0
Bronpompen

Bronpompen

Op zoek naar een pomp voor beregening of om uw vee te voorzien van water en zit het grondwater dieper dan 7 meter? Dan is een bronpomp een goede keus. Door de hoge druk die een bronpomp kan genereren kan het water vanuit grote dieptes worden opgepompt. Een bronpomp is een pomp die in een schoonwaterbron kan worden geplaatst en is hierdoor geschikt voor beregening/irrigatie, maar ook voor het voorzien van water voor woningen en stallen, afhankelijk van de kwaliteit van het water.

Wat is een bronpomp

Een bronpomp is een pomp die, zoals de naam het al zegt, in een bron geplaatst wordt. De bron wordt hierbij in het water geplaatst waarbij er geen zuigslang nodig is.

Hoe werkt een bronpomp en waar wordt deze voor toegepast

Een bronpomp is een lange smalle pomp, die in een smalle bron (meestal bronfilter icm haalbuis) of put wordt geplaatst. Een bronpomp bestaat uit een pomphuis met waaiers, motorhuis en aanzuigrooster. Via het aanzuigrooster wordt water aangezogen. Het pomphuis is voorzien van waaiers, hoe meer waaiers des te hoger de druk die de pomp kan leveren.

Doordat de bronpomp in het water geplaatst wordt, heeft deze als voordeel dat de bronpomp het water niet omhoog hoeft te zuigen. Hierdoor heb je minder energie- en capaciteitsverlies.

Toepassingen bronpomp

Een bronpomp is geschikt voor verschillende toepassingen.

  • Watervoorziening uit diepe putten/bronnen en reservoirs.
  • Drukverhogingssystemen.
  • Beregening en irrigatie.
  • Brandblussystemen.
  • Industriële watervoorziening.

Capaciteit en opvoerhoogte

De capaciteit en opvoerhoogte houden verband met elkaar. De hoogte waar het water heen gepompt moet worden en de diameter van de persleiding bepalen hoeveel capaciteit er nog over is voor het verpompen. Des te hoger de opvoerhoogte en dunner de persleiding des te minder capaciteit er verpompt wordt, omdat dit de pomp meer kracht kost doordat de leidingweerstand hoger is.

Capaciteit van de bronpomp

De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de hoeveelheid water die verpompt kan worden. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal verpompen.

Opvoerhoogte van de bronpomp

De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid druk (weergegeven in meters) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het persleidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.

Pompgrafiek

Voor de werking en levensduur van de pomp is het belangrijk dat deze in zijn werkgebied werkt. Hiermee wordt bedoeld dat de pomp, het leidingsysteem, en water verbruik op elkaar afgestemd zijn. Hiermee zorgen we dat de pomp de juiste hoeveelheid water verpompt bij de bijbehorende druk.

Leidingen en koppelingen voor bronpomp

Voor het transport van het te verpompen water zijn meerdere leidingsystemen mogelijk. Denk hierbij aan pvc leidingen en koppelingen, pe leidingen en koppelingen maar ook worden slangen en slangklemmen toegepast. Welk leidingsysteem het meest geschikt is, is o.a. afhankelijk van de te verpompen vloeistof, verontreiniging, de lengte van de leiding en andere omstandigheden. Wildkamp heeft een ruim assortiment persleidingen en fittingen, voor elke situatie de juiste.

Bronpomp kopen of meer informatie nodig?

De gewenste bronpomp kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale bronpomp voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze pompspecialisten.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.