0
Boombeluchting

Boombeluchting

In stedelijke gebieden waar bomen het moeilijk hebben om zuurstof te verzamelen, worden bomen belucht door middel van boombeluchting systemen.

In ons assortiment boombeluchting binnen een stedelijke omgeving bieden we uitsluitend het kwaliteitsmerk Rawinso boombeluchtingsbuis aan. De Rawinso boombeluchtingsbuis heeft een lange levensduur, is snel te installeren en heeft nagenoeg geen onderhoud en vervanging nodig. Door het sterke materiaal kan het granulaat stevig aangestampt worden zonder dat de buis schade oploopt. Hierdoor ontstaan er geen verzakkingen en is er voldoende draagkracht voor de aanleg van een rijbaan. 

Voordelen van Rawinso boombeluchtingsbuis

  • Hoge kwaliteit pvc buizen
  • Een extreem lange levensduur
  • Geen onderhoud- en vervangingskosten, eenmalige investering
  • Klaar om te installeren en snel aan te leggen.
  • Minder kans op verzakkingen

  Vaak is een project waar boombeluchting wordt toegepast maatwerk. Voor meer informatie download hieronder de brochure of vul dit formulier in voor een adviesgesprek op maat.

Boombeluchting
Ontvang onze brochure
“Volgens ons is de Rawinso boombeluchtingsbuis de beste oplossing voor boomgroeiplaatsen in steden van dit moment.” Edwin Arends, boomspecialist Gemeente Groningen
Boombeluchting gemeente Groningen

Rawinso boombeluchting bij gemeente Groningen

De aanleg van Rawinso boombeluchting bij vergroeningsprojecten van de gemeente Groningen.

Meer informatie
Boombeluchting

Rawinso boombeluchtingsbuis

Steeds meer gemeenten, hoveniers en infrabedrijven ondervinden problemen met de traditionele boombeluchting methode in stedelijke gebieden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van flexibele beluchtingsbuizen. Deze buis is vrij kwetsbaar en dit komt de levensduur en kwaliteit niet ten goede. De buis kan schade oplopen tijdens het aantrillen en wortels kunnen door de flexibele buis groeien. Met als gevolg bomen in een slechte conditie wat resulteert in hoge vervangings- of reparatiekosten van de beluchtingsbuis.

De oplossing

Om deze problemen te voorkomen hebben wij een uniek beluchtingsbuis voor bomen in een stedelijke omgeving bedacht dat een lange levensduur heeft, snel te installeren is en nagenoeg geen onderhoud en vervanging nodig heeft. Een sterke standaardmaat pvc-buis waar alle hulpstukken op passen zonder deze voor te bewerken. Dit maakt dat de aanleg een stuk sneller gaat. Door het sterke materiaal kan het granulaat stevig aangestampt worden zonder dat de beluchtingsbuis schade oploopt. Hierdoor ontstaan er geen verzakkingen en is er voldoende draagkracht voor de aanleg van een rijbaan.

Voldoende zuurstof voor bomen

Bij het ontwerp was de exact juiste grootte van de beluchtingsbuis heel belangrijk. Uit testen blijkt dat een kleinere buis namelijk onvoldoende lucht afgeeft. Om te bepalen of dit systeem voldoende zuurstof afgeeft zonder afbreuk te doen aan de draagkracht, hebben we deze uitvoerig laten testen via een stamperproef door de firma Heicom: een erkende partij die hierin gespecialiseerd is. De buis is voorzien van zaagsnedes en komt met een mof en voorgemonteerde kous. Het installeren gaat op dezelfde manier als het oude type buis, alleen nu een stuk sneller! De buizen kunnen ter plekke snel en eenvoudig op maat gezaagd worden, hulpstukken erop en verder! Het systeem van buizen wordt ingegraven parallel langs beide zijden van de bomen die met behulp van een t-stuk en bocht naar de oppervlakte gaan. Hierdoor vindt er luchtstroom plaats richting de wortels.

Technische specificaties Rawinso boombeluchtingsbuis

  • Materiaal: pvc drukbuis PN10 voorzien van luchtsleuven
  • Kleur: creme/geel
  • Keurmerk: KIWA PN10
  • Buislengte: 4,86m
  • Diameter: 125 mm
  • Perforatie: 18,7
  • Filter: nylon filter kous
  • Machetmof: 125 mm met rubbermachet

  De Rawinso boombeluchtingsbuis wordt standaard geleverd met filterkous en mof. Klik hieronder om de Rawinso boombeluchtingsbuis met hulpstukken direct te bestellen. Voor meer informatie of een adviesgesprek kom naar de vestiging bij jou in de buurt.

  Assortiment
De investering van het systeem betaalt zich snel uit als je dit afzet tegen de kwaliteit, de lange levensduur, de lage onderhoudskosten en de snelheid van installeren.” Harry Kuizenga, Wildkamp Groningen

Groen in de stad

Groen in de stad is cruciaal voor gezondheid en welzijn. Het draagt bij aan schonere lucht, verkoeling tijdens hittegolven, en vermindering van geluidsoverlast. Bovendien verlaagt natuurlijk groen stressniveaus, bevordert het de concentratie, stimuleert het lichamelijke activiteit en moedigt het sociale contacten aan, wat allemaal bijdraagt aan de levenskwaliteit van stadsbewoners. Dit thema wordt steeds belangrijker voor gemeentes en overheden om een betere leefomgeving te creëren voor inwoners. Het is wetenschappelijk bewezen dat groen in de stad kan helpen om stress te verminderen en welzijn te vergroten. Daarnaast zijn bomen en planten in de stad goed voor de luchtkwaliteit. Bomen zetten stikstof om in zuurstof. Ze nemen schadelijke stoffen op, zoals CO2 en vieze deeltjes, waardoor de lucht schoner wordt. Dit is belangrijk omdat steden vaak te maken hebben met vervuilde lucht door veel verkeer en industrie. Ook helpt natuur in de stad om de temperatuur te reguleren. Steden zijn vaak warmer dan het platteland door alle gebouwen en betonnen oppervlakken. Bomen geven schaduw en laten water verdampen, waardoor het afkoelt. Dit is vooral prettig tijdens hete zomers.

Bomen en zuurstof: hoe werkt dit proces?

In steden, waar de luchtvervuiling vaak hoger is door verkeer en industrie spelen bomen een belangrijke rol bij het zuiveren van de lucht. Ze nemen niet alleen CO2 op en geven zuurstof af, maar ze kunnen ook schadelijke stoffen uit de lucht filteren en vasthouden, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Hoe werkt het zuurstofproces van bomen nu precies en waarom is dit juist in stedelijke gebieden een punt van aandacht?
Bomen nemen CO2 op en geven zuurstof af. Om bomen te voorzien van voldoende zuurstof is een veelvoorkomend probleem in steden. Door bestrating hebben boomwortels moeite om voldoende zuurstof, water en voedingstoffen op te nemen, wat hun groei en ontwikkeling belemmert. Dit probleem los je op door boombeluchting toe te passen. Boombeluchting is een methode die specifiek is gericht op het verminderen van bodemverdichting en het verbeteren van de lucht- en watercirculatie rond de wortelzone van bomen. Door de bodem te beluchten, worden er openingen gecreëerd tussen de bodemdeeltjes, waardoor de bodemstructuur losser wordt en de opname van zuurstof en voedingsstoffen verbeterd.

Bomen en beluchting

Bomen moeten worden belucht. Beluchting bevordert de gezondheid van bomen door hun wortels toegang te geven tot essentiële water, voedingsstoffen en zuurstof. Dit versterkt hun weerstand tegen ziekten en plagen en draagt bij aan een langere levensduur en vitaliteit van de boom. Buizen worden bij bomen geplaatst om luchtcirculatie en zuurstoftoevoer naar de wortels te verhogen, vooral in vochtige of zware kleigronden. Dit voorkomt verstikking en rotting van wortels, en bevordert de groeikansen van de boom. Een effectieve irrigatiemethode die de gezondheid en stabiliteit van bomen verbetert.

De beste boombeluchting

Een boom groeit het beste in zijn natuurlijke omgeving, een bos. Soms is dat eenvoudigweg niet mogelijk. Dan is volgens onze klanten de Rawinso boombeluchtingsbuis de beste boombeluchtingsmethode die op dit moment te verkrijgen is.

Maatwerk aanvragen?

Voldoet een standaard oplossing niet aan jouw wensen? Er is veel mogelijk in de vorm van maatwerk! Vul jouw maatwerk wens hieronder in en onze specialisten nemen contact met je op om te bespreken wat er mogelijk is.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.