0
Hydrofoors

Hydrofoors

Een hydrofoor is een installatie dat zorgt voor drukverhoging van het water. Hydrofoors worden toegepast voor beregening, in stallen en schuren, het wassen van caravan en auto, in schepen, etc.

Hydrofoorinstallaties zijn er in 2 soorten:
  • bestaande uit een pomp, drukvat (expansievat) en drukschakelaar.
  • bestaande uit een pomp en pompschakelaar.

Hydrofoor bestaande uit pomp, drukvat en drukschakelaar

Als aan de perszijde water afgenomen wordt zakt de waterdruk in het drukvat van de hydrofoor. Hierdoor zal de drukschakelaar de waterpomp inschakelen. De waterpomp blijft ingeschakeld tot het moment waarop de druk in het expansievat op de ingestelde waarde is, hierna zal de drukschakelaar de waterpomp uitschakelen.

Voordeel van de toepassing van het drukvat is dat de pomp minder vaak inschakelt vanwege de tapvoorraad. De inhoud van het expansievat is bepalend voor de tapvoorraad. De tapvoorraad is ca. 30% van de inhoud van het drukvat. Met de tapvoorraad wordt het moment bedoeld waarop de pomp door de drukschakelaar ingeschakeld wordt. Hoe groter de inhoud van het drukvat des te minder keren de pomp ingeschakeld wordt.

Hydrofoor bestaande uit pomp met pompschakelaar

Als aan de perszijde water afgenomen wordt stroomt er water door de pompschakelaar. De pompschakelaar schakelt hierdoor de pomp aan. Als er geen water meer door de pompschakelaar stroomt zal deze de pomp uitschakelen.

Voordeel van de pompschakelaar is dat deze tevens werkt als droogloopbeveiliging, indien er geen water door de pomp stroomt wordt de pomp uitgeschakeld en schade aan de pomp voorkomen. Ander voordeel is dat bij afname de pomp continue blijft draaien en er hierdoor een constante waterstroom en bijbehorende druk is.

Waterpomp

De toe te passen waterpomp is afhankelijk van de installatie welke erop aangesloten wordt. Meestal wordt een zelfaanzuigende centrifugaalpomp toegepast, in gietijzer of rvs uitvoering. In de standaard samengestelde hydrofoors zijn de capaciteit van de waterpomp en de inhoud van het expansievat op elkaar afgestemd.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.