0
Licht vervuild water dompelpompen

Licht vervuild water dompelpompen

Wilt u water verpompen dat licht vervuild is? Onder licht vervuild water verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Licht vervuild water wordt ook wel ‘grijs’ water genoemd. Ondergelopen ruimtes zoals garages of kelders zijn voorbeelden waar ‘grijs’ water voor kan komen. Andere voorbeelden zijn bouwputten en huishoudelijk afvalwater zoals wastafels en wasmachines (uitgezonderd toiletwater, dit wordt ‘zwart water’ genoemd).

dompelpompenEr zijn veel verschillende soorten pompen voor licht vervuild water. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een pomp voor ‘grijs’ water?

Capaciteit van de dompelpomp

De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de opbrengst van een dompelpomp per tijdseenheid. Dus het aantal liters of kuubs dat een pomp kan verpompen per uur. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal leveren.

Opvoerhoogte van de dompelpomp

De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid meters (kracht/druk) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.

Opvoerhoogteverlies ontstaat door o.a.:
  • Het aantal meters dat het water omhoog gepompt moet worden vanaf het waterbasin waarin de dompelpomp geplaatst is.
  • Het horizontaal verpompen van water.
  • De diameter en hoeveelheid water dat door het persleidingsysteem verpompt moet worden.

Korrelgrootte/kogeldoorlaat

Korrelgrootte/kogeldoorlaat geeft de grootte van de vaste delen aan die een pomp kan verpompen.

Mantelgekoelde dompelpompen

Wilt u water verpompen op een plek waar de pomp niet geheel in het water staat is het verstandig te kiezen voor een mantelgekoelde dompelpomp. Bij een mantelgekoelde dompelpomp wordt het water langs de motor gepompt waardoor deze koeling krijgt. Mantelgekoelde dompelpompen worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld het leegpompen van grote bassins en vijvers.