0
Klantinterview: Bergsma Hoveniers

Klantinterview: Bergsma Hoveniers

Bergsma Hoveniers is creatief met water
"Alles en iedereen heeft z'n eigen plekje"

De passie voor het hoveniersvak druipt er vanaf bij Marco BergsmReferentie Bergsma Hoveniersa. Creatief denken en snel kunnen schakelen, is zijn handelsmerk. Menig tuinliefhebber heeft hij al kunnen overtuigen van de meerwaarde van een beregeningsinstallatie en regelmatig komt een vijver of waterornament als rustgevend element terug in zijn tuinontwerpen. Het parochiepark in Losser dankt zelfs zijn naam aan een creatie van Bergsma Hoveniers.

Ondernemen zat Marco Bergsma (33) al jong in het bloed. Op z'n 12de begon hij met het verkopen van ijsjes, op z'n 15de snijbloemen en vervolgens stortte hij zich op tuinonderhoud en het kweken van bomen. "Eigenlijk wilde ik boer worden", lacht Bergsma, die op z'n 21ste definitief in het hoveniersvak stapte, waarbij tuinaanleg een specialiteit werd. "Ik mag graag iets aparts ontwerpen." In ruim 12 jaar tijd heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Creativiteit en passie zijn de belangrijkste drijfveren. En een brede blik. Bergsma: "Wij zijn geen standaard hoveniersbedrijf. Vrijwel alles hebben wij in eigen beheer: machines, vakmensen, kennis en ervaring. Daardoor kunnen we snel schakelen en ideeën concreet maken."

De zoekschool
Het kantoor, gevestigd in de voormalige openbare basisschool De Zoeker aan de Goormatenweg in Overdinkel, is het visitekaartje van het bedrijf. Tot 1934 werd er les gegeven, daarna kreeg het gebouw een andere bestemming en veranderde uiteindelijk in een bouwval. Bergsma en zijn team renoveerden het pand in de loze uurtjes en nu is het een representatief onderkomen, waar de nostalgie hoogtij viert. "Je moet uitstralen dat je van je vak houdt. Deze plek heeft sfeer, straalt creativiteit en vakmanschap uit. De uitstraling van een bedrijf is als een puzzel; elk stukje moet kloppen. Ik ben best kritisch. Ook op het personeel. Orde en netheid; in de bus, in de werkplaats en in je werkzaamheden. Alles en iedereen heeft z'n eigen plekje. Het zijn de kleine dingen die belangrijk zijn. Als de klant goed is voor ons, moeten wij ook goed zijn voor de klant."

Andere diensten
Naast traditioneel tuinonderhoud, voert Bergsma Hoveniers met hoogwerkers ook onderhoud aan bomen uit en houdt in de winter terreinen sneeuw- en ijsvrij. Een nieuwe dienst is grafonderhoud. "Voor 4 euro per maand komen we 4 keer in het jaar langs om het graf netjes te houden." Benutting van de loze uurtjes en klantenbinding zijn de belangrijkste drijfveren. "Een grote of kleine tuin, het maakt ons niet uit", aldus Bergsma. "Al zijn we de laatste jaren relatief sterk gegroeid in het aanleggen van park- en landschapstuinen."

Snel denken en schakelen
Zo heeft zijn bedrijf in 2013 het parochiepark De Drie Bogen bij de kerk van Losser ontworpen en aangelegd. Blikvanger is een fraai, uit cortex staal opgetrokken, waterornament. Bergsma: "Het idee is van mij, pompen en leidingwerk komen bij Wildkamp vandaan." De hovenier komt regelmatig bij de vestiging in Enschede over de vloer. "Of het nu gaat om een simpel afvoerputje, stroompunten in de tuin, drainage, beregeningssystemen of een pomp voor een vijver, ik kan daar terecht. Ik denk snel, dan heb ik ook iemand nodig die me meteen begrijpt. Anders word ik geremd in mijn creativiteit. Ik spar bij Wildkamp Enschede regelmatig met Jeroen Nooteboom, de 'Willie Wortel' als het over pompen gaat. Hij weet precies wat wel en niet kan en dan kunnen we snel schakelen."

Beregeningsinstallatie tuin
Op dezelfde manier gaat Bergsma te werk als hij bij een klant aan tafel zit die open staat voor een nieuwe tuin. "Ik stel ze een paar vragen, waardoor ik weet wat hun smaak en budget is. Dan schets ik direct uit de losse pols wat er mogelijk is. Je kunt nog zo'n mooi ontwerp maken, het gaat erom dat een klant zich erin kan verplaatsen. Heb ik groen licht, dan laat ik vervolgens het ontwerp op kantoor in Autocad uittekenen." Opvallend is dat Bergsma Hoveniers grofweg 80% van de tuinen oplevert met een beregeningsinstallatie. Bergsma: "Een vaste installatie lijkt op het eerste gezicht duur - voor een standaard tuin bij een eengezinswoning circa 300 euro - maar je legt een tuin voor zeker 10 of 15 jaar aan. Wil jij voor nog geen 2,50 euro per maand steeds met een slang stoeien en met een gieter sjouwen? Het gras is nu altijd groen, planten doen het beter (minder onderhoud) en voor kinderen is het op warme dagen ook prachtig. Met eventueel een tijdklok ertussen word je 's morgens in de zomer wakker en is je tuin al nat."

Profiel Bergsma Hoveniers
Bergsma Hoveniers is een jong, dynamisch en veelzijdig hoveniersbedrijf. Naast tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud, wordt ook aan bos- en natuurbeheer gedaan, grafonderhoud gepleegd, worden hoogwerkers verhuurd en aan sneeuwruimen en gladheidbestrijding gedaan. Momenteel zijn 12 medewerkers in dienst. Iedere medewerker heeft zijn eigen specialiteiten en de daarvoor benodigde diploma's en certificaten. Bergsma Hoveniers is een erkend Aequor leerbedrijf.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies