0
Kiezelbakken, stadsuitlopen & bladvangers

Kiezelbakken, stadsuitlopen & bladvangers

Voor een efficiënt afwateringssysteem bij platte daken zijn kiezelbakken, stadsuitlopen en bladvangers een essentieel onderdeel om waterschade te voorkomen. Door een kiezelbak met stadsuitloop te plaatsen zorg je er voor dat het hemelwater van het platte dak goed weg kan stromen, de bladvanger voorkomt dat de regenpijp verstopt raakt door grof vuil en bladeren. Hierbij heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden, model, materiaal en aansluitmaat.

Wat is het verschil tussen een kiezelbak, stadsuitloop en bladvanger?

Een goed onderhouden hemelwaterafvoer beschermt je tegen waterschade en overstromingen. Om er voor te zorgen dat het regenwater goed weg stroomt op het platte dak wordt er gebruik gemaakt van een kiezelbak en stadsuitloop. De bladvanger zorgt er voor dat er geen vuil en bladeren in de regenpijp terecht kan komen.

Tip: zorg er voor dat je dakgoot schoon is voor de herfst is begonnen, dit om overstromingen en lekkage te voorkomen.

KiezelbakWanneer pas je een kiezelbak toe

Door een kiezelbak te plaatsen zorg je er voor dat het hemelwater van het platte dak weg kan stromen. Vaak is de kiezelbak voorzien van een bladvanger dat het grove vuil en bladeren tegenhoudt. Kiezelbakken zijn er met verticale en met bijna horizontale uitloop. Bij een kiezelbak met verticale uitloop wordt er een gat in het dak gemaakt, bij een kiezelbak met bijna horizontale uitloop stroomt het regenwater door een opening in de opstand van het platte dak.
Bekijk alle kiezelbakken

stadsuitloopWanneer pas je een stadsuitloop toe

Een stadsuitloop wordt toegepast in combinatie met een kiezelbak met horizontale afvoer. De functie van de stadsuitloop is om het regenwater wat uit de kiezelbak stroomt in een hwa buis te laten stromen.
Bekijk alle stadsuitlopen

 

BladvangerWanneer pas je een bladvanger toe

Om te voorkomen dat je regenpijp verstopt raakt met bladeren en vuil wordt er een bladvanger, ook wel bladafscheider genoemd, toegepast. Een bladvanger is voorzien van een rooster wat het vuil tegenhoudt en wordt geplaatst in de regenpijp of voor de kiezelbak. Zorg er wel voor dat de bladvanger vaak genoeg schoongemaakt wordt. Als er teveel vuil ophoopt voor de openingen zal het regenwater niet of onvoldoende in de hwa afvoerbuis stromen en kan het platte dak overstromen.
Bekijk alle bladvangers


Welke diameter voor het afvoeren van regenwater

Bij het aanschaffen van een goed afwateringssysteem dien je rekening te houden met de maat/diameter en aantal afvoeren. De kiezelbak, stadsuitloop en bladvanger moeten goed op elkaar afgestemd zijn voor een efficiënte waterafvoer en om lekkage te voorkomen. Een te kleine diameter kan bijvoorbeeld verstoppingen veroorzaken.


Materiaal

Bij het selecteren van een kiezelbak, stadsuitloop of bladvanger kan het materiaal een verschil maken in eigenschappen, levensduur, uitstraling en de prijs.

Kiezelbak van aluminium

Een kiezelbak van aluminium is licht van gewicht, roestbestendig en duurzaam, dit maakt het ideaal voor langdurige toepassingen.

Kiezelbak van epdm / pe (polyetheen)

Door de combinatie van epdm en pe maakt het dat de kiezelbak licht van gewicht is, weersbestendig, duurzaam, sterk en onderhoudsvriendelijk. Deze wordt toegepast bij epdm dakbedekking.

Deze lichtgewicht kiezelbak is gemaakt van epdm en biedt uitstekende flexibiliteit bij de slab.

Kiezelbak van lood

Een kiezelbak van lood heeft een robuuste uitstraling en biedt een traditionele oplossing met een lange levensduur.

Stadsuitloop van pvc

Een pvc stadsuitloop is licht van gewicht, waardoor deze eenvoudig te installeren is. Daarnaast is het bestand tegen corrosie, wat het een duurzame en betaalbare keuze maakt.

Stadsuitloop van roodkoper

De stadsuitloop van roodkoper is een stijlvolle en een duurzame keuze dat bestand is tegen vele weersomstandigheden. Let er wel op dat roodkoper na verloop van tijd gaat verkleuren waardoor er een karakteristieke patina wordt ontwikkeld.

Stadsuitloop van zink

Een zinken stadsuitloop kan uitstekend worden toegepast in traditionele en moderne bouwstijlen. Zink is bestand tegen corrosie en biedt een lange levensduur.

Bladvanger van pe (polyetheen)

Een pe bladvanger is licht van gewicht, bestand tegen verschillende weersinvloeden, corrosiebestendig en heeft een lange levensduur.


Hoe bevestig je een afwateringssysteem?

Het monteren van de optimale kiezelbak, stadsuitloop of bladvanger op een plat dak hangt af van de dakbedekking waardoor er eventueel extra handelingen nodig zijn. De uitloop van de kiezelbak gaat door de dakopstand, waar de stadsuitloop aan bevestigd kan worden. De stadsuitloop schuif je op de regenpijp, hiermee kan je de overgang van vierkant/rechthoek naar een ronde regenpijp maken. Indien de kiezelbak nog niet is voorzien van een bladvanger, raden wij aan deze aan deze aan te schaffen.


Wat kost een kiezelbak, stadsuitloop of bladvanger

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de maat, materiaal, merk en afwerking. Dit kan variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s.

Jouw persoonlijke kiezelbak, stadsuitloop en bladvanger aanbieding

Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor een hemelwaterafvoer van het platte dak. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.


Kiezelbak, stadsuitloop of bladvanger kopen of meer informatie nodig?

De gewenste artikelen voor het afvoeren van regenwater van het platte dak kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale hulpstuk voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze productspecialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.