0
Dompelpompen

Dompelpompen

Wilt u ongewenst schoon of vervuild water wegpompen? Dan is een dompelpomp een juiste keus. Een dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd, is een pomp die in de vloeistof wordt geplaatst. Een dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van ongewenst schoon of vervuild water, zoals in kelders, putten en drainage.

dompelpompenSoort water

Om de juiste dompelpomp voor uw situatie te kiezen, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Als eerste is het van belang om te kijken welk soort water u gaat verpompen. Hieronder hebben het soort water verdeeld in gradaties.

Schoon water
Onder schoon water verstaan we water dat schoon en helder is. Het water bevat geen tot weinig vaste deeltjes zoals zand. Met schoon water kan bijna elke dompelpomp overweg.

Licht vervuild water (grijs water)
Onder licht vervuild water ook wel grijs water genoemd, verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Voorbeeld van licht vervuild water is water in ondergelopen ruimtes zoals garage of kelder, bouwputten en huishoudelijk afvalwater (uitgezonderd toiletwater).

Vuilwater (zwart water)
Onder vuilwater ook wel zwart water genoemd, verstaan we water dat troebel is door grotere vaste delen. Voorbeeld van vuilwater is toiletwater. Het water is verontreinigd met fecaliƫn.

Capaciteit van de dompelpomp
De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de opbrengst van een dompelpomp per tijdseenheid. Dus het aantal liters of kuubs dat een pomp kan verpompen per uur. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal leveren.

Opvoerhoogte van de dompelpomp
De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid meters (kracht/druk) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.

Opvoerhoogteverlies ontstaat door o.a.:
  • Het aantal meters dat het water omhoog gepompt moet worden vanaf het waterbasin waarin de dompelpomp geplaatst is.
  • Het horizontaal verpompen van water.
  • De diameter en hoeveelheid water dat door het persleidingsysteem verpompt moet worden.

Mantelgekoeld

Mantelgekoelde dompelpompen worden gebruikt op plaatsen waar de pomp langere tijd aanstaat maar niet geheel onder water staat. Bijvoorbeeld bij het leegpompen van grote bassins en zwembaden.

Advies nodig?

Heeft u vragen over artikelen of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.