0
Klantinterview: Wima Vastgoed

Klantinterview: Wima Vastgoed

Woonbestemming voor ‘Toren van Abel’ in Assen
Referentie Wima Vastgoed"Wij bieden sociale huurwoningen"

Ooit het hoofdkantoor van de NAM, nu de hoogste woontoren van Assen. Wima Vastgoed realiseert 90 betaalbare huurwoningen in de Abel Tasmanflat, in de Drentse hoofdstad ook wel bekend als de ‘Toren van Abel’. Bij de renovatie van het 11 verdiepingen tellende gebouw wordt nauw samengewerkt met Wildkamp die alles, behalve de luchtbehandeling, op het gebied van installatietechniek levert. “Een open relatie met veel ruimte voor maatwerk.”

Panden renoveren en een nieuwe bestemming geven. David Maas, directeur van Wima Vastgoed, beheerst deze discipline inmiddels tot in de finesses. De ondernemersfamilie exploiteerde oorspronkelijk alleen horecapanden in Oost-Groningen. Verdiepingen boven deze panden werden omgebouwd tot appartementen om zo de huurprijs voor de uitbater van het café op de begane grond betaalbaar te houden. Alles in eigen beheer. “Zo zijn we geleidelijk een vastgoedontwikkelaar geworden die appartementen realiseert in bestaande bebouwing”, aldus Maas.

Kantoorkolos
Het eerste grote renovatieproject vond zo’n 4 jaar geleden plaats toen de discotheek Night Fever in Winschoten werd omgebouwd tot 22 wooneenheden. Maas kreeg de smaak te pakken en vervolgens werd Hotel De Jonge in het centrum van Assen uitgebreid met 25 extra hotelkamers in een naastgelegen horecapand. Toen in de Drentse hoofdstad de in 1976 gebouwde Abel Tasmantoren te koop kwam, werd ook deze handschoen opgepakt; een kantoorkolos van 44 meter hoogte en 11 verdiepingen transformeren in een woontoren. Maas: “De Abel Tasmantoren ligt op een steenworpafstand van station Assen. Met de trein ben je binnen een kwartier in de binnenstad van Groningen. Een ideale locatie voor jongeren die werken of studeren en zelfstandig willen wonen.”

Betaalbare huurwoningen
Wima Vastgoed kwam met een plan om 90 betaalbare huurappartementen in het complex te realiseren. De begane grond en de bovenste verdieping houden hun commerciële functies. Maas: “Wij bieden appartementen met een woonoppervlakte tussen de 45 en 65 m2, variërend qua huurprijzen van 475 tot 675 euro per maand. Dat is inclusief servicekosten, exclusief gas, water en licht. Alle woningen zijn volledig zelfstandig en dus huursubsidie gerechtigd.” Februari 2016 begon de renovatie en de appartementen worden fasegewijs opgeleverd. In mei gingen de eerste 30 in de verhuur en medio september 2017 moet alles voltooid zijn, meldt Rishi Maas (de nicht van) die de bouwbegeleiding doet en tevens verantwoordelijk is voor alle procedurele activiteiten rond de renovatie. Omdat twee gevels al waren voorzien van vluchtwegen en de toren enorm degelijk is gebouwd, was herbestemming goed realiseerbaar, aldus Maas. “We konden per verdieping alle scheidingswanden verwijderen. Voor de nieuwe indeling waren de bestaande ramen leidend, want aan de buitenkant hebben we niks veranderd. Het betreffen studio’s en appartementen met één of twee slaapkamers.”

Grootste uitdaging
Gevraagd naar de grootste uitdaging, noemt Maas de omvang van het project. “Hoe pak je zaken slim en repeterend aan?” Zo is er goed gekeken naar het bestaande installatiewerk. “Je moet het gebouw ‘lezen’. Waar zijn de verzamelschachten en hoe sluit je de nieuwe installaties daar efficiënt op aan?” Ook is bij de renovatie zoveel mogelijk materiaal gerecycled; alle stopcontacten zijn bijvoorbeeld gedemonteerd en voor een groot deel hergebruikt. De renovatie van de Abel Tasmantoren is het derde project dat samen met Wildkamp wordt uitgevoerd. De basis voor deze relatie is volgens hem: “Elkaar in je waarde laten, transparant werken en elkaar proberen te versterken.” Zo heeft Wildkamp via moederbedrijf Jarola ook een rol gespeeld bij de inkoop van tal van artikelen die niet in het eigen programma zitten. “Het gaat om behoorlijke aantallen; steeds een factor 90.” Via Wildkamp zijn enkele installateurs van Wima Vastgoed bij leverancier Walraven gecertificeerd om zelf allerlei brandwerende materialen te mogen aanbrengen.

Maatwerk
Tevens is voor dit project veel op maat geleverd. Bijvoorbeeld levering ’s nachts in een afsluitbare container voor de volgende werkdag, maar ook allerhande installatietoepassingen. Zo is er, in samenspraak met de projectbegeleider van Maas, voor gekozen om steeds één cv-ketel per 10 appartementen te installeren. Ook de stroomvoorziening loopt via een centrale meterkast per verdieping, maar wel steeds met individueel afleesbare meters. Dit is gerealiseerd via toeleverancier Simcast. Alle ledverlichting in de woontoren is afkomstig van Adurolight, inclusief een goedgekeurde noodverlichting. “Op ons verzoek ontwikkeld door Adurolight. Zo’n wisselwerking, dat vind ik nu leuk”, besluit Maas.

Profiel Wima Vastgoed
Wima Vastgoed is een noordelijke vastgoedspecialist, actief in de provincies Groningen en Drenthe. Het bedrijf, dat ongeveer tien jaar geleden is ontstaan uit de horecavastgoedportefeuille van de ondernemersfamilie Maas uit Oude Pekela, herontwikkelt en verhuurt bestaand vastgoed. Bijzonder is dat het bedrijf voor zowel de service- als bouwactiviteiten vrijwel alle disciplines in eigen huis heeft; van timmerman tot installateur. In totaal werkt een vaste schil van circa 18 personen voor Wima Vastgoed op de verschillende eigen projecten. Naast woningen worden ook diverse horecagelegenheden verhuurd.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 18:00 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0610637619 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl of gebruik ons contactformulier. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies