0
Afrastering

Afrastering

Bij Wildkamp vindt u alles voor het maken van een degelijke afrastering. Voor het maken van de juiste afrasteringinstallatie is het diersoort en het af te rasteren gebied van groot belang.

Voor vrijblijvend advies en maatwerk oplossingen, kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.

Een goede afrastering bestaat uit:

 • Een schrikdraadapparaat, deze zorgt voor een regelmatige impulsenergie.
 • Draad, lint of koord, om de stroom te transporteren, eventueel aan te vullen met een haspel.
 • Isolatoren en palen, die ervoor zorgen dat de spanning op het raster blijft.
 • De aarding van het schrikdraadapparaat, die ervoor zorgt dat bij diercontact de spanning terugvloeit naar het apparaat en het dier een schok voelt.
 • Voor schapen, geiten, konijnen en pluimvee kunt u ook afrasteringsnetten gebruiken.

Afrasteringapparaat / schrikdraadapparaat

Welk apparaat het meest geschikt is hangt af van de afrastering die u nodig bent. Kies een apparaat met voldoende vermogen die genoeg energie (impulsenergie) en spanning afgeeft bij diercontact.

Het vermogen dat nodig is voor een goede afrastering wordt bepaald door:
 • Diersoort;
 • Afrasteringslengte;
 • Type geleiders;
 • Aantal geleiders;
 • Begroeiingsomstandigheden in de weide.
Voor permanente afrastering wordt een apparaat op netspanning geadviseerd. Voor een tijdelijke of verplaatsbare afrastering is een accu of batterijapparaat handiger.

In het algemeen geldt:

 • Schrikdraadapparaten met een impulsenergie van minder dan 0,2 Joule zijn geschikt voor korte afrasteringen met weinig of geen begroeiing en voor gevoelige dieren;
 • Schrikdraadapparaten met een impulsenergie tot 5 Joule kunnen ingezet worden bij middellange afrasteringen met normale begroeiing;
 • Schrikdraadapparaten met een impulsenergie van meer dan 5 Joule zijn de beste keus bij ongevoelige dieren en bij lange afrasteringen met veel begroeiing.
Maar niet alleen de energie is maatgevend. Ook de spanning moet toereikend zijn, zodat de weerstand van de vacht van het dier overbrugd wordt. Belangrijk daarbij is de spanningswaarde bij diercontact (spanning bij 500 Ω). Een minimale spanning van 3000 - 4000 Volt bij ongevoelige dieren is raadzaam. Bij gevoelige dieren voldoet een duidelijk lagere spanning.

Afrasteringshoogtes

De aangegeven draadhoogten gelden als richtlijn voor de afrastering. Maatgevend voor de hoogte van het draad is natuurlijk de grootte van de dieren en hun neigingen tot uitbreken. Belangrijk blijft dat de dieren leren afstand te houden van het draad.
Paarden afrastering paarden
Stieren afrastering stier
Rundvee afrastering rundvee
Reeën & geiten afrastering reeën & geiten
Pony's afrastering pony's
Schapen afrastering schapen
Varkens afrastering varkens
Hazen / konijnen afrastering hazen & konijnen
Honden afrastering honden
Gevogelte / katten afrastering gevogelte & katten

Tip:

Bij de keuze van uw afrasteringsapparaat is het in de eerste plaats belangrijk een keuze te maken in de energieverzorging. Wanneer u een weide dicht bij huis heeft, is een netspanningsapparaat de beste keuze. Heeft u een weide ver van huis, dan heeft u de mogelijkheid een 9 Volt batterijapparaat te gebruiken. Deze zijn licht en handig en daardoor flexibel inzetbaar.
Heeft u meer energie nodig, dan kiest u voor een 12 Volt apparaat, voor de aansluiting op een 12 Volt accu eventueel in combinatie met een zonnepaal.

Denk er aan dat weerbarstige dieren ook sterke apparaten nodig hebben.Ongevoelige dieren zijn onder andere: wild, schapen, geiten en pluimvee. Gevoelige dieren zijn: paarden, varkens en huisdieren.

Advies nodig?

Heeft u vragen over artikelen of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.