0
Druppelslangen

Druppelslangen

Op zoek naar beregening van planten en struiken die in volle grond staan? Dan is een druppelslang daarvoor uitermate geschikt. Met een druppelslang krijgen de planten en struiken voldoende water voor optimaal groeien en bloeien. Daarnaast is een druppelslang eenvoudig en snel aan te leggen en wordt er geen water verspild, wat goed is voor het milieu.
Wij leveren een groot assortiment druppelslangen, bijbehorende artikelen en geven vrijblijvend advies. Met ons landelijk filiaalnetwerk en webshop zijn wij de ideale partner.

Hoe werkt een druppelslang

Een druppelslang is een flexibele slang met gaatjes (druppelaars) op gelijke onderlinge afstand. Zodra de watertoevoer ingeschakeld wordt druppelt er langzaam water uit de druppelaars. De druppelslang geeft hierbij een constante hoeveelheid water af. Bij een zweetslang gebeurt dit over de gehele lengte en oppervlak en bij een druppelslang gebeurt dit door druppelaars op gelijke onderlinge afstand.
Druppelslang Zweetslang

Voordelen van een druppelslang

Voordeel van een druppelslang is dat er geen water verspild wordt, doordat het water direct bij de plant en zijn wortels terecht komt. Er wordt hier dus zeer doeltreffend en milieuvriendelijk beregend.
Voordeel t.o.v. andere sproeiers zoals zwenksproeiers en pop-up sproeiers is dat er minimaal water verdampt of verwaaid. Ook onkruidgroei zal hierdoor minder zijn omdat gebieden tussen de planten niet beregend worden.
Druppelbevloeiing

De verschillende druppelslang systemen

Er is keuze uit druppelslangen voor plaatsing in de grond en bovengronds.

Ondergrondse druppelslang

Een voordeel van een ondergrondse druppelslang is dat deze niet zichtbaar is. Aandachtspunt is dat de druppelslang op de juiste diepte, afhankelijk van de plantsoort, gelegd moet worden en aanpassingen achteraf minder eenvoudig uit te voeren zijn. Bij graafwerkzaamheden is vaak niet meer duidelijk waar de druppelslangen liggen, ook is de waterafgifte moeilijk te controleren.

Bovengrondse druppelslang

Het voordeel van een bovengrondse druppelslang is dat deze snel te installeren is en er geen geulen gegraven hoeven te worden. Tevens kan er blijvend gecontroleerd worden of de waterafgifte goed is en zijn eventuele aanpassingen eenvoudig aan te brengen.

Het verschil tussen drukcompenserende en niet-drukcompenserende druppelslang

Bij een niet-drukcompenserende druppelslang stroomt er aan het eind van de slang minder water uit de druppelaars dan aan het begin van de druppelslang.
Een drukcompenserende druppelslang geeft van het begin tot aan het eind van de druppelslang uit elke druppelaar dezelfde hoeveelheid water.
Een zweetslang is niet-drukcompenserend, hierdoor zal deze aan het begin meer water doorlaten dan aan het eind.
Drukgecompenseerde druppelslang
Drukcompenserende druppelaar

Beregeningsbesturing

Het ideale tijdstip voor beregenen is vroeg in de ochtend, dan is de bodem afgekoeld en de wateropname van de planten optimaal. Voor gebruiksgemak kun je de beregening automatisch laten verlopen. Dit kan op verschillende manieren zoals met een watertimer, beregeningscomputer en elektrische klep met schakelklok.

Bij wateraanvoer uit een bron of sloot kan vuil in de druppelslang komen omdat dit water vaak kleine deeltjes zand of ander vuil bevat. Wij adviseren in dat geval gebruik te maken van een filter ter voorkoming van verstopping van de druppelaars in de druppelslang.

Montage bovengrondse druppelslang en zweetslang

De druppelslang dient zo dicht mogelijk tegen de planten en struiken gelegd te worden. Voor een goede plaatsing en ter voorkoming dat de druppelslang verschuift kunnen grondpennen gebruikt worden.

Plaatsing ondergrondse druppelslang

De druppelslang dient op de juiste diepte, afhankelijk van de plantsoort, ingegraven te worden.

Het aansluiten van druppelslang en zweetslang

Druppelslangen en zweetslangen zijn met Unifit en Unidelta koppelingen eenvoudig aan te sluiten en vervolgens te koppelen aan een tuinslang en/of tyleenbuis.
Unifit koppeling Aansluiten druppelslang Aansluiten druppelslang Unifit

Hoeveel water verbruikt een druppelslang en zweetslang

Bij een druppelslang is de hoeveelheid water afhankelijk van het type druppelaar, de onderlinge afstand van de druppelaars, slanglengte, watercapaciteit en waterdruk.
Bij de verschillende druppelslangen in ons assortiment staat het waterverbruik (capaciteit) vermeld.

Onderhoud van druppelslang en zweetslang

Druppelslangen en zweetslangen zijn niet vorstbestendig. Daarom is het verstandig om voor de winter het water uit de slangen te laten stromen. Handige methode is de eindstop van de leiding te demonteren en deze vervolgens onder lage druk door te blazen. Bijkomend voordeel is dat eventueel vuil, dat aan het eind van de leiding is ontstaan, weggespoeld wordt.

Wildkamp heeft een ruim assortiment druppelslangen, hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Metzerplas IDIT pe druppelslang

De druppelslangen van Metzerplas zijn drukregulerend en worden bovengronds aangelegd. Er is keuze uit: lengte van de druppelslang, capaciteit van de druppelaars en de onderlinge afstand tussen de druppelaars.

Dripalia druppelslang

De Dripalia druppelslangen zijn drukcompenserend en worden bovengronds aangelegd. Deze druppelslangen zijn te verkrijgen in verschillende lengtes en capaciteiten per druppelaar.

Rain-Bird ondergrondse druppelslang

De ondergrondse druppelslang van Rain-Bird heeft koperen plaatjes bij de druppelaars ter voorkoming van wortel ingroei. Deze druppelslang heeft een lengte van 100 meter.

Netafim Aries druppelslang

De druppelslang van Netafim is niet-drukcompenserend en wordt bovengronds aangelegd. Deze druppelslang heeft een lengte van 500 meter en wordt toegepast bij binnen- en buitenteelt.

Netafim RevaSlim druppelslang

De Netafim Revaslim druppelslang is niet-drukcompenserend en wordt bovengronds toegepast bij één- en tweejarige binnenteelten. Bij buitenteelten wordt de druppelslang meestal onder folie of net onder het grondoppervlak aangebracht. De rollengte is 2500 meter.

Gardena duizenddruppelslang

De Gardena duizenddruppelslang is een zweetslang en heeft een rollengte van 15 meter. De druk en doorstroming zijn regelbaar.

Alfapore druppelslang

De Alfapore druppelslang is een zweetslang en kan zowel bovengronds als ondergronds geïnstalleerd worden. Er is keuze uit 3 lengtes:
  • 7,5 en 15 meter, deze worden geleverd inclusief koppelingen.
  • 100 meter, deze wordt geleverd exclusief koppelingen.

Een druppelslang aanleggen



Voor advies op maat kan contact opgenomen worden met één van onze beregeningsspecialisten, we hebben jarenlange expertise opgebouwd en delen onze kennis graag!
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.