0
Afvoerbuizen & hulpstukken

Afvoerbuizen & hulpstukken

Afvoerbuizen, ook wel rioolbuizen genoemd, zijn geschikt voor vele doeleinden. Zo worden ze gebuikt om vloeistoffen zoals water of afvalwater, weg te voeren uit een bepaald gebied of een gebouw. Afhankelijk van de toepassing, het materiaal en het ontwerp, zijn er verschillende soorten afvoerbuizen. Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment afvoerbuizen, voor elke situatie de juiste buis.

Verschillende stijfheidsklassen / sterktes van pvc afvoerbuis

De stijfheidsklasse, hier wordt de sterkte van een afvoerbuis mee bedoeld, wordt uitgedrukt in een SN waarde. Deze waarde geeft een indicatie van de weerstand van de afvoerbuis tegen vervorming onder belasting. Het geeft dus aan hoe sterk een rioolbuis is. Er zijn verschillende soorten stijfheidsklassen, namelijk SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, des te sterker de pvc buis. De meest gangbare rioolbuis klasse is SN4.

In situaties waarbij er een hogere verkeersbelasting van toepassing is zijn SN8 buizen vaak de aangewezen keuze. Deze rioolbuizen zijn het best bestand tegen oppervlaktedruk en grondbelasting. Daarom zijn ze zeer geschikt voor gebruik onder wegen, inritten, opritten of parkeerterreinen.

Verschillende stijfheidsklassen

 • Ongekeurd
  Geschikt bij situaties zonder verkeersbelasting voor hemelwaterafvoer en duikerbuis of voor het storten van poeren.
 • SN2
  Voor binnenriolering, hemelwaterafvoer, voor het storten van poeren, beluchting en luchtafvoer.
 • SN4
  Wordt meest toegepast voor binnenriolering en buitenriolering bij woningen zonder en/of met lichte verkeersbelasting van bijvoorbeeld auto’s.
 • SN8
  Wordt meest toegepast voor buitenriolering waar grotere verkeersbelasting van toepassing is zoals o.a. vrachtverkeer.

Soorten afvoerbuizen

Pvc afvoerbuizen, Recypipe

Recypipe pvc buis is niet voorzien van een keurmerk en klasse en wordt toegepast in situaties waarbij dit niet relevant is. Het wordt vaak toegepast voor de afvoer van hemelwater, voor het storten van poeren etc. De pvc buis is gemaakt van gerecycled pvc. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 110 mm, 125 mm, 160 mm, 200 mm, 250 mm en 315 mm.

Pvc afvoerbuis met gladde einden

Pvc buis met gladde einden wordt gebruikt voor binnenriolering en buitenriolering, vooral in situaties waar veel hulpstukken in het rioolsysteem geplaatst worden. Ze zijn leverbaar in de klassen SN2, SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 32 mm, 40 mm, 50 mm, 75 mm, 90 mm, 110 mm, 125 mm en 160 mm. De pvc afvoerbuizen met klasse SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO keurmerk.

Pvc afvoerbuizen met aangevormde manchetmof

Bij buitenriolering worden meestal pvc buizen en hulpstukken met manchetverbinding gebruikt. Voordeel hiervan is dat ze niet gelijmd hoeven worden, eenvoudig in elkaar te schuiven zijn, en geen starre verbinding hebben. Er is enige ruimte voor zetting in een manchetverbinding. Bij installatie buiten in de grond bijvoorbeeld kan het voorkomen dat de grond na verloop van tijd inklinkt. De pvc afvoerbuizen met klasse SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO keurmerk.

Verschillende kleuren afvoerbuizen

Afvoerbuizen zijn er in verschillende kleuren, deze hebben een functionele betekenis die aangeeft voor welk soort afvalwater of toepassing de buis bedoeld is. Hierdoor kunnen installateurs en onderhoudsmonteurs gemakkelijk onderscheid maken tussen verschillende leidingsystemen.

Grijze pvc afvoerbuis

Dit is een van de meest voorkomende kleur voor pvc afvoerbuizen in huishoudelijke toepassingen, met name voor afvalwater van sanitaire voorzieningen. 

Roodbruine pvc afvoerbuis

Deze roodbruine pvc buis maakt het duidelijk te herkennen wat voor afvalwater er doorheen stroomt. We praten hier over “zwart” water, dat wil zeggen afvalwater van bijvoorbeeld toiletten en urinoirs.

Groene pvc afvoerbuis

Groene pvc buis wordt toegepast voor het afvoeren van regenwater voor bijvoorbeeld regenwaterinfiltratie.

Binnenriolering hulpstukken, pvc & pp

Voor het onderling verbinden van afvoerbuizen voor binnenriolering kunnen pvc en pp hulpstukken gebruikt worden. Bij binnenriolering wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hulpstukken met lijmverbinding. Voor het maken van sterke en waterdichte pvc lijmverbindingen worden pvc lijmen en reinigers gebruikt.

Buitenriolering hulpstukken, pvc & pp

Voor het onderling verbinden van pvc afvoerbuizen voor buitenriolering worden hulpstukken met manchetverbinding gebruikt. Ook dit zijn waterdichte verbindingen. Door de manchet is er ruimte voor enige zetting, wat voorkomt dat er lekkage ontstaat. De pvc buizen en hulpstukken kunnen eenvoudig en snel, door de manchet in te smeren met glijmiddel, in elkaar geschoven worden.

Pe afvoerbuizen & hulpstukken

Afvoerbuizen en hulpstukken van pe worden toegepast bij vuilwater- en hwa afvoersystemen met volvulling. Deze worden gemonteerd met behulp van een elektrolasapparaat, zodat er een sterke verbinding ontstaat die onderdruk kan weerstaan. De getemperde pe afvoerbuis wordt toegepast wanneer de temperatuur van de omgeving en/of het medium sterk kan variëren. Doordat de pe buis getemperd is heeft deze een sterk verminderde uitzettingscoëfficiënt en krimp.

Flexibele verbindingen

Flexibele verbindingen worden o.a. gebruikt voor het opvangen van grondzettingen en verbindingen waar enige bewegingen in optreden. Mocht in deze situaties lijmverbindingen of manchetverbindingen toegepast worden is de kans op schade/lekkage groot. Door het toepassen van een flexibele verbinding wordt voorkomen dat er lekkage ontstaat

Op zoek naar een andere pvc buis?

Naast pvc buizen voor riolering hebben we een overzichtspagina met alle soorten pvc buizen die we in ons assortiment hebben. Ook kan direct de gewenste pvc buis, geselecteerd op toepassing, gekozen worden:

Diameter afvoerbuizen

Afvoerbuizen zijn er in verschillende diameter, afhankelijk van de toepassing. 

Huishoudelijk gebruik

 • 32 mm
  Veelal gebruikt voor wastafels, bidets en andere kleine armaturen.
 • 40 mm
  Voor douches, badkuipen en keukenafvoeren.
 • 50 mm
  Kan worden gebruikt voor grotere huishoudelijke toepassingen, zoals sommige keukenafvoeren of aansluitingen voor meerdere apparaten. En ook douches.
 • 75 mm
  Waar meerdere kleinere riool leidingen samenkomen.
 • 110 mm
  Voor de hoofdleiding in de woning en naar toiletten.

Industrieel en buiten gebruik

 • 110 mm
  Als hoofdleiding in woningen.
 • 125 mm
  Als rioolbuis van de woning naar het rioolstelsel.
 • 160 mm en 200 mm
  Gebruikt voor grotere rioleringssystemen of voor gebieden met een grotere waterafvoer.
 • 250 mm tot 630 mm (en soms zelfs groter)
  Deze grotere diameters worden doorgaans gebruikt in industriële toepassingen of in gemeentelijke en stedelijke rioleringssystemen waar grote volumes water en afvalwater moeten worden verwerkt. 

Het is belangrijk om de juiste diameter te kiezen. Een buis die te klein is kan leiden tot verstoppingen of te weinig afvoercapaciteit, terwijl een buis die te groot is onnodig duur kan zijn en misschien niet zo effectief is als nodig. De keuze voor de diameter is vaak gebaseerd op het verwachte debiet, het type afvalwater, en eventuele lokale bouwvoorschriften of richtlijnen. Vraag één van onze specialisten vrijblijvend voor advies!

Afvoerbuizen kopen bij Wildkamp

Bij Wildkamp vind je ruim assortiment afvoerbuizen en hulpstukken, voor elke situatie de juiste producten. Koop de gewenste afvoerbuis in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.