0
Kogelafsluiters

Kogelafsluiters

Kogelafsluiters kunnen toegepast worden voor het openen of sluiten van de watertoevoer binnen een waterleidingsysteem. Deze kogelafsluiters, ook wel kogelkranen genoemd, hebben een inwendige kogel met een boring die met een hendel of pneumatisch bediend kan worden. Afhankelijk van het materiaal van de behuizing en o-ring kunnen de kogelafsluiters ook toegepast worden bij o.a. zeewater, zwembaden, oliën, vetten en chemicaliën. Wildkamp heeft een ruim assortiment kogelafsluiters waardoor er altijd een passende oplossing is.

Doorlaat

De inwendige kogel kan een gereduceerde doorlaat of een volle doorlaat hebben. Bij een gereduceerde doorlaat is de boring van de kogel kleiner dan de diameter van de leiding. Een volle doorlaat heeft een kegelboring met dezelfde diameter als de leiding, waardoor er geen drukverlies optreedt.

Voor de behuizing van de kogelkraan zijn er 3 mogelijkheden:

  • 1-delige kogelafsluiters kunnen niet gedemonteerd worden voor reiniging of onderhoud. Meestal hebben deze kogelafsluiters een gereduceerde doorlaat;
  • 2-delige kogelafsluiters hebben delen die verbonden zijn met een schroefdraadverbinding en kunnen daarom gedemonteerd worden voor bijvoorbeeld onderhoud en reiniging. De kogelkraan moet hiervoor wel eerst uit het leidingsysteem verwijderd worden;
  • 3-delige kogelafsluiters zijn demontabel voor reiniging en onderhoud doordat deze delen verbonden zijn door een boutverbinding. De afsluiter kan gedemonteerd worden zonder dat deze uit de leiding verwijderd hoeft te worden.

Bij drieweg kogelafsluiters zijn er 2 varianten voor de kogelboring:

  • Bij een L-boring is er 1 ingaande aansluiting, daarna kan er gekozen worden voor links of rechts uitgaand door de kogel te draaien. 
  • Bij een T-boring is er ook 1 ingaande aansluiting, maar daarna kan er gekozen worden voor beide uitgaand of alleen links of rechts uitgaand door de kogel te draaien.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.