0
Drainage

Drainage

Drainage is het afvoeren van water uit de bodem, met als doel het verlagen van het waterpeil. Een te hoge waterstand kan o.a. verrotting van gewassen, volgelopen kelders, schade aan gebouwen en natte kruipruimtes tot gevolg hebben. Wildkamp heeft een ruim assortiment drainagebuizen en hulpstukken. 

Wat is drainage

Drainage, ook wel draineren genoemd, is een manier om water af te voeren waar het ongewenst is. Een drainage systeem bestaat uit drainageslangen en hulpstukken. Deze worden aangesloten op een sloot, pompput of een infiltratiekrat. Een drainagebuis is een geperforeerde buis met omhulling. Het water stroomt via de omhulling en perforatie in de drainageslang, waarna het onder vrij verval stroomt naar het punt waar het geloosd wordt.

Waarom drainage

Een te hoge (grond)waterstand is ongewenst en willen we voorkomen. Denk hierbij aan gewassen, tuin, gazon, kelders, kruipruimtes, enz. Door het plaatsen van drainage is de hoogte van de grondwaterstand te regelen.

Drainage aanleggen in de tuin, rond huis en kruipruimte bij wateroverlast:
 • Drainage aanleggen in de tuin wordt gedaan om te zorgen dat gewassen en gazon niet te nat worden. Afhankelijk van de grondsoort zoals kleigrond, zandgrond of veengrond wordt er een drainageslang met daarvoor specifieke omhulling toegepast.
 • Drainage rond huis wordt aangelegd om te voorkomen dat water in de kelder en of kruipruimte stroomt.
 • Drainage aanleggen in de kruipruimte wordt gedaan om te zorgen dat het gebouw en leidingen niet te nat worden en beschadigd worden.

Afvoeren van water uit een drainage systeem

Het water uit een drainage systeem moet afgevoerd worden, hiervoor zijn verschillen opties beschikbaar.

Het drainage systeem aansluiten:
 • op riool, dit is niet altijd toegestaan;
 • op bestaande afvoer, zoals bijvoorbeeld naar een sloot of hemelwater afvoerput;
 • op bestaande regenpijp, vanaf hier stroomt het water verder naar het lozingspunt;
 • infiltratievoorziening, zoals bijvoorbeeld infiltratiekratten, infiltratieputten en -kolken.

Soorten drainagebuizen

Er zijn verschillende soorten drainagebuizen, ook wel drainageslangen genoemd, beschikbaar. Welk soort drainagebuis met omhulling is het meest geschikt voor jouw situatie? De omhulling is afhankelijk van de grondsoort en omstandigheden. Bijkomend voordeel van omhulling is dat het infiltratie oppervlak vergroot wordt. Hierdoor stroomt het water sneller naar de drainageslang en wordt het afgevoerd.

Drainagebuis met pp-vezel

Pp-vezel heeft een dichte structuur, is toepasbaar in de meeste omstandigheden, en heeft een onbeperkte levensduur. In ijzerhoudende grond wordt pp-vezel niet toegepast. Drainage met pp-vezel zal in ijzerhoudende grond roestafzetting tot gevolg hebben waardoor er een waterdichte laag ontstaat.
Geschikt voor vrijwel alle voorkomende bodemsoorten zoals zand- en kleigronden, met uitzondering van ijzerhoudende grond.

Drainagebuis met pe-vezel

PE1000 heeft een zeer open structuur, is goed bestand tegen roestafzetting en daardoor geschikt voor gebruik in ijzerhoudende grond.
Geschikt voor zand- en kleigronden, ijzerhoudende grond, en grove bodems met veel kalk.

Drainagebuis met kokosvezel

Kokos heeft een open structuur, is toepasbaar in alle grondsoorten en heeft een beperkte levensduur. In sterk ijzerhoudende grond wordt meestal drainage met kokosomhulling toegepast, dit om te voorkomen dat het ijzer een waterdichte laag om het pp omhulsel gaat vormen. Kokos filtert het beste, maar afhankelijk van de dikte en omstandigheden verteert het in de loop der tijd.
Geschikt voor alle grondsoorten.

Niet omwikkelde drainagebuis

In (zware) kleigrond worden niet omwikkelde drainagebuizen toegepast.

Drainagebuis, blind

Onder een blinde drainagebuis wordt een drainageslang bedoeld die geen perforaties heeft. Deze buis is enkel bedoeld om van een drainagesysteem water af te voeren naar een lozingspunt.

Infiltreren

Als er voor gekozen wordt om het water uit het drainagesysteem te infiltreren in de bodem zijn er verschillende opties, zoals:
 • Infiltratiekrat.
 • Infiltratiekolk.
 • Infiltratieput.
 • Grindput.
Meer informatie over infiltreren

Drainage goten

Drainage goten, ook wel lijngoten genoemd zijn goten die in de tuin en/of straatwerk geplaatst worden voor het afvoeren van regenwater.
Meer informatie over drainage goten

Wildkamp drainage assortiment

Wildkamp heeft een ruim assortiment artikelen voor het maken van een drainagesysteem.

Het assortiment bestaat uit o.a.:
 • Drainageslangen / drainagebuizen.
 • Moffen (koppelstukken).
 • T-stukken.
 • Eindstukken.
 • Taludgoten.
 • Drainageputten.
 • Enz.

Drainage kopen bij Wildkamp

Bij Wildkamp vind je alles voor drainage, voor elke situatie de juiste producten. Koop de gewenste drainage en benodigdheden in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.

Advies nodig over drainage?

We helpen je graag! Wil je advies over drainage? Neem dan contact op met één van onze productspecialisten of kom langs in één van onze filialen voor het beste advies.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.