0
Druppelslangen

Druppelslangen

Op zoek naar beregening voor borders, hoge beplanting of struiken? Dan zou een druppelslang of zweetslang een goede optie kunnen zijn. Een druppelslang is voorzien van gaatjes (druppelaars), het water druppelt door deze gaatjes en zorgen zo voor een constante bewatering.  Een druppelslang aanleggen is vrij eenvoudig te doen, door gebruik te maken van druppelslang koppelingen en toebehoren kun je de druppelslang in elk gewenst patroon leggen.

Hoe werkt een druppelslang en zweetslang

Een druppelslang is een irrigatiesysteem dat water levert aan planten door middel van kleine druppelaars (gaatjes) langs de lengte van de slang. Het werkt op een zeer efficiënte manier door water direct aan de wortels van de planten te leveren. Hierdoor wordt waterverlies door verdamping geminimaliseerd en wordt water geleverd daar waar het het meest nodig is.

Wat is het verschil tussen een druppelslang en een zweetslang

Een druppelslang is een flexibele slang met gaatjes (druppelaars) op gelijke onderlinge afstand. Zodra de watertoevoer ingeschakeld wordt druppelt er langzaam water uit de druppelaars. Druppelslangen zijn leverbaar in drukcompenserende en niet-drukcompenserende slangen.

Bij een zweetslang gebeurt dit over de gehele lengte en oppervlak omdat de zweetslang voorzien is van een poreuze buitenwand. Waardoor het water uit de slang ‘zweet’. Afhankelijk van de lengte kan er aan het begin van de zweetslang meer water uit stromen dan aan het eind van de zweetslang. Een zweetslang is hiermee niet-drukregulerend

Het verschil tussen drukcompenserende en niet-drukcompenserende druppelslang

Drukcompenserende druppelslang

ZweetslangDeze druppelslang is ontworpen om een constante hoeveelheid water af te geven, ongeacht de waterdruk in het systeem. Een drukcompenserende druppelslang geeft van het begin tot aan het eind van de druppelslang uit elke druppelaar dezelfde hoeveelheid water.

Niet-drukcompenserende druppelslang

Deze druppelslang geeft water af op basis van de druk die wordt toegepast op het systeem. Bij een niet-drukcompenserende druppelslang stroomt er aan het eind van de slang minder water uit de druppelaars dan aan het begin van de druppelslang.

Zweetslang, niet-drukcompenserende

Een zweetslang is niet-drukcompenserend, hierdoor zal deze aan het begin meer water doorlaten dan aan het eind.

De verschillende druppelslang systemen

Wildkamp heeft verschillende druppelslangen in het assortiment. Zo kun je kiezen uit een ondergrondse druppelslang of uit een bovengrondse druppelslang.

Druppelslang ondergronds

Een voordeel van een ondergrondse druppelslang is dat deze niet zichtbaar is. Aandachtspunt is dat de druppelslang op de juiste diepte, afhankelijk van de plantsoort, gelegd moet worden en aanpassingen achteraf minder eenvoudig uit te voeren zijn. Bij graafwerkzaamheden is vaak niet meer duidelijk waar de druppelslangen liggen, ook is de waterafgifte moeilijk te controleren.

Druppelslang bovengronds

Het voordeel van een bovengrondse druppelslang is dat deze snel te installeren is en er geen geulen gegraven hoeven te worden. Tevens kan er blijvend gecontroleerd worden of de waterafgifte goed is en zijn eventuele aanpassingen eenvoudig aan te brengen.

Voordelen van een tuin bewateren met een druppelslang

voordelen druppelslang

Een voordeel van een tuin bewateren met een druppelslang is dat er geen water verspild wordt, doordat het water direct bij de plant en zijn wortels terecht komt. Dit zorgt ervoor dat de plantenwortels niet te nat of te droog zijn. Er wordt hier dus zeer doeltreffend en milieuvriendelijk beregend.

Voordeel t.o.v. andere sproeiers zoals zwenksproeiers en pop-up sproeiers is dat er minimaal water verdampt of verwaaid. Ook onkruidgroei zal hierdoor minder zijn omdat gebieden tussen de planten niet beregend worden.

 

Druppelslang gazon

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je gazon te irrigeren terwijl je water bespaart en de gezondheid van je gras verbetert? Dan is een ondergrondse druppelslang een goede optie. Deze manier van beregenen biedt tal van voordelen voor zowel je gazon als het milieu. Ondergrondse druppelslangen zijn een geavanceerde oplossing voor het nauwkeurig afleveren van water rechtstreeks bij de wortels van je gras, zonder verspilling door verdamping of verwaaiing.

Het gebruik van een ondergrondse druppelslang resulteert in een gelijkmatige irrigatie van je gazon, waardoor droge plekken worden voorkomen en de gezonde groei van je gras wordt gestimuleerd.

Als je een druppelslang onder het gazon plaatst, houd er dan rekening mee dat de afstand tussen de druppelslangen kleiner moet zijn, om onregelmatige groei van het gazon en de vorming van “golven” erop te voorkomen.

Meer informatie over ondergrondse druppelslang voor gazon

Beste druppelslang

Wildkamp heeft een ruim assortiment druppelslangen, hieronder worden de verschillen uitgelegd.

Irritec Multibar C druppelslang

Deze Irritec Multibar C druppelslang is drukcompenserend, dit betekent dat uit elke druppelaar evenveel water stroomt. Deze druppelslang is leverbaar is veel verschillende lengtes.

Rain Bird ondergrondse druppelslang

De ondergrondse druppelslang van Rain-Bird heeft koperen plaatjes bij de druppelaars ter voorkoming van wortel ingroei. Deze druppelslang heeft een lengte van 100 meter.

Netafim Aries druppelslang

De druppelslang van Netafim is niet-drukcompenserend en wordt bovengronds aangelegd. Deze druppelslang heeft een lengte van 500 meter en wordt toegepast bij binnen- en buitenteelt.

Netafim RevaSlim druppelslang

De Netafim Revaslim druppelslang is niet-drukcompenserend en wordt bovengronds toegepast bij één- en tweejarige binnenteelten. Bij buitenteelten wordt de druppelslang meestal onder folie of net onder het grondoppervlak aangebracht. De rollengte is 2500 meter.

Gardena duizenddruppelslang

De Gardena duizenddruppelslang is een zweetslang en heeft een rollengte van 15 meter. De druk en doorstroming zijn regelbaar.

Alfapore druppelslang

De Alfapore druppelslang is een zweetslang en kan zowel bovengronds als ondergronds geïnstalleerd worden. Er is keuze uit 3 lengtes:

  • 15 en 25 meter, deze worden geleverd inclusief druppelslang koppelingen.
  • 100 meter, deze wordt geleverd exclusief druppelslang koppelingen.

Een druppelslang aanleggen

Aanleg druppelslang ondergronds

De druppelslang dient op de juiste diepte, afhankelijk van de plantsoort, ingegraven te worden. Ondergrondse druppelslangen worden veel gebruikt in borders. Omdat water direct aan de wortelzone van planten wordt geleverd, wordt er minder water verspild door verdamping en afvoer naar ongewenste gebieden. 

Aanleg zweetslang en druppelslang bovengronds

De druppelslang dient zo dicht mogelijk tegen de planten en struiken gelegd te worden. Voor een goede plaatsing en ter voorkoming dat de druppelslang verschuift kunnen grondpennen gebruikt worden.

Het aansluiten van druppelslang en zweetslang

Druppelslangen en zweetslangen zijn met Unifit en Unidelta koppelingen eenvoudig aan te sluiten en vervolgens te koppelen aan een tuinslang en/of tyleenbuis.

Unifit koppeling Aansluiten druppelslang Aansluiten druppelslang Unifit

Hoeveel meter druppelslang heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel meter druppelslang je nodig hebt voor je tuin, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

Indeling van de tuin

Bepaal welke delen van je tuin je van water wilt voorzien met behulp van de druppelslang. Meet de lengte van de plantenrijen, bloembedden of andere gebieden die je wilt irrigeren.

Afstand tussen de druppelaars

Controleer de specificaties van de druppelslangen die je van plan bent te gebruiken om de afstand tussen de druppelaars te bepalen.

Tuinoppervlakte

Als je de oppervlakte van je tuin weet, kun je een schatting maken van de totale lengte aan druppelslang dat je nodig hebt op basis van de gewenste irrigatie-indeling en plantafstanden.

Reserve

Het is altijd verstandig om een kleine extra marge toe te voegen aan je berekening voor als je onverwachts meer meters druppelslang nodig hebt, zoals bij het buigen van de slang, reparaties of uitbreidingen van je tuin in de toekomst.

Wildkamp heeft een ruim assortiment aan druppelslangen. Met lengtes die variëren van 1 meter, 5 meter, 10 meter, 20 meter, 30 meter tot 500 meter. 

Hoeveel water verbruikt een druppelslang en zweetslang?

Bij een druppelslang is de hoeveelheid liter water per uur afhankelijk van het type druppelaar, de onderlinge afstand van de druppelaars, slanglengte, watercapaciteit en waterdruk.

Bij de druppelslangen en zweetslangen in ons assortiment staat vermeld hoeveel liter water per uur (capaciteit) de slang geeft.

Onderhoud van druppelslang en zweetslang

Druppelslangen en zweetslangen zijn niet vorstbestendig. Daarom is het verstandig om voor de winter het water uit de slangen te laten stromen. Handige methode is de eindstop van de leiding te demonteren en deze vervolgens onder lage druk door te blazen. Bijkomend voordeel is dat eventueel vuil, dat aan het eind van de leiding is ontstaan, weggespoeld wordt.

Beregeningsbesturing

Het ideale tijdstip voor beregenen is vroeg in de ochtend, dan is de bodem afgekoeld en de wateropname van de planten optimaal. Voor gebruiksgemak kun je de beregening automatisch laten verlopen. Dit kan op verschillende manieren zoals met een watertimer, beregeningscomputer en elektrische klep met schakelklok.
Meer informatie over beregeningsbesturing

Bij wateraanvoer uit een bron of sloot kan vuil in de druppelslang komen omdat dit water vaak kleine deeltjes zand of ander vuil bevat. Wij adviseren in dat geval gebruik te maken van een filter ter voorkoming van verstopping van de druppelaars in de druppelslang.

Wat kost een druppelslang

De prijs van een druppelslang is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type, onderlinge afstand druppelaars, druk, lengte, enz. 

Jouw persoonlijke druppelslang aanbieding

Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor druppelslangen. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.

Druppelslang kopen of meer informatie nodig?

De gewenste druppelslang of zweetslang kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de juiste druppelslang voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze productspecialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.