0
Alle kogelkranen

Alle kogelkranen & toebehoren

Kogelkraan, ook wel kogelafsluiter genoemd, wordt gemonteerd in een waterleiding om de watertoevoer te openen of te sluiten. Een kogelkraan is een veel ingezette kraan wanneer een leiding snel moet worden geopend of gesloten. De kraan is eenvoudig te monteren, heeft weinig onderhoud nodig en is gebruiksvriendelijk. Door aan de hendel te draaien, draait de kogel in de kraan mee en wordt de toevoer snel en volledig geopend of gesloten. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten materiaal, type aansluiting en handgrepen.

Hoe werkt een kogelkraan

Een kogelkraan regelt de toevoer in een waterleiding. In de kogelkraan zit een kogel met een boring, oftewel een opening. Door aan de hendel te draaien, draait de kogel mee, hierdoor wordt de opening in de positie gedraaid waardoor het water er doorheen kan stromen, en dus is geopend. Wanneer de hendel haaks op de leiding staat, kan er geen water door stromen en is de toevoer geblokkeerd.

Welke doorlaat kies ik voor de kogelkraan

Bij het uitzoeken van de juiste kogelkraan dient er rekening te worden gehouden met de gewenste stroming en druk, oftewel, de doorlaat. Hierbij heb je de keuze uit een volle doorlaat of een gereduceerde doorlaat.

Volle doorlaat

Bij een volle doorlaat heeft de opening in de kogel dezelfde diameter als de leiding, hierdoor is er vrijwel geen drukverlies en blijft de stroming gelijk.
Bekijk alle kogelkranen met een volle doorlaat

Gereduceerde doorlaat

Bij een gereduceerde doorlaat is de boring van de kogel kleiner dan de diameter van de waterleiding, hierdoor de doorstroming minder en is er kans op drukverlies. Een gereduceerde doorlaat wordt toegepast wanneer de stroming minder belangrijk is, een bijkomend voordeel is dat de kogelkraan goedkoper is in aanschaf.
Bekijk alle kogelkranen met een gereduceerde doorlaat

De mogelijkheden van behuizing bij een kogelkraan

1-delige kogelkraan

De 1-delige kogelkraan wordt vaak geperst of gelast en kan niet worden gedemonteerd voor onderhoud of reiniging. Meestal heeft de ééndelige kogelkraan een gereduceerde doorlaat.

2-delige kogelkraan

De 2-delige kogelkraan heeft een schroefdraadverbinding en kan worden gedemonteerd voor onderhoud of reiniging. 

3-delige kogelkraan

Een 3-delige kogelkraan heeft verschillende aansluitmogelijkheden, de 3 delen zijn met elkaar verbonden met een bout- of klemverbinding. Het voordeel van een driedelige kogelkraan is dat het middelste gedeelte, het binnenwerk, van de kraan kan worden gedemonteerd zonder dat de kogelkraan in zijn geheel van de leiding moet worden gemonteerd. Dit kan handig zijn bij onderhoud of reiniging.

De mogelijkheden bij 3-weg kogelkranen

Bij de drie-weg kogelkraan zijn er 2 varianten voor de kogelboring, L-boring en T-boring. Bij een L-boring is er 1 ingaande aansluiting, daarna kan er gekozen worden voor links of rechts uitgaand door de kogel te draaien. Bij een T-boring is er ook 1 ingaande aansluiting, vervolgens kan er gekozen worden voor beide uitgaand of alleen links of rechts uitgaand door de kogel te draaien.

Bediening

Handgrepen zoals hendels, vlindergrepen, schroevendraaier bediening of een stangverlenging worden gebruikt om de kogelkraan te bedienen. Behalve de ruimte die het inneemt is er geen verschil tussen de bediening. De kogelkraan zal, indien juist geïnstalleerd, open staan wanneer de hendel evenwijdig aan de waterleiding staat en gesloten wanneer de hendel haaks op de waterleiding staat.

Materiaal gebruik bij kogelkranen

Kogelkranen van messing

Messing is een legering van koper en zink wat een goede hardheid biedt, niet roest en een bacteriewerende eigenschap heeft. Het is eenvoudig te onderhouden en heeft een lange levensduur. Messing verchroomd heeft dezelfde eigenschappen als messing, de chroom laag biedt bescherming tegen corrosie en zorgt voor een mooie glans. Messing vernikkeld biedt ook bescherming tegen corrosie en geeft net als chroom een glans, maar slaat uiteindelijk wat grijs uit.
Bekijk alle kogelkranen van messing

Kogelkranen van rvs

Rvs 304 wordt veelal binnen gebruikt, het is een sterk en slijtvast materiaal wat geschikt is voor vele toepassingen. Rvs 304 wordt niet aangeraden in de buurt van zuren en chloriden. Rvs 316 is een duurzaam en sterk materiaal, beter bestand tegen spanningscorrosie, corrosiebestendig en kan uitstekend buiten worden toegepast.
Bekijk alle kogelkranen van rvs

Kogelkranen van gietijzer

Gietijzer heeft een hoge treksterkte, is corrosiebestendig en heeft een hoge vermoeiingssterkte oftewel een hoge weerstand bij dezelfde handelingen in een lange periode.
Bekijk alle kogelkranen van gietijzer

Kogelkranen van nylon (pa / polyamide)

Nylon oftewel polyamide is licht van gewicht en een sterk materiaal met een hoge slijtvastheid en een goede chemische bestendigheid.
Bekijk alle kogelkranen van nylon

Kogelkranen van pp (polypropyleen)

Pp oftewel polypropyleen is een zeer sterk maar licht materiaal wat bestand en een goede chemische bestendigheid heeft.
Bekijk alle kogelkranen van pp

Kogelkranen kopen of meer informatie nodig?

De gewenste kogelkraan kan eenvoudig en snel besteld worden via onze website of gekocht worden in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale kogelkraan voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze specialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.