0
Karweisets

Karweisets

Een karweiset bestaat doorgaans uit een karweifles, een propaanslang, drukregelaar, een combinatiehandgreep en een branderkop. Natuurlijk is iedere combinatie denkbaar. Voor elke gebruikersgroep bestaat een specifieke karweiset, denk aan de installateur, de schilder en de dakdekker.
Met solderen verbindt u metalen delen met elkaar door middel van een toevoegmateriaal dat een lagere smelttemperatuur heeft dan de te verbinden delen. Het te solderen stuk moet gelijkmatig worden verhit om het smeltpunt van het soldeer te bereiken. Bij zachtsolderen is dat punt 200°C en bij hardsolderen is dat 700°C.

Een schoon oppervlak helpt voor een betere hechting van het soldeer. Dit houdt in dat het vrij moet zijn van vuil, verf, vet en oxides etc. Door middel van schuren en reinigen verwijdert u een groot deel van deze vervuilingen. Oxides echter niet, dit kunt u verhelpen door een vloeimiddel te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in pasta's en vloeistoffen. Vloeimiddel zorgt ervoor dat het te solderen stuk gereinigd is en dat de gesmolten soldeer in de soldeernaad kan vloeien. Een poedervormig vloeimiddel gebruikt u bij het hardsolderen, omdat u met hogere temperaturen werkt zou een vloeimiddel als vloeistof te snel verbranden. Gebruik nooit een sterker vloeimiddel dan een metaal aankan, dit zorgt voor corrosie.