0
Pompen

Pompen

Ons assortiment bevat zeer veel verschillende pompen voor uiteenlopende toepassingen. Voor een duidelijk overzicht hebben wij ze ingedeeld op toepassing. Een pomp kan gebruikt worden om schoon-, hemel- of grondwater op te pompen maar ook om andere vloeistoffen of fecaliën te verpompen. Ons assortiment bestaat uit elektrische pompen (230/400 V), pompen met benzinemotor en handpompen.
Er zijn veel verschillende pompen. Mede hierdoor is het erg belangrijk om goed geïnformeerd te worden voordat je een pomp koopt. De kosten van een nieuwe pomp kunnen erg uiteenlopen. Een goed advies en de juiste pomp kunnen veel problemen en ergernissen en onnodige extra kosten voorkomen.

Om een keuze te maken tussen welke pomp het beste bij de situatie past zijn hier een aantal belangrijke indicatoren om de juiste pomp te kunnen bepalen:

Capaciteit

Hoeveel vloeistof moet de pomp kunnen verpompen? Een goede inschatting van de capaciteit is van groot belang. De capaciteit van een pomp wordt weergegeven in m³ per uur.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte wordt ook wel druk genoemd. De opvoerhoogte of druk van een pomp wordt weergegeven in meter waterkolom of in bar, waarbij 1 bar gelijk staat aan 10 meter waterkolom. De druk die een pomp moet leveren is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel druk men aan het einde van de leiding nodig heeft. Ook moet men rekening houden met het drukverlies welke in de persleiding ontstaat.

Vloeistof

Het is belangrijk om voor de aankoop van een pomp in kaart te brengen welke vloeistof verpompt gaat worden. Dit is namelijk van invloed op het materiaal waar de pomp van gemaakt wordt. Ook heeft de vloeistof invloed op het type seal. Verder is het van belang om te weten of er vezelige en/of vaste delen in de vloeistof zitten.

Aanzuiging

We kennen zelfaanzuigende en normaalzuigende pompen. Hieronder wordt in het kort het verschil tussen beide pompen aangegeven:
  • Zelfaanzuigende pomp
    Het voordeel van een zelfaanzuigende pomp is dat hij zuurstof of gassen kan afvoeren. Het nadeel is dat dit type pomp een lager rendement heeft. Het is overigens wel zo dat bij een zelfaanzuigende pomp de zuigslang en het pomphuis voor gebruik gevuld worden met water.
  • Normaalzuigende pomp
    Deze pomp heeft een hoger rendement dan een zelfaanzuigende pomp. Omdat er geen zuurstof of gas afgevoerd kan worden moet de aanvoerleiding ook altijd luchtdicht zijn. Bij het starten van deze pomp moet de zuigleiding en het pomphuis geheel gevuld zijn met water.

Welke pompen zijn er:

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.