0
Installatie pompen

Installatie hydrofoorpomp met drukschakelaar en tank

In deze handleiding lees je hoe je een hydrofoorpomp met drukschakelaar en tank voor het eerst opstart. Als je dit op de juiste manier doet voorkom je schade of onvoldoende waterafgifte. Ook kun je in ons kenniscentrum terugvinden hoe je een pomp vorstvrij opbergt of juist weer opnieuw opstart na de winter.

Heb je vragen of loop je tegen problemen aan, neem contact op met de vestiging waar je de pomp hebt aangeschaft of de klantenservice.. Zij helpen je graag verder.

Het opstarten van een hydrofoorpomp met drukschakelaar en tank komt op de volgende stappen neer:
  1. Controleer de aanzuigaansluiting
  2. Koppelen van aanzuigslang
  3. Persaansluiting monteren
  4. Vullen met water en ontluchten
  5. Start de pomp
  6. Controleer of de pomp goed draait

Stap 1: Controleer de aanzuigaansluiting

  • Controleer de aanzuigaansluiting. De pomp zuigt via deze aansluiting water vanuit de bron. Deze moet water- en vooral luchtdicht zijn.
  • Controleer de draadverbindingen: zijn ze getaped en stevig aangedraaid?
  • Controleer de slang op beschadigingen en knikken. Een goede staat van het materiaal is essentieel om het systeem gevuld te houden met water.
  • Controleer of de voetklep goed is gemonteerd. Als de pomp niet ingeschakeld is, zorgt dit ervoor dat de slang gevuld blijft met water. Hiermee voorkom je lucht in het systeem.

Stap 2: Koppelen van aanzuigslang

  • Plaats de terugslagklep aan de bovenzijde van de pomp: tussen de zuigslang en de zuigzijde van de pomp. Dit voorkomt dat de druk terugvalt naar de zuigslang als de pomp uit staat. Zo voorkom je overdruk op de zuigslang.
  • Plaats de pomp zo dicht mogelijk bij de bron en hang het uiteinde van de zuigslang in de bron. Om te zorgen dat de slang op de juiste plek blijft kun je een beugel of klos hout aan de slang bevestigen. Zo voorkom je dat de slang in de bron wegzakt.
  • Controleer of de zuigslang goed is gemonteerd aan de pomp.

Stap 3: Persaansluiting monteren

  • Op de bovenkant van de pomp vind je de persaansluiting. Hier wordt het aangezogen water onder hoge druk verder gepompt.
  • Sluit een slang of sproeier aan. Let op de diameter van de tuinslang. Deze moet niet te smal of te wijd zijn. Dat beïnvloedt de werking van de pomp en de sproeiers.
  • Installeer een bochtje aan de pomp zodat de slang niet naar boven wijst, maar langs de zijkant of achterkant van de pomp. Zo voorkom je condensdruppels van de slang op de elektrische installatie en een knikkende slang.
  • Met de kraan kun je de installatie testen en in- en uitschakelen.
  • Drukschakelaar instellen: de in- en uitschakeldruk moet binnen het bereik van de pompdruk zitten. Het pompbereik kun je vinden op het typeplaatje. Bijvoorbeeld: de brutowaarde van de pomp is 6 en 2 bar volgens het typeplaatje. De drukschakelaar stel je dan in op: 4 en 2,5 bar nettowaarde. Hiermee verklein je het werkgebied en voorkom je schade aan de pomp. De waarden kun je aflezen op de drukmeter.
  • Controleer de draadverbindingen: zijn ze getaped en stevig aangedraaid?

Stap 4: Vullen met water en ontluchten

Alles aangesloten? Vul de pomp en zuigslang met water. De meeste pompen doen alleen hun werk als er 100% water in de pomp zit. De lucht moet volledig uit de pomp verwijderd zijn, anders werkt de zuigkracht van de pomp niet.

Ontluchting

Als er lucht achterblijft in de luchtkamers werkt de pomp niet goed. Het ontluchten van de pomp met water kan op 3 verschillende manieren:

Methode A: pulsen/jutteren van een flexibele zuigslang met terugslagklep
Pulsen/jutteren is het op en neer bewegen van de zuigslang met een terugslagklep. Dit kan alleen bij een flexibele zuigslang. Door de slang 20 centimeter op en neer te bewegen wordt de terugslagklep door het water geopend. Er komt tijdens de neergaande beweging ongeveer 20 centimeter waterkolom in de slang. Door het herhalen van deze beweging wordt het water via de zuigslang en pomp naar boven gedrukt. De lucht wordt door het water weggedrukt naar boven. Als het water uit de persaansluiting van de pomp komt stromen, is de pomp ontlucht.


Methode B: zuigslang + pomp volgieten met water
Om te ontluchten giet je water in de pomp en de zuigslang. Giet met een emmer of gieter de zuigslang langzaam vol met water. Monteer de zuigslang aan de pomp. Giet vervolgens ook de pomp zelf vol met water. De pomp kun je vullen met water via de persslangaansluiting of via de stopjes. Via de persslangaansluiting heb je een groter gat om het water in te gieten.

Methode C: Monteren handopvoerpomp
De laatste manier is door een handopvoerpomp bovenop de pomp te monteren, deze pomp zorgt voor vacuüm. De pomp en zuigslang komen door de handopvoerpomp onder vacuüm te staan, waardoor water naar boven wordt getrokken. Water duwt lucht voor zich uit met als resultaat: ontluchting van de pomp.

Stap 5: Start de pomp

Heb je de pomp aangesloten en ontlucht? Dan is deze klaar voor gebruik! Schakel de pomp in door de kraan open te zetten. De pomp bouwt druk op en begint met het aanzuigen van water. Binnen 30 seconden geeft de pomp water aan de sproeiers. Is dit niet het geval, zet de pomp dan direct uit en loop de voorgaande stappen opnieuw door.

Stap 6: Controleer of de pomp goed draait

Een pomp draait optimaal als hij genoeg water geeft. Heb je de pomp goed ontlucht en de beregening werkt naar behoren dan is de pomp goed aangesloten.

!Controleer of de uitschakeldruk is ingesteld binnen de maximale pompdruk en de inschakeldruk binnen de minimale pompdruk. Dit is het werkgebied van de pomp. Daarnaast meet je de voordruk in het expansievat:

1. Instellen van de drukschakelaar.
De in- en uitschakeldruk moet binnen het bereik van de pompdruk zitten, het pompbereik kun je vinden op het typeplaatje. Voorbeeld: de brutowaarde van de pomp is 6 bar en 2 bar. De drukschakelaar stel je dan in op: 4 en 2,5 bar nettowaarde. Hiermee verklein je het werkgebied en voorkom je schade aan de pomp. De waarden kun je aflezen op de drukmeter.

2. Meet de voordruk in expansievat.
De voordruk moet altijd 0,3 bar lager zijn dan de startdruk van de pomp. Voorbeeld: bij een startdruk van 2,5 bar moet de voordruk 2,2 bar zijn. Dit meet je met een bandenspanningsmeter. Als dit niet goed is ingesteld, kan de pomp te veel gaan pendelen. Dat wil zeggen in- en uitschakelen

Meest voorkomende storingen

  • Schakelt de pomp vaak in- en uit? Dan is de voordruk te laag. Meet de voordruk in het expansievat.
  • Je hoort alleen de pomp draaien, maar de pomp geeft geen water. Schakel de pomp direct uit. Vaak is dit een zuigprobleem. Als de pomp niet goed aanzuigt heeft dit vaak te maken met onvoldoende ontluchting, de voetklep is niet goed bevestigd of de tape is niet goed aangebracht.
  • Pomp gaat niet uit en er is onvoldoende wateropbrengst bij besproeiing. Dit kan te maken hebben met de drukschakelaar. Bekijk of het werkgebied klopt. Let op minimale en maximale waarde. Zijn de waardes afwijkend, stel de drukschakelaar opnieuw in. Bij twijfel neem contact op met jouw vestiging.

Pompen voor beregening

Het selecteren van de juiste pomp voor beregening is een zeer belangrijk onderdeel van de totale installatie. De capaciteit en opvoerhoogte (druk) van de pomp zijn van invloed op de sproeiers en het leidingsysteem. Ons assortiment bestaat uit pompen van zeer hoge kwaliteit. Kies de juiste pomp voor jouw toepassing of neem contact op voor vrijblijvend advies.



Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.