0
afvoerbuizen en hulpstukken

Alle afvoerbuizen & hulpstukken, pvc

Afvoerbuizen, ook wel rioolbuizen genoemd, zijn geschikt voor diverse toepassingen. Ze worden gebruikt om vloeistoffen, zoals water of afvalwater, af te voeren uit gebouwen of bepaalde gebieden. Afhankelijk van het gebruik, het materiaal en het ontwerp, zijn er verschillende soorten afvoerbuizen beschikbaar. Bij Wildkamp bieden we een breed assortiment aan afvoerbuizen, zodat je voor elke situatie de perfecte buis kunt vinden.

Verschillende stijfheidsklassen / sterktes van pvc afvoerbuizen

De stijfheidsklasse van een afvoerbuis, die de sterkte van de buis aangeeft, wordt uitgedrukt met een SN-waarde. Deze waarde geeft een indicatie van hoe goed de afvoerbuis bestand is tegen vervorming onder belasting. Met andere woorden, het toont aan hoe sterk een rioolbuis is. Er zijn verschillende stijfheidsklassen, zoals SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, des te sterker de PVC buis. De meest gangbare rioolbuis is van de SN4 klasse.

Bij situaties met hogere verkeersbelasting zijn SN8 buizen vaak de beste keuze. Deze rioolbuizen bieden de beste weerstand tegen oppervlaktedruk en grondbelasting, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen onder wegen, inritten, opritten en parkeerterreinen.

Overzicht van stijfheidsklassen

Pvc afvoerbuis, ongekeurd

Geschikt voor situaties zonder verkeersbelasting, zoals hemelwaterafvoer, duikerbuis, of bij het storten van poeren.

Pvc afvoerbuis, SN2

Gebruikt voor binnenriolering, hemelwaterafvoer, het storten van poeren, beluchting en luchtafvoer.

Pvc afvoerbuis, SN4

Meest toegepast voor zowel binnenriolering als buitenriolering bij woningen, geschikt voor situaties zonder of met lichte verkeersbelasting, zoals van auto’s.

Pvc afvoerbuis, SN8

Ideaal voor buitenriolering in gebieden met hogere verkeersbelasting, bijvoorbeeld door vrachtverkeer.


Soorten pvc afvoerbuizen

AfvoerbuisPvc afvoerbuizen, Recypipe

Recypipe afvoerbuizen zijn speciaal ontworpen voor toepassingen waarbij een keurmerk en stijfheidsklasse niet vereist zijn. Ze worden vaak gebruikt voor de afvoer van hemelwater en bij het storten van poeren. Deze buizen zijn gemaakt van gerecycled PVC en zijn beschikbaar in de volgende diameters: 110 mm, 125 mm, 160 mm, 200 mm, 250 mm en 315 mm.

Bekijk alle Recypipe afvoerbuizen

Afvoerbuis gladde einden

Pvc afvoerbuis met gladde einden

Pvc afvoerbuizen met gladde einden zijn ideaal voor zowel binnen- als buitenriolering, vooral in situaties waar veel hulpstukken worden gebruikt in het rioleringssysteem. Deze buizen zijn verkrijgbaar in de stijfheidsklassen SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger de klasse, des te dikker de wand van de buis. Beschikbare diameters zijn: 32 mm, 40 mm, 50 mm, 75 mm, 90 mm, 110 mm, 125 mm en 160 mm. De PVC afvoerbuizen in de klassen SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO-keurmerk, wat garant staat voor kwaliteit.

rioolbuisPvc afvoerbuizen met aangevormde manchetmof

Voor buitenriolering worden vaak PVC buizen en hulpstukken met manchetverbinding gebruikt. Het voordeel van deze buizen is dat ze niet gelijmd hoeven te worden, gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden en geen starre verbinding vormen. Dit biedt enige speling voor zetting, wat handig is in situaties waarbij de grond na verloop van tijd kan inklinken, zoals bij installaties buiten in de grond. Ook deze PVC afvoerbuizen in de klassen SN4 en SN8 zijn voorzien van het KOMO-keurmerk, wat hun betrouwbaarheid en kwaliteit bevestigt.


Verschillende kleuren afvoerbuizen

Afvoerbuizen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, elk met een specifieke functionele betekenis. Deze kleuren geven aan voor welk type afvalwater of toepassing de buis bedoeld is, waardoor installateurs en onderhoudsmonteurs eenvoudig verschillende leidingsystemen kunnen onderscheiden.

Grijze pvc afvoerbuis

Grijze pvc afvoerbuizen zijn het meest gebruikelijk in huishoudelijke toepassingen en worden voornamelijk gebruikt voor het afvoeren van afvalwater van sanitaire voorzieningen.

Roodbruine pvc afvoerbuis

Roodbruine pvc buizen zijn bedoeld voor het transport van "zwart" water, zoals afvalwater van toiletten en urinoirs. De kleur maakt het eenvoudig om dit type buis te herkennen en te onderscheiden van andere leidingen.

Groene pvc afvoerbuis

Groene pvc buizen worden gebruikt voor het afvoeren van regenwater, bijvoorbeeld bij systemen voor regenwaterinfiltratie. Deze kleur maakt duidelijk dat de buizen specifiek zijn ontworpen voor het afvoeren van hemelwater.


Hulpstukken riolering

Pvc moffen

Er zijn verschillende soorten pvc moffen voor riolering. Er zijn verschillen in montage tussen lijmmoffen en manchetmoffen en ook in uitvoering, steekmoffen en overschuifmoffen.

Verschil tussen pvc lijmmof en pvc manchetmof

Een pvc lijmmof wordt verlijmd met de te koppelen rioolbuis of riool hulpstuk. Een pvc manchetmof heeft rubbers en hoeft dus niet verlijmd te worden. De rubbers (manchetten) worden voor montage met glijmiddel ingesmeerd waardoor de montage eenvoudiger gaat.

Verschil tussen pvc steekmof en pvc overschuifmof

Een steekmof is voorzien van nokken, deze zijn in het midden van de steekmof geplaatst. Hierdoor wordt voorkomen dat aan 1 zijde de rioolbuis er te ver ingestoken wordt en er onvoldoende ruimte aan de andere kant overblijft voor het degelijk monteren van een rioolbuis of riool hulpstuk

Verschil in toepassing tussen een pvc steekmof en pvc overschuifmof

Over het algemeen worden steekmoffen toegepast bij nieuwe riolering installaties en overschuifmoffen tijdens wijzigingen aan riolering leidingsystemen. Voordeel van een overschuifmof bij een bestaand rioleringssysteem is dat er een stuk tussen de bestaande leiding verwijderd kan worden en de overschuifmof eerst over 1 rioolbuis geschoven kan worden en na het aanbrengen van de aanpassing weer teruggeschoven kan worden.

Pvc bochten

Met een pvc bocht kan er een hoek gemaakt worden in het rioleringssysteem. De meest toegepaste zijn de 45 graden en de 90 graden pvc bocht. Ze zijn beschikbaar in mof, spie en manchetverbinding. Bij een mof aansluiting wordt de rioolbuis en/of hulpstuk in de pvc bocht gelijmd, bij een spie aansluiting wordt de pvc bocht in een rioolbuis en/of hulpstuk geplaatst en bij een machetverbinding wordt de rioolbuis en/of hulpstuk met glijmiddel ingesmeerd en in de pvc bocht geschoven.

Pvc T-stukken

Met een pvc T-stuk wordt er een aftakking in een leidingsysteem gemaakt. Bij een pvc T-stuk gaat één leiding rechtdoor en de andere splitst zich onder een hoek af. De meest toegepaste pvc T-stukken zijn degene met een 45 graden en de 90 graden aftakking. Net als bij de pvc bochten zijn ook de pvc T-stukken leverbaar met mof-, spie- en manchetaansluiting.

Overige pvc hulpstukken

Ook de overige pvc hulpstukken hebben hun eigen specifieke toepassingen in riool leidingsystemen. Ook zijn ze, afhankelijk van het artikel en diameter, leverbaar in mof-, spie- en manchetaansluiting.

Over het algemeen wordt in gebouwen pvc hulpstukken met mof en spie aansluiting toegepast als lijmverbinding en bij rioleringssystemen buiten spie en manchetverbindingen.


Afvoerbuizen en hulpstukken kopen of meer informatie nodig?

Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment afvoerbuizen en hulpstukken, voor elke situatie de juiste producten. Koop de gewenste afvoerbuis in één van onze vestigingen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app. Ben je er nog niet helemaal uit wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze specialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.