0
Lijnafwatering / lijngoten

Lijnafwatering / lijngoten

Een lijngoot, ook wel lijnafwatering genoemd, biedt een effectieve oplossing voor het afvoeren van overtollig regenwater op oppervlakken zoals opritten, parkeerplaatsen, terrassen en trottoirs. Door de efficiënte waterafvoer, veiligheidsvoordelen, duurzaamheid en aanpasbaarheid zijn lijngoten een waardevolle toevoeging. Wildkamp heeft een uitgebreid assortiment lijngoten en toebehoren, voor elke toepassing een oplossing.

Lijngoot / afvoergoot voor de tuin of terras

Een lijngoot, ook wel afvoergoot of drainagegoot genoemd, zorgt ervoor dat teveel aan regenwater in de tuin wordt afgevoerd. Zo voorkom je wateroverlast in de tuin. Door een afvoergoot in de tuin te plaatsen voorkom je plassen water in de tuin en bescherm je het gras en de planten tegen schade door teveel water.

Lijngoot in bestrating

Een lijngoot in bestrating is een goede oplossing voor het afvoeren van regenwater. Zo voorkom je plassen op de bestrating en blijft de bestrating veilig en begaanbaar.

Welke verkeersklasse is geschikt voor welke toepassing? 

Lijngoten worden ingedeeld in verschillende verkeersklassen, afhankelijk van de belasting die ze kunnen weerstaan. De verkeersklassen geven aan welk type voertuig en verkeersomstandigheden de lijngoot kan verdragen zonder te beschadigen.

VerkeersklasseToepassingsgebied
A15 Voet- fietspaden, schoolpleinen, groen stroken en tuinen
B125 Trottoir, voetgangerszones, parkeerplaatsen voor auto’s en garage-inritten
C250 Straatrandontwatering en bermen
D400 Rijbanen, parkeerplaatsen en winkelstraten
E600 Wegen op industriegebieden, oppervlaktes met een grote wielbelasting en niet openbare rijwegen
F900 Speciale oppervlaktes zoals landingsbanen

De juiste lijngoot voor jouw situatie

Lijngoten zijn toepasbaar in vele verschillende situaties waar waterafvoer nodig is. Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment lijngoten, voor elke situatie de juiste. De juiste lijngoot is afhankelijk van een aantal factoren.

Toepassingsgebied

Bij het aanschaffen van een lijngoot is het belangrijk om te weten hoeveel belasting er op de lijngoot komt. Aan de hand van de toepassingsgebieden kun je zien welke lijngoot geschikt is voor jouw situatie.

Breedte van de afvoergoot

Om te bepalen wat de juiste breedte van de goot moet zijn moet rekening gehouden worden met de volgende zaken.

  • Neerslaghoeveelheid.
  • Totale oppervlakte.
  • Soort oppervlakte (bijvoorbeeld asfalt, straatwerk of groenstroken).

Rooster, design en materiaal.

Voor het afdekken van een lijngoot wordt een rooster toegepast. Het rooster voorkomt dat de goot verstopt raakt voor bijvoorbeeld vuil of bladeren.

De roosters zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen en uitvoeringen.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.