0
Afvoerbuizen & hulpstukken

Afvoerbuizen & hulpstukken

Pvc afvoerbuizen worden ingezet voor vele doeleinden. Ze worden bijvoorbeeld toegepast voor het afvoeren van afvalwater van wastafels en toiletten (rioolwater), maar ook voor het afvoeren van regenwater van een straatkolk. Afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater wordt de juiste diameter pvc buis gekozen. Een wastafel bijvoorbeeld heeft minder afvalwater dan een wc. Een straatkolk moet bij een hevige regenbui grotere hoeveelheden water afvoeren en heeft daarom een grotere diameter pvc afvoerbuis nodig.
Niet voor elke toepassing is een pvc buis met dezelfde sterkte nodig, een pvc buis in een woning mag bijvoorbeeld minder sterk zijn dan een pvc buis die onder het straatwerk gelegd wordt. Om de sterkte inzichtelijk te maken zijn pvc buizen van een klasse voorzien.

Sterkte van pvc afvoerbuis

Om de sterkte van pvc rioolbuizen uit te drukken zijn er 3 klassen: SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, des te sterker de pvc buis. De meest gangbare klasse is SN4.
In situaties waarbij er een hogere verkeersbelasting van toepassing is zijn SN8 buizen vaak de aangewezen keuze. Deze buizen kunnen beter weerstaan aan oppervlaktedruk en grondbelasting. Daarom zijn ze zeer geschikt voor gebruik onder wegen, inritten, opritten of parkeerterreinen.

De verschillende klassen kunnen als volgt worden uitgelegd:

  • Ongekeurd; geschikt bij situaties zonder verkeersbelasting voor hemelwaterafvoer en duikerbuis of voor het storten van poeren.
  • SN2; voor binnenriolering, hemelwaterafvoer, voor het storten van poeren, beluchting en luchtafvoer.
  • SN4; wordt meest toegepast voor binnenriolering en buitenriolering bij woningen zonder en/of met lichte verkeersbelasting van bijvoorbeeld auto’s.
  • SN8; wordt meest toegepast voor buitenriolering waar grotere verkeersbelasting van toepassing is zoals o.a. vrachtverkeer.

pvc afvoerbuis recypipePvc afvoerbuizen, Recypipe

Recypipe pvc buis is niet voorzien van een keurmerk en klasse en wordt toegepast in situaties waarbij dit niet relevant is. Het wordt vaak toegepast voor de afvoer van hemelwater, voor het storten van poeren etc. De pvc buis is gemaakt van gerecycled pvc. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 110-125-160-200-250-315 mm.

Pvc afvoerbuizen met gladde eindenpvc afvoerbuis met gladde einden

Pvc buis met gladde einden wordt gebruikt voor binnenriolering en buitenriolering, vooral in situaties waar veel hulpstukken in het rioolsysteem geplaatst worden. Ze zijn leverbaar in de klassen SN2, SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 32-40-50-75-90-110-125-160 mm. De pvc afvoerbuizen met klasse SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO keurmerk.

Pvc afvoerbuizen met aangevormde manchetmof

Bij buitenriolering worden meestal pvc buizen en hulpstukken met manchetverbinding gebruikt. Voordeel hiervan is dat ze niet gelijmd hoeven worden, eenvoudig in elkaar te schuiven zijn, en geen starre verbinding hebben. Er is enige ruimte voor zetting in een manchetverbinding. Bij installatie buiten bijvoorbeeld kan het voorkomen dat grond na verloop van tijd inklinkt. De pvc afvoerbuizen met klasse SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO keurmerk.

pvc afvoerbuis met manchetmof

Grijze pvc afvoerbuis

Het meest toegepast is de grijze pvc afvoerbuis. In ons assortiment hebben we de klassen SN2, SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 110-125-160-200-250-315-400-500-630 mm.

Roodbruine pvc afvoerbuispvc afvoerbuis roodbruin

Deze roodbruine pvc buis maakt het duidelijker te herkennen wat voor afvalwater er doorheen stroomt. We praten hier over “zwart” water, dat wil zeggen water van bijvoorbeeld toiletten en urinoirs.
In ons assortiment hebben we de klassen SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 110-125-160-200-250-315-400 mm.

pvc afvoerbuis groenGroene pvc afvoerbuis

Deze groene pvc buis maakt het duidelijker te herkennen wat voor water er doorheen stroomt. In dit geval is dat voor het afvoeren van regenwater voor bijvoorbeeld regenwaterinfiltratie.
In ons assortiment hebben we de klassen SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand. Deze pvc afvoerbuis is leverbaar in de volgende diameters: 110-125-160-200-250-315-400 mm.

Binnenriolering hulpstukken, pvc & pp

Voor het onderling verbinden van pvc afvoerbuizen voor binnenriolering kunnen deze pvc en pp hulpstukken gebruikt worden. Bij binnenriolering wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hulpstukken met lijmverbinding. Voor het maken van sterke en waterdichte pvc lijmverbindingen kunt u gebruik maken van pvc lijmen en reinigers.

Buitenriolering hulpstukken, pvc & pp

Voor het onderling verbinden van pvc afvoerbuizen voor buitenriolering worden hulpstukken met manchetverbinding gebruikt. Ook dit zijn waterdichte verbindingen. Door de manchet is er ruimte voor enige zetting, wat voorkomt dat er lekkage ontstaat. De pvc buis kan eenvoudig en snel, door de manchet in te smeren met glijmiddel, in een hulpstuk geschoven worden.

Pe afvoerbuizen & hulpstukken

Afvoerbuizen en hulpstukken van pe worden toegepast bij vuilwater- en hwa afvoersystemen met volvulling. Deze worden gemonteerd met behulp van een elektrolasapparaat, zodat er een sterke verbinding ontstaat die onderdruk kan weerstaan. De getemperde pe afvoerbuis wordt toegepast wanneer de temperatuur van de omgeving en/of het medium sterk kan variëren. Doordat de pe buis getemperd is heeft deze een sterk verminderde uitzettingscoëfficiënt en krimp.

Pe duikerbuizen

Pe duikerbuizen zijn zwaar belastbaar en vallen onder klasse SN8. Deze duikerbuizen hebben aan de buitenzijde ribbels en zijn aan de binnenzijde glad, dit voor een goede doorstroming. De zwarte geribbelde buitenzijde zorgt voor extreme stijfheid (sterkte), wat bij duikers zeer gewenst is. Pe duikerbuizen zijn aanzienlijk lichter en eenvoudiger te verwerken dan betonnen duikerbuizen. Dit zorgt voor een forse besparing op de installatie.
De pe duikerbuizen zijn uitgevoerd met een aangevormde mof en epdm o-ring. De o-ring dient bij het koppelen van de duikerbuizen in de eerste groef van de volgende buis worden geplaatst, hiermee ontstaat er een waterdichte verbinding.

Closetafvoermanchetten

Closetafvoermanchetten worden gebruikt voor het aansluiten van het toilet op de riolering. In ons assortiment hebben we een breed scala aan hulpstukken voor het in elke situatie aansluiten van uw closet.

Flexibele verbindingen

Flexibele verbindingen worden o.a. gebruikt voor het opvangen van grondzettingen en verbindingen waar enige bewegingen in optreden. Mocht in deze situaties lijmverbindingen of manchetverbindingen toegepast worden is de kans op schade/lekkage groot. Door het toepassen van een flexibele verbinding wordt voorkomen dat er lekkage ontstaat.

Bent u op zoek naar een andere pvc buis?

Naast pvc buizen voor riolering hebben we een overzichtspagina met alle soorten pvc buizen die we in ons assortiment hebben. Ook kunt u direct de gewenste pvc buis, geselecteerd op toepassing, kiezen:

Advies nodig?

Heeft u vragen over artikelen of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Wildkamp maakt gebruik van cookies