0
Sifons

Sifons

Een sifon is een essentieel onderdeel bij het plaatsen van een bad, wastafel, douche, toilet maar ook bij een vaatwasser of wasmachine. Een sifon zorgt ervoor dat er geen ongewenste geuren vanuit het riool in de leefomgeving komen. Sifons zijn er voor verschillende toepassingen, bij Wildkamp vind je voor elke toepassing de juiste sifon.

Functie van een sifon

De belangrijkste functie van een sifon, ook wel waterslot of stankafsluiter genoemd, is het creëren van een waterbarrière tussen het riool en de leefomgeving. Dit voorkomt dat rioolgassen en rioolgeur uit de afvoer de leefruimte binnendringen.

Werking van een sifon

Wanneer water door de afvoer stroomt, blijft een deel van dit water in de sifon staan. Dit water vormt een fysieke barrière die voorkomt dat gassen en geur uit het riool door de afvoer de leefruimte in kunnen komen. Het water in de sifon houdt dit tegen.

Plaatsing van een sifon

Een sifon wordt doorgaans geïnstalleerd onder een gootsteen, badkuip, douche of andere afvoeruitgangen in huizen en gebouwen.

Soorten sifons

Welke sifon heb je nodig? Het type sifon dat je nodig hebt, hangt af van de toepassing. De meeste sifons zijn voor een breed scala aan toepassingen geschikt, zoals wastafel, wasmachine, gootsteen, cv-ketel en douchebak. Er zijn echter ook sifons die voor een specifieke toepassing geschikt zijn, zoals de vaatwasser sifon.

Afmetingen sifons

De afmetingen van een sifon kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type en het beoogde gebruik. Hier zijn enkele algemene vuistregels voor de afmetingen van sifons voor verschillende toepassingen.

Wasmachines en vaatwassers

Diameter: De diameter van de aansluiting voor wasmachines en vaatwassers is meestal 40 mm.

Hoogte: De hoogte van de sifon hangt af van de installatie, maar deze wordt doorgaans zo geplaatst dat de bocht van de sifon zich op minimaal 60 cm boven de vloer bevindt om terugvloeiing van water te voorkomen. Ook wordt er op de sifon vaak een stukje afvoerbuis geplaatst om te voorkomen dat er bij te weinig afvoercapaciteit de sifon overstroomt.

Keukengootstenen

Diameter: De diameter van de aansluiting voor keukengootstenen is meestal 40 mm, maar kan ook 50 mm zijn bij, afhankelijk van de hoeveelheid af te voeren water. Wat bijvoorbeeld bij een dubbele gootsteen het geval kan zijn.

Hoogte: De hoogte kan variëren, maar de sifon wordt doorgaans zo dicht mogelijk onder de gootsteen geplaatst.

Badkamergootstenen en wastafels

Diameter: De diameter van de aansluiting voor badkamergootstenen en wastafels is vaak 40 mm, de diameter van de buis van het sifon 32 mm. Voor de afdichting tussen de rioolaansluiting en sifon wordt een rubberen overgangsstuk toegepast.

Hoogte: Net als bij keukengootstenen wordt de sifon meestal zo dicht mogelijk onder de wastafel geplaatst.

Douchebakken

Diameter: De diameter voor douchebakken is meestal 40 mm of 50 mm, afhankelijk van de hoeveelheid water die moet worden afgevoerd.

Hoogte: De sifon wordt direct onder de douchebak geplaatst.

Bij het kiezen van een sifon is het belangrijk om de juiste diameter en afmetingen te kiezen die passen bij uw specifieke installatie en behoeften. Raadpleeg indien nodig de handleiding van het apparaat of vraag advies aan een specialist.

Sifons bestellen

Bij Wildkamp vind je ruim assortiment sifons, voor elke situatie de juiste producten. Koop de gewenste sifon  in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.