0
Riolering

Riolering

Het breedste assortiment omtrent riool en toebehoren!

Het riool is het afvoersysteem waarmee afvalwater wordt afgevoerd naar bijvoorbeeld waterzuiveringen. In Nederland kennen we 2 rioleringssystemen, het "ouderwetse" gemengde systeem: Hier worden zowel regenwater als afvalwater in 1 systeem naar de waterzuivering getransporteerd en het "nieuwe" gescheiden rioleringssysteem, deze voert afvalwater en regenwater gescheiden af.

Waar dient het riool voor

Het riool in Nederland is aangelegd om vervuild water en regenwater af te voeren. Wanneer elk huishouden in Nederland zijn eigen afvalwater zou storten zou dit veel viezigheid en stinkende situaties opleveren. Door dit water naar 1 centraal punt kan het water efficiënt en effectief gereinigd worden. Door de aanleg van woonwijken is een goede afvoer van hemelwater van groot belang. Door bebouwing en bestrating kan hemelwater niet worden opgenomen in de grond waardoor onwenselijke situaties kunnen ontstaan.

Aanleg van het riool

Wanneer een woning wordt gebouwd wordt door de gemeente en het bouwbedrijf de riolering aangelegd. De gemeente zorgt dat de hoofdvoorzieningen van de riolering is aangelegd onder de straten en stoepen en maakt het mogelijk dat de woning een aansluiting kan krijgen op dit riool. De riolering vanaf de erfgrens tot in de woning is voor de eigenaar van de woning en wordt normaal gesproken aangelegd door het bouwbedrijf.

Riolering in de woning

De riolering in de woning bestaat uit de afvoer van alle waterverbruik plaatsen in de woning. Hierbij kan gedacht worden aan: Douche, keuken, wasmachine, vaatwasser, cv en niet te vergeten het toilet.

Hemelwaterafvoer

Door klimaatveranderingen zien we in Nederland steeds vaker hevige stortbuien waarbij behoorlijke hoeveelheden regenwater in een kort tijdsbestek naar beneden vallen. Om dit af te voeren is een goede hemelwaterafvoer nodig. Via de hwa verdwijnt dit water in het riool.

Riool ontluchter

Wanneer er veel water in het riool wordt gepompt kan het voorkomen dat er een vacuüm ontstaat in het riool. In verhouding komt er meer water in het riool dan er lucht kan ontsnappen, in deze situatie kan een doucheputje of toilet gaan "pruttelen". Om dit te voorkomen kan een beluchter geplaatst worden. Deze zorgt er voor dat er geen vacuüm of overdruk kan ontstaan.

Riool terugslagklep

Een terugslagklep voor binnenriolering of buitenriolering zorgt er voor dat het afvalwater wat in het riool wordt geloosd niet meer terug kan stromen. De terugslagklep wordt normaal gesproken geplaatst op de erfgrens. Soms wordt de aanname gedaan dat een terugslagklep ook ongewenste luchtjes tegen gaat, dit is echter niet het geval. Hiervoor zijn speciale stankafsluiters.

Verstopping van het riool

Wanneer het water niet meer goed wegstroomt is er sprake van een verstopt riool. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het verstandig hier door een vakman naar te laten kijken. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn:
  • Verzakking van leidingen
  • Ophopingen vuil
  • Doorspoelen van producten die niet in het riool thuis horen.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.