0
Klantinterview: Wesseling waterbehandeling

Klantinterview: Wesseling waterbehandeling

Waterbehandeling in zwembad en wellness
"Wij zijn thuis in water"

Hij noemt zich 'de wellness-specialist van het oosten', maar Referentie Wesseling Waterbehandelingeigenaar Eric Jan Wesseling is met zijn bedrijf ver over de landsgrenzen actief. Het aanleggen en onderhouden van zwembaden en sprayparken is de expertise van Wesseling Waterbehandeling Technieken uit Bathmen. Maar ook voor ontwerp en advies op het gebied van waterbehandeling in zwembaden en wellness centra doen gemeenten en bedrijven een beroep op zijn bedrijf. "Wij zijn thuis in water."

Eric Jan Wesseling is, zoals hij het zelf zegt, thuis in water. Maar dan wel specifiek voor de zwembaden wellnessmarkt. "Daar ligt mijn grootste toegevoegde waarde. Er gelden heel strenge eisen voor zwembadwater. Het water dat de drinkwatermaatschappij levert moeten wij nog een keer behandelen om er in te mogen zwemmen. Dat vergt uitgekiende techniek. Zowel chemisch als installatietechnisch. Of het nu gaat om mechanisch reinigen of thermische behandeling, je moet aan allerlei eisen voldoen. De overheid kijkt daarbij continu mee over onze schouder, en de normen veranderen ook nog eens regelmatig."

Nieuwe regelgeving
Zo zit er nieuwe regelgeving aan te komen waarop waterbehandelaars, zoals Wesseling, nu al anticiperen met nieuwe technieken. "Gelukkig is de invoering van deze regelgeving net uitgesteld tot januari 2018, want ik vrees dat het exploiteren van een zwembad op een kleine camping hierdoor bijna onmogelijk wordt." Wesseling doelt onder andere op de normen voor gebonden chloor die fors naar beneden worden bijgesteld. "Er zijn nieuwe technieken om dat te realiseren. Je kunt de hoeveelheid bacteriologische vervuiling in het zwembad bijvoorbeeld reduceren door een andere filterbedvulling - glaskorrels in plaats van zand - te gebruiken. Of de inzet van UV-lampen voor desinfectie, zodat je minder chloor nodig hebt om bacteriën af te doden", legt Wesseling uit. De techniek is er, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Daar staan echter ook besparingen tegenover. "Als je minder bacteriën hebt, hoef je minder vaak de filters te spoelen en is er dus minder toevoer van koud water. Energiebesparing is echt een hot item in zwembad- en wellnessland. Vandaar dat we ook steeds vaker met frequentieregelaars werken."

Zoeken naar balans
Waterbehandeling is continu zoeken naar de juiste balans, aldus Wesseling. Zo moet aan de ene kant worden voldaan aan de normen van waterverversing (30 liter per persoon per dag), terwijl aan de andere kant elke liter nieuw water in het systeem extra energie en chemicaliën kost. Wesseling: "Ontwerpers van wellness centra hebben vaak de wildste ideeën, maar wij zorgen ervoor dat het technisch ook uitvoerbaar en betaalbaar is.

Als men ons in een vroeg stadium inschakelt, kunnen we meedenken over het ontwerp en het omlaag brengen van de exploitatiekosten."

Sun-disc solar systems
Wesseling doet bij de aanleg van deze systemen regelmatig een beroep op het uitgebreide assortiment van Wildkamp. Vooral pvc materialen, zoals buizen en drukfittingen. Maar ook PE leidingen voor de aanleg van installaties om water van zwembaden voor te verwarmen met behulp van de zon. "Hiervoor gebruiken we de ronde Sun-Disc Solar collectoren", aldus Wesseling. "Steeds meer particulieren, gemeenten en campings hebben hiervoor belangstelling. Met dit concept is een enorme energiebesparing te bereiken, omdat je het hebt over grote volumes water die de collectoren passeren." Het feit dat Wildkamp het aantal filialen nog steeds uitbreidt, past Wesseling wel. "Wij opereren in heel Nederland en hoe vaak komt het niet voor dat je nog ad hoc iets nodig hebt?" Ook wordt veel gebruikgemaakt van de tijdlevering die mogelijk is. "Stel, we zijn in hartje Amsterdam aan het werk en we willen daar om 8.00 uur beginnen. Dan kan ik het materiaal, precies in de hoeveelheden die ik wil en exact op dat tijdstip, laten afleveren. En als het moet elke dag. Mits het de dag ervoor maar voor 20.00 uur is besteld."

Waterspray parken
Het kleinste zwembad dat Wesseling ooit heeft aangelegd beslaat 3 bij 4 meter, het grootste meet 80 bij 40 meter. Relatief nieuw zijn de sprayparken (een waterspeelplaats met fonteinen op een droge vloer). De grootste van Europa, bijna 1.000 vierkante meter, heeft Wesseling vorig jaar aangelegd bij Molecaten Bosbad Hoeven. Een verklaring heeft hij ook wel voor de toegenomen populariteit van sprayparken in z'n algemeenheid. "Je kunt de jeugd toch vermaken met water, terwijl de eisen waaraan je moet voldoen geringer zijn. Onze kracht is dat wij zo'n hele installatie voormonteren en ter plaatse in de grond laten zakken. Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt."

Profiel Wesseling waterbehandeling
Eric Jan Wesseling was, voor hij voor zichzelf begon, eerst vijftien jaar werkzaam bij een zwembadbouwer. Daar leerde hij het klappen van de zweep en inmiddels is hij een veel gevraagde autoriteit op dit gebied. Ooit begonnen vanuit een tussenwoning, is Wesseling Waterbehandeling Technieken uitgegroeid tot een bedrijf met vijf personen dat is gevestigd in het buitengebied van Bathmen. Bedrijven, gemeenten en particulieren kunnen hier aankloppen voor advies, ontwerp, aanleg en onderhoud van zwembaden, waterspray-tuinen en waterbehandeling.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik vancookies