Waar dient het riool voor
Het riool in Nederland is aangelegd om vervuild water en regenwater af te voeren. Wanneer elk huishouden in Nederland zijn eigen afvalwater zou storten zou dit veel viezigheid en stinkende situaties opleveren. Door dit water naar 1 centraal punt kan het water efficiënt en effectief gereinigd worden. Door de aanleg van woonwijken is een
goede afvoer van hemelwater van groot belang. Door bebouwing en bestrating kan hemelwater niet worden opgenomen in de grond waardoor onwenselijke situaties kunnen ontstaan.
Aanleg van het riool
Wanneer een woning wordt gebouwd wordt door de gemeente en het bouwbedrijf de
riolering aangelegd. De gemeente zorgt dat de hoofdvoorzieningen van de
riolering is aangelegd onder de straten en stoepen en maakt het mogelijk dat de woning een aansluiting kan krijgen op dit riool. De riolering vanaf de erfgrens tot in de woning is voor de eigenaar van de woning en wordt normaal gesproken aangelegd door het bouwbedrijf.
Riolering in de woning
De
riolering in de woning bestaat uit de afvoer van alle waterverbruik plaatsen in de woning. Hierbij kan gedacht worden aan: Douche, keuken, wasmachine, vaatwasser, cv en niet te vergeten het toilet.
Hemelwaterafvoer
Door klimaatveranderingen zien we in Nederland steeds vaker hevige stortbuien waarbij behoorlijke hoeveelheden regenwater in een kort tijdsbestek naar beneden vallen. Om dit af te voeren is een
goede hemelwaterafvoer nodig. Via de hwa verdwijnt dit water in het riool.
Riool ontluchter
Wanneer er veel water in het riool wordt gepompt kan het voorkomen dat er een vacuüm ontstaat in het riool. In verhouding komt er meer water in het riool dan er lucht kan ontsnappen, in deze situatie kan een
doucheputje of toilet gaan "pruttelen". Om dit te voorkomen kan een
beluchter geplaatst worden. Deze zorgt er voor dat er geen vacuüm of overdruk kan ontstaan.
Riool terugslagklep
Een
terugslagklep voor binnenriolering of buitenriolering zorgt er voor dat het afvalwater wat in het riool wordt geloosd niet meer terug kan stromen. De terugslagklep wordt normaal gesproken geplaatst op de erfgrens. Soms wordt de aanname gedaan dat een terugslagklep ook ongewenste luchtjes tegen gaat, dit is echter niet het geval. Hiervoor zijn speciale stankafsluiters.
Verstopping van het riool
Wanneer het water niet meer goed wegstroomt is er sprake van een verstopt riool. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het verstandig hier door een vakman naar te laten kijken. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn:
- Verzakking van leidingen
- Ophopingen vuil
- Doorspoelen van producten die niet in het riool thuis horen.