0
Rookgasafvoer voor pelletkachels

Rookgasafvoer voor pelletkachels

Bij een pelletkachel worden pellets als brandstof gebruikt. Pellets zijn korrels van geperst hout. Een pelletkachel wordt een condenserende kachel genoemd, dit omdat er condens ontstaat in de rookgasafvoer.

Systeem selecteren

Om een rookgasafvoersysteem voor pelletkachels samen te stellen zijn een aantal aandachtspunten van belang:

pelletkachelOm een rookgasafvoersysteem voor pelletkachels samen te stellen zijn een aantal aandachtspunten van belang:

 • In welke ruimte/vertrek de pelletkachel komt te staan.
 • Doorvoer naar andere vertrekken/ruimtes of naar buiten.
 • Andere vertrekken/ruimtes dan waar de kachel staat.
 • Buiten het dak / dakdoorvoer.

De juiste diameter

De diameter van het rookgaskanaal wordt bepaald door de aansluiting van de pelletkachel. Bij de enkelwandige rookgasafvoer wordt dit aangegeven met de diameter en bij de dubbelwandige rookgasafvoer wordt dit aangegeven met de diameter van de binnenste buis. Vuistregel bij het selecteren van een rookgaskanaal is dat de aansluitdiameter van de kachel gelijk is aan de diameter van het rookgaskanaal.

Het vertrek/ruimte waar de pelletkachel staat

In de ruimte waar de pelletkachel staat moet het rookgasafvoersysteem enkelwandig uitgevoerd zijn. Hierbij is er keuze uit de volgende 3 systemen:
 • Deko pellets
  Geëmailleerd staal, kleur mat zwart.
 • SW pellets black
  Rvs 316, kleur zwart.
 • SW pellets
  Rvs 316L, kleur rvs.
Pelletkachels zijn er met 2 verschillende aansluitingen, een boven- of een achteraansluiting. Voor beide aansluitingen zijn er de juiste aansluitmaterialen verkrijgbaar.

Doorvoer naar ander vertrek/ruimte

Bij de doorvoer naar andere vertrekken of ruimtes zijn bepaalde aandachtspunten van belang. Dit i.v.m. de brandveiligheid en wettelijke eisen. Voor de doorvoer wordt overgangsstuk type 143 of 147, van enkelwandig naar dubbelwandig, toegepast. Met de bijbehorende rozetten wordt een veilige en fraaie overgang gecreëerd.

Bij een muurdoorvoer naar buiten toe moet rekening gehouden worden met voldoende afstand tot het naaste gebouw, dit om overlast te voorkomen. Ook moet voldoende afstand gehouden worden naar eigen ventilatieopeningen, ramen en deuren. Deze muurdoorvoer wordt gemaakt door het toepassen van rozet 13D, overgangsstuk 143 of 147, en opnieuw een rozet 13D aan de buitenmuur. Om de muur voldoende isolerend te laten zijn kan een gat door de muur geboord worden met dezelfde maat als de rookgasbuis.

Andere vertrekken/ruimtes dan waar de kachel staat

Het rookgaskanaal in een ander vertrek/ruimte dan waar de kachel staat moet altijd dubbelwandig uitgevoerd worden, hiervoor wordt systeem DW met dichtingsringen gebruikt. Vanaf de doorvoer naar andere ruimtes is het vereist om met dubbelwandig verder te gaan i.v.m. condensvorming door afkoelen.
 • Geheel nieuwe installatie.
 • Kanaal in bestaande schoorsteen plaatsen.
Geheel nieuwe installatie
Bij een betonnen verdiepingsvloer wordt vertrekplaat/overgangsstuk 671 toegepast.

Bij een houten verdiepingsvloer wordt gestart met een vuurafwerkingsplaat 064. Met de vuurafwerkingsplaat i.c.m. overgangsstukken 143 of 147 wordt gezorgd voor een afdichting waarbij er geen rookgas of vuur tussen het plafond en de verdiepingsvloer kan komen. Vanaf hier kan je verder bouwen met de dubbelwandige rookgasbuizen en hulpstukken. Elke verbinding tussen buis en hulpstuk dient voorzien te worden van een aansluitingsbeugel of muurbeugel. Wil je de buis niet bij een verbindingsstuk aan de muur bevestigen kies je voor een platte muurbeugel.

Het rookgaskanaal in ruimten, waar de kachel niet staat, dient verplicht afgetimmerd te worden. Zie voor de eisen hiervoor het bouwbesluit.

Kanaal in bestaande schoorsteen plaatsen
In deze situaties kan vanaf de kachel gestart worden met de SW black serie. Bij de verdiepingsvloer (begin van de schoorsteen) wordt een overgang gemaakt naar Dinaflex. Als de kachel in een schouw staat of geplaatst wordt kan er direct met Dinaflex gestart worden.

Om te zorgen dat de Dinaflex vrij blijft van het bestaande kanaal worden centreerbeugels type 071 gebruikt.

Dakdoorvoer / buiten het dak

Aan de binnenzijde van het dakbeschot wordt afdekplaat 132 of 133 geplaatst, afhankelijk van de dakhelling.

Op het dak wordt gekozen voor een dakdoorvoer met stormkraag. Door deze dakdoorvoer gaat de dubbelwandige pijp naar buiten. Op het dak wordt een trekkap 012 geplaatst, voor rieten daken 012E.

Indien de schoorsteen een aantal meters hoog boven het dak wordt geplaatst kan deze met een tuidraadbeugel stevig op het dak bevestigd worden.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.