0
Human Centric Lighting

Human Centric Lighting

“Bespaar met LED verlichting niet alleen op je uitgaven, maar verbeter ook de gezondheid en productiviteit van je medewerkers”

Concentratie, motivatie, gezondheid en productiviteit

Human Centric Lighting (HCL) is afgestemd op het bioritme van de mens. Zowel de kleurtemperatuur als de lichtintensiteit verandert automatisch gedurende de dag. De kleurtemperatuur past zich bijvoorbeeld automatisch aan, hierdoor wordt het natuurlijk daglicht gedurende de dag gesimuleerd. Licht heeft invloed op ons als mens, zo heeft het onder andere invloed op de concentratie, motivatie, gezondheid en productiviteit.

De invloed van licht

Licht heeft invloed op diverse hormonen in ons lichaam, waaronder cortisol en melatonine. Het hormoon cortisol maakt het mogelijk om langere tijd alert te blijven. Melatonine helpt juist bij de controle van je slaap-waakcyclus. De hoeveelheid van de hormonen die geproduceerd worden gedurende de dag is afhankelijk van vele factoren, zoals onze biologische klok. Daarnaast heeft ook licht een belangrijke invloed op de productie van deze hormonen.

Daglicht simulatie

Human Centric Lighting kan de productie van de hormonen cortisol en melatonine stimuleren. Door de intensiteit en lichtkleur gedurende de dag aan te passen wordt natuurlijk daglicht gesimuleerd. Hierdoor worden de hormonen cortisol en melatonine op het juiste moment in het lichaam geactiveerd.
Human Centric Lighting kan het ritme van de mens ondersteunen waardoor concentratie en productiviteit verbeterd kunnen worden. Het wordt op dit moment al in verschillende situaties toegepast. Het onderwijs, kantoren, zorginstellingen en industrie maken bijvoorbeeld al gebruik van deze techniek.

Skip de middagdip

Door het juiste licht wordt de concentratie van leerlingen verbetert en zorgt het voor optimale opnamen van de leerstof. Daarnaast kan warm licht juist voor ontspanning zorgen bij de leerlingen. Hetzelfde geldt voor bedrijven; medewerkers op kantoor zijn productiever en hebben minder last van de ‘dip’ rond de middag. Door daglichtsimulatie in zorginstellingen als ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zorgt dit voor een betere kwaliteit van leven en bevordert het de gemoedstoestand.

Overdag actief en een betere nachtrust

Daarnaast zorgt het voor een hoger activiteitsniveau overdag en een betere nachtrust. Binnen de industriële sector kan het juiste licht de productie verhogen en vermoeidheid verminderen waardoor ongelukken en fouten worden verminderd. Uiteraard kan HCL zeer positief werken voor werknemers die in ploegendiensten werken. Het dagelijkse ritme kan in fases worden verschoven om de de aanpassing naar nachtwerk te vergemakkelijken.

Minder energieverbruik, lange levensduur

De LED lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele lampen. Daarnaast zorgt de lange levensduur van de lampen dat de verlichting praktisch onderhoudsvrij is. Vanaf 1 juli 2019 is de informatieplicht in werking getreden. Dit zorgt ervoor dat bedrijven en instellingen (die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken) de extra verplichting hebben om te melden welke energiebesparende maatregelen er zijn genomen, zoals het plaatsen van LED verlichting.

Human Centric Lighting Timelapse


Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.