0

Bonfix messing knelkoppelingen voor waterleidingsystemen

Met een messing knelkoppeling van Bonfix kan eenvoudig en snel een verbinding gemaakt worden tussen waterleidingbuizen zonder te lassen of solderen. Bonfix knelkoppelingen zijn vervaardigd uit hoogwaardig, eigen geproduceerd messing en bevat een soepel draaiende maatvaste knelmoer met zoekrand voor optimale buisgeleiding.
Messing knelkoppelingen kunnen toegepast worden voor gas, water, lucht, stoom en verwarming, afhankelijk van het keurmerk. De gangbare maten hebben het Kiwa ATA, Gastec QA, KVGB of het DVGW (gas en water) keurmerk.

Onderdelen van een knelfitting

Knelkoppeling
Een knelfitting bestaat uit een huis (1), knelring (2) en een wartelmoer (3).
De wartelmoer heeft meerdere en maatvaste sleutelvakken voor een goede bevestiging. Verloopstukken bestaan uit één deel.

Knelkoppeling monteren

Zorg ervoor dat de buis braamvrij is. Hiermee wordt een gehorige leiding voorkomen. Schuif de buis in de koppeling en draai de moer aan. De binnenring gaat dan knellen en "snijdt" in de buis waardoor een stevige verbinding ontstaat. In dit geval geldt: goed vast is vast. Als de moer te strak aangedraaid wordt is er kans op lekkage. Bij het gebruik van een zacht roodkoperen of kunststof buis raden wij aan om een steunhuls te gebruiken om te voorkomen dat de buis afgeknepen wordt.

Hermontage (niet voor gas)

De knelring kan verwijderd worden door deze schuin in te zagen. De ring kan daarna met een schroevendraaier opengebroken worden door deze in de sleuf te plaatsen en een draaiende beweging te maken. Dit kan ook met een waterpomptang: plaats de bek over de ring en knijp voorzichtig in de knelring terwijl de tang ronddraait. De ring kan nu van de buis geschoven worden.

Keurmerk

De gangbare maten knelkoppelingen hebben een Kiwa ATA en/of Gastec QA keurmerk. Hierdoor zijn deze messing koppelingen geschikt voor (drink-) waterleidingsystemen en/of gasleidingsystemen.
Knelkoppelingen met het Kiwa ATA (10 - 54 mm) en DVGW water (12 - 54 mm) keurmerk zijn geschikt voor water met een maximum temperatuur van 90 °C en een werkdruk van 10 bar.
Knelkoppelingen met het Gastec QA (10 - 54 mm) en DVGW gas (12 - 28 mm) keurmerk zijn geschikt voor gas een minimale temperatuur van -20 °C en een maximale temperatuur van 60 °C. Hierbij geldt voor Gastec QA een werkdruk van 1 bar en voor DVGW gas een werkdruk van 5 bar.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.