0
Koperen buizen

Koperen buizen voor waterleidingsystemen

De koperen buis is een veelzijdige buis en wordt veelal toegepast als waterleidingen en gasleidingen. Dankzij de goede eigenschappen is de koperen leiding een veel ingezette leiding bij diverse toepassingen in het aanleggen of bij reparatie in leidingsystemen.

Hard koperen buizen

Hard koperen leidingen staan bekend om de vele uitstekende eigenschappen. De koperen buis is onder andere bestand tegen corrosie, roest, bacteriën en biedt uitstekende warmtegeleiding, hierdoor is de koperen leiding niet alleen geschikt voor waterleidingsystemen maar zijn ze ook ideaal voor verwarmings- en koelsystemen. Een bijkomend voordeel van koper zijn de lagere energiekosten, snelle respons op de temperatuurveranderingen en dat koper een luxe uitstraling heeft waardoor het niet altijd nodig is om de koperen leidingen weg te werken. Hard koperen buizen zijn met een buigtang in de gewenste vorm te buigen.

Zacht koperen buizen

Zacht koperen leidingen worden veelal toegepast doordat ze relatief eenvoudig met de hand of een buigtang naar wens te buigen zijn. Ze worden daarom ook wel flexibele koperen buizen genoemd. Door een zacht koperen leiding toe te passen heb je minder fittingen nodig wat zorgt voor een efficiënte doorstroming en minder drukverlies. Dit maakt de leidingen ideaal om toe te passen bij huisrenovaties of nieuwbouw projecten. De zacht koperen leiding is leverbaar op rol, als de buis van mantel voorzien is wordt deze wicu buis genoemd, de mantel beschermt de buis tegen invloeden van buitenaf.

Fittingen en koppelingen voor koperen buizen

Het toepassen van de juiste fittingen en koppelingen zorgen voor een betrouwbare en lekdichte verbinding, maar ook voor minder drukverlies en een efficiënte doorstroming. De koperen leidingen kunnen uitstekend met andere materialen zoals stalen en messingen fittingen worden gecombineerd. Houdt hierbij wel rekening met de eisen per leidingsysteem.

Voor koperen leidingen biedt Wildkamp een ruim assortiment koppelingen aan met verschillende verbindingstechnieken.

Perskoppelingen

Met een perskoppeling heb je een handperstang of persmachine nodig om de fitting op de buis te persen. Je schuift de perskoppeling over de koperen buis en perst de koppeling op de leiding. Het voordeel hiervan is dat het om een koude perstechniek gaat en er geen vuur of andere middelen aan te pas komen.

Knelfitingen

Bij knelfittingen heb je geen speciaal gereedschap nodig doordat de knelfitting bestaat uit een fitting met knelring en een wartelmoer. Wanneer je de knelfitting aandraait zal de knelring zich om de buis knellen, hierdoor ontstaat een luchtdichte afsluiting. Het voordeel is dat je de fitting kan demonteren en eenvoudig in gebruik is, ook voor de doe-het-zelver.

Soldeerfittingen

Om soldeerfittingen te gebruiken heb je speciaal gereedschap en soldeermiddel nodig. Door te solderen maak je een permanente lekvrije verbinding, voordeel is dat soldeerfittingen goedkoper in aanschaf zijn dan persfittingen.

Meer informatie over Bonfix Press koppelingen voor waterleidingsystemen

Meer informatie over Viega Profipress waterleidingsystemen

Maten / diameters koperen buizen

Bij het aanschaffen van een koperen buis is het belangrijk dat je de juiste maat/diameter en lengte aanschaft voor een efficiënte doorstroming in het leidingsysteem. Welke maat buis je moet aanschaffen is ook afhankelijk waar je het voor wilt gebruiken, de verwachte waterstroming en de bouwvoorschriften.

Koperen buis 12 mm

De 12 mm koper buis wordt veel gebruikt bij kleinere toepassingen in huishoudelijke apparaten of sanitaire installaties. De 12 mm buis heeft een beperkte doorvoercapaciteit wat het geschikt maakt voor een lage tot een matige waterstroom.

Koperen buis 15 mm

De 15 mm koper buis wordt veel gebruikt in woningen of kleine commerciële gebouwen. De koperbuis 15 mm heeft een grotere doorvoercapaciteit en is geschikt voor een hogere waterstroom.

Koperen buis 22 mm

De 22 mm koper buis wordt veel gebruikt wanneer er een grotere watertoevoer nodig is zoals een hoofdleiding bij woningen of in grotere commerciële gebouwen.

Gereedschap voor koperen buizen

Voor het monteren van de koperen leiding biedt Wildkamp een uitgebreid assortiment gereedschap aan met elk zijn eigen toepassing. Denk hierbij aan een buigtang voor koper, buizensnijders en persbekken. Kom je er niet helemaal uit welk gereedschap het beste is voor jouw werkzaamheden? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Koperen buizen en benodigdheden kopen bij Wildkamp

De gewenste koperen buis kan eenvoudig en snel besteld worden via onze website of gekocht worden in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale koperen buis voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze specialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.