0
Regenwateropvang & hergebruik

Regenwateropvang & hergebruik

Door het installeren van een regenwater hergebruiksysteem, inclusief een regenwatertank en een pomp, wordt het mogelijk om regenwater efficiënt te hergebruiken. Met dit systeem kan regenwater worden benut voor diverse doeleinden, zoals het besproeien van de tuin, doorspoelen toilet, auto wassen, wasmachine enz. Het opvangen van regenwater in een regenwatertank en het hergebruiken biedt een duurzame oplossing om waardevol water te besparen.

Regenwater opvangen en hergebruiken

Door regenwater op te vangen en te hergebruiken zorg je voor besparing van drinkwater. Het opgevangen regenwater kan worden hergebruikt voor doorspoelen van het toilet, sproeien van de tuin, voor de wasmachine, enz. Het draagt bij aan een beter milieu en omdat regenwater gratis is, bespaar je op je waterrekening.

Inhoud regenwatertank

De inhoud van de regenwatertank is afhankelijk van de beschikbare ruimte, dakoppervlak en geschat hergebruik. Voor de opvang kan ook een regenton gebruikt worden, het voordeel van een regenwateropslagtank is dat deze een grotere inhoud heeft.
Meer informatie over regentonnen

Regenwater afvoer naar regenwatertank

Het regenwater wordt meest van daken opgevangen en via het hemelwater afvoersysteem naar de regenwatertank geleid. Aan de woning wordt gebruik gemaakt van hwa buizen (regenpijpen) & hulpstukken, in de bodem worden afvoerbuizen & hulpstukken toegepast.
Meer informatie over hwa buizen & hulpstukken
Meer informatie over afvoerbuizen & hulpstukken

Regenwaterfilters

Voordat regenwater in de regenwatertank stroomt is het verstandig dit te filteren. Bij het filteren worden verontreinigingen gescheiden. Voorbeelden zijn bladeren, takjes, mos enz. Het gefilterde water stroomt in de regenwatertank en de verontreinigingen stromen door naar de afvoer.
Meer informatie over regenwaterfilters

Overloop regenwatertank

De regenwatertanks zijn voorzien van overloop, dit zorgt ervoor dat overtollig regenwater uit de tank wordt afgevoerd wanneer de tank vol is. Hierdoor wordt voorkomen dat de tank overstroomt en dat er schade aan het systeem ontstaat.

Regenwaterpomp

Voor het verpompen van het regenwater zodat deze op druk is voor de doeleinden zoals beregenen van de tuin, doorspoelen van het toilet enzovoort moet een hydrofoorpomp toegepast worden. Een hydrofoorpomp zorgt er voor dat het regenwater verpompt wordt en op de gewenste waterdruk is.
Meer informatie over hydrofoorpompen

Waterleidingen

Voor een effectieve distributie van regenwater vanuit de hydrofoor naar de gewenste tappunten, zoals de wasmachine, toilet en tuinberegening, zijn waterleidingen noodzakelijk. Het is essentieel om hierbij gebruik te maken van kunststof leidingen, aangezien koperen leidingen niet geschikt zijn voor regenwater. Door te kiezen voor geschikte kunststof leidingen wordt een betrouwbare en veilige route gecreëerd om het regenwater naar de diverse tappunten te transporteren. Kunststof leidingen zijn duurzaam en bestand tegen de specifieke eigenschappen van regenwater, waardoor ze een optimale keuze vormen voor een efficiënte distributie van regenwater in het hele systeem.
Meer informatie over kunststof waterleidingen

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.