0
Septic tanks

Septic tanks

Een septic tank is een ondergrondse tank, die wordt gebruikt op locaties waar geen normale riolering mogelijk is. De functie van een septic tank is om huishoudelijk water, afkomstig van een douche, een wastafel, een toilet en een wasmachines, te behandelen voordat het in de bodem wordt geloosd. Het belangrijkste doel is om de verontreiniging in het afvalwater te verminderen en schadelijke stoffen te verwijderen voordat het water terugkeert naar de bodem.

Wat is een septic tank

Een septic tank is een ondergrondse tank, die fungeert als een zelfstandig afvalwaterzuiveringssysteem. Het wordt geplaatst op locaties waar toegang tot een gemeentelijk rioleringssysteem niet mogelijk is. Een septic tank helpt bij het verwijderen van vaste delen en schadelijke bacteriën, waardoor het milieu word beschermd.

Functies van een septic tank

Scheiding van vaste stoffen

Een septic tank scheidt vaste stoffen, zoals slib en bezinkbare deeltjes, van het afvalwater. Deze zware deeltjes bezinken naar de bodem van de tank en vormen een laag slib, terwijl het heldere effluent zich bovenaan ophoopt. 

Biologische afbraak

Bacteriën en enzymen in de tank helpen bij het afbreken van organische materiaal in het afvalwater. Hierdoor worden organische stoffen afgebroken en verminderd in concentratie.

Vermindering van schadelijke bacteriën

De biologische processen in de septic tank dragen bij aan de afbraak van schadelijke bacteriën in het afvalwater, waardoor het water minder ziekteverwekkende micro-organismen bevat.

Verwijdering van zware deeltjes

Omdat zware deeltjes bezinken naar de bodem van de septic tank, wordt voorkomen dat ze de afvoerleidingen verstoppen.

Voorbehandeling van afvalwater

De septic tank fungeert als een voorbehandelingssysteem voor huishoudelijk afvalwater voordat het wordt geïnfiltreerd in de bodem of geloosd in het oppervlaktewater. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het geloosde water.

Opslag van afvalwater

Een septic tank slaat tijdelijk afvalwater op totdat het voldoende is behandeld en gereinigd om veilig in het milieu te worden geloosd.

Toiletpapier septic tank

Toiletpapier is een veelvoorkomend item dat voorkomt in een septic tank. In een septic tanksysteem wordt wc papier normaal gesproken afgebroken door bacteriële activiteit en de natuurlijke afbraakprocessen binnen de tank. Dit betekent dat toiletpapier in principe veilig kan worden gebruikt in huizen met een septic tank. Veel toiletpapiermerken zijn zelfs biologisch afbreekbaar en speciaal ontworpen om gemakkelijk uiteen te vallen.

Wc-reiniger septic tank

Het gebruik van wc-reiniger in een septic tanksysteem moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren, omdat sommige chemicaliën in wc-reinigers schadelijk kunnen zijn voor de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van afval in de septic tank. Kies voor producten die geschikt zijn voor septic tanks.

Hoe groot moet een septic tank zijn

De benodigde grootte van een septic tank is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal bewoners in het huis, het waterverbruik, lokale voorschriften en de bodemgesteldheid. Over het algemeen geldt dat een septic tank voldoende capaciteit moet hebben om het afvalwater van een huishouden op te vangen en te behandelen gedurende een bepaalde periode. Bij Wildkamp vind je grote en kleine septic tanks met inhoud van 1000 liter tot 12.000 liter.

Materiaal septic tank

Septic tanks zijn leverbaar in verschillende materialen, waarbij elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft. De keuze voor het materiaal van een septic tank kan afhangen van factoren zoals kosten, duurzaamheid, beschikbaarheid en lokale bouwvoorschriften. 

Wildkamp heeft betonnen septic tanks en polyethyleen septic tanks in het assortiment.

Betonnen septic tank

Betonnen septic tanks zijn een van de meest gangbare en duurzame opties. Ze zijn sterk, bestand tegen corrosie en kunnen tientallen jaren meegaan. Betonnen tanks kunnen echter zwaar zijn en vereisen speciale apparatuur voor installatie.

Kunststof (polyethyleen) septic tank

Kunststof septic tanks zijn lichter dan betonnen tanks, wat de installatie gemakkelijker maakt. Ze zijn minder vatbaar voor corrosie en kunnen ook lang meegaan. Kunststof tanks zijn populair vanwege hun kosteneffectiviteit.

Septic tank plaatsen en aansluiten

Het plaatsen en aansluiten van een septic tank is een complex proces dat meestal wordt uitgevoerd door professionele installateurs. Dit vanwege vereiste kennis en naleving van lokale bouwvoorschriften.

Onderhoud van een septic tank

Om te zorgen dat het systeem goed blijft werken is onderhoud van de septic tank belangrijk. Regelmatig onderhoud voorkomt dure reparaties. Enkele tips voor een goed onderhoud van de septic tank.

  • Periodieke inspectie door een professional.
  • Tijdig legen.
  • Vermijd afvalstoffen zoals luiers, tampons of vochtige doekjes.
  • Gebruik septic-safe producten zoals toilet- en schoonmaakproducten die specifiek geschikt zijn voor een septic tank.
  • Wees alert op tekenen van problemen.

Prijs septic tank

De prijs van een septic tank kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type septic tank, de capaciteit, het materiaal waarvan deze is gemaakt, de regio waarin je woont, en de kosten van de installatie.

Een septic tank kopen bij Wildkamp

De gewenste septic tank kan eenvoudig en snel besteld worden via onze website of gekocht worden in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale septic tank voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze specialisten.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.