0
Tyleen waterleidingen

Tyleen waterleidingen

Tyleen drukbuizen worden toegepast als waterleiding in tuinbouw, industrie, drink- en afvalwatersystemen, recreatie en sportvoorzieningen. Tyleen (pe) buizen zijn flexibel, waterafstotend, isolerend en slagvast.
Wildkamp heeft 3 soorten tyleen buizen in het assortiment. Hieronder staan de verschillen uitgelegd.

Zpe buis (zacht polyetheen)

Deze buis is Kiwa gekeurd en herkenbaar aan een blauwe streep. Zpe buis kan worden toegepast bij drinkwaterleidingen, maar is ook geschikt voor bijvoorbeeld beregening en waterafvoer. Deze drukbuis is flexibeler en soepeler dan hdpe buis en daardoor makkelijker in bochten te leggen. Zpe buis is leverbaar in de kleinere diameters 16 t/m 63 mm. De maximale werkdruk van zpe buis is 6,3 bar.

Ldpe buis (low density polyetheen)

Geschikt voor o.a. tuinbodemverwarming, druppelbevloeiingshoofdleiding en beregening, om te gebruiken in irrigatiesystemen of andere transportleidingen. Doordat deze buis geen keurmerk heeft is deze niet geschikt als drinkwaterleiding. Deze pe buis wordt ook gebruikt als beschermingsbuis voor kabels of pvc leidingen. De buis is zwart en heeft geen streep. Doordat deze tyleen drukbuis geproduceerd wordt bij hoge druk is de buis flexibeler en soepeler dan hdpe buis. Ldpe buis is leverbaar in verschillende diameters met verschillende maximale druk.

Hdpe buis (high density polyetheen)

Hdpe buis wordt gebruikt in (drink)waterleidingsystemen, maar ook in tuinbouw, landbouw en fruitteelt. Denk daarbij aan nachtvorstbestrijding, watervoorziening van dieren en gestuurde boringen. Dit is een zeer sterke buis die, doordat het geproduceerd is met lage druk, stugger dan ldpe buis. Hdpe is voordeliger in aanschaf dan zpe of ldpe buizen maar kan, doordat deze stugger is, afhankelijk van de situatie kostbaarder zijn in aanleg. De maximale werkdruk van de hdpe buis ligt tussen de 8 en 16 bar. Deze buis is voorzien van een Kiwa of KOMO keurmerk:
 • Kiwa gekeurd
  Herkenbaar aan een blauwe streep. Deze drukbuis is geschikt voor drinkwater, maar ook voor bijvoorbeeld vijveraanleg, beregening en waterafvoer.
 • KOMO gekeurd
  Herkenbaar aan de bruine streep. Deze drukbuis is geschikt voor toepassingen in de infrastructuur en bouwsector, en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld persrioolleidingen en afvalwatersystemen.

Voordelen pe buis

 • Zeer sterk.
 • Duurzaam.
 • Goede chemische bestendigheid.
 • Zeer goed lasbaar, tot 100% trekvaste en waterdichte verbindingen.
 • UV-resistent.
 • Vorstbestendig, en daarom onder en bovengronds toepasbaar.
 • Recyclebaar, dus beter voor het milieu.

Tip

Als je tyleenslang in de grond gaat plaatsen is het verstandig om een waarschuwingsband tussen de slang en het maaiveld te leggen. Bij eventuele graafwerkzaamheden kan zo schade voorkomen worden doordat herkenbaar is dat er een leiding ligt.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.