0
Bronpompen

Bronpompen

Op zoek naar een pomp voor beregening of om uw vee te voorzien van water en zit het grondwater dieper dan 7 meter? Dan is een bronpomp een goede keus. Door de hoge druk die een bronpomp kan genereren kan het water vanuit grote dieptes worden opgepompt. Een bronpomp is een pomp die in een schoonwaterbron kan worden geplaatst en is hierdoor geschikt voor beregening/irrigatie, maar ook voor het voorzien van water voor woningen en stallen, afhankelijk van de kwaliteit van het water.

Werking bronpomp

Een bronpomp bestaat uit een pomphuis met waaiers, motorhuis en aanzuigrooster. Via het aanzuigrooster wordt water aangezogen. Het pomphuis is voorzien van waaiers, hoe meer waaiers, heeft hoe meer druk de pomp kan leveren.

Welke bronpomp

Om de juiste bronpomp voor uw situatie te kiezen dient u met een aantal zaken rekening te houden.

Diameter van de bron

De bronpomp moet in de bron passen.

Diepte van de bron

Er moet voorkomen worden dat de pomp droog komt te draaien doordat het waterniveau daalt tot onder de aanzuigzijde van de pomp. Zorg er voor dat er voldoende water in de bron staat en er vanuit de bodem voldoende watertoevoer naar de pomp is.

Opvoerhoogte van de pomp

De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid meters (kracht/druk) waarmee een pomp het water verpompt.
Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert. Opvoerhoogteverlies ontstaat door o.a.:
• Het aantal meters dat het water omhoog gepompt moet worden vanaf het waterniveau uit de bron naar het maaiveld.
• Het horizontaal verpompen van water.
• De diameter en hoeveelheid water dat door het persleidingsysteem verpompt moet worden.

Capaciteit van de pomp
De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de opbrengst van de bronpomp per tijdseenheid. Dus het aantal liters of kuubs dat een pomp kan verpompen per uur. Hoe meer opvoerhoogte er in het leidingsysteem verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal leveren.

Pompgrafiek

Voor de werking en levensduur van de pomp is het belangrijk dat deze in zijn werkgebied werkt. Hiermee wordt bedoeld dat de pomp het leidingsysteem en water verbruik op elkaar afgestemd zijn. Hiermee zorgen we dat de pomp de juiste hoeveelheid water verpompt bij de bijbehorende druk.

Advies

Het selecteren van de juiste pomp voor de juiste situaties is geen eenvoudige klus. Wildkamp heeft pompspecialisten in dienst welke u graag en vrijblijvend adviseren. Wilt u persoonlijk advies van onze pompspecialisten, neem dan contact op.