0
Bewust beregenen

Bewust en slim beregenen

Minder bestrating, aandacht voor watermanagement, meer biodiversiteit en vergroening zijn dé tuintrends van dit moment. Al dat groen heeft op tijd de juiste hoeveelheid water nodig. Bijna iedere zomer is er sprake van een neerslagtekort. Wanneer tekort aan water dreigt, is sproeischaamte een reden voor tuineigenaren om hun tuin minder of niet te beregenen. Het resultaat is dan al snel een geel gazon en verdorde planten.

Zonde en onnodig! Want met een (smart) beregeningsinstallatie is beregening wel verantwoord. En door regenwater op te slaan en tijdens droge perioden te gebruiken, bespaar je ook op drinkwater. Bewust en verantwoord beregenen zonder waterverspilling is dus mogelijk met de juiste materialen en toepassingen. We hebben een uitgebreid assortiment op het gebied van verantwoord en bewust beregenen.

Een verantwoord en bewust beregeningssysteem is gebaseerd op 4 pijlers:
  1. Het ontwerp
  2. Aanleg
  3. Management
  4. Onderhoud

Als dit hele plaatje klopt kun je efficiënt en verantwoord beregenen zonder verspilling. Op basis van deze pijlers lees je hieronder waar je op moet letten bij bewust en waterbesparend beregenen.

Het ontwerp

1. Het ontwerp


De basis van een efficiënt en zuinig beregeningsysteem begint altijd bij een ontwerp. Het maken van een goed beregeningsplan is maatwerk. Hiervoor is specifieke kennis van- en ervaring met beregening een vereiste. Onze waterspecialisten zijn hiervoor opgeleid en hebben ruime ervaring in het maken van beregeningsplannen. De juiste verdeling van sectoren en sproeiers zijn een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed ontwerp. De juiste verdeling zorgt voor de meest optimale overlap. Dit wordt toegepast via het zogenaamde 'head-to-head' principe. Zijn er bijvoorbeeld 2 sproeiers die elkaar maar net raken dan is er onvoldoende overlap. We plaatsen dan een extra sproeier die in tegengestelde richting sproeit. Zo ontstaat voldoende dekking en overlap.

Ook de vorm van het gazon en het aantal borders is van belang bij het maken van het ontwerp. Voor borders met kwetsbare planten of bloemen worden vaak nevelaars en/of druppelaars ingezet en bij het gazon pop-up sproeiers. Doordat ze een andere waterafgifte hebben mogen deze sproeiers nooit op dezelfde leiding worden aangesloten. Ook wordt bij het ontwerp rekening gehouden met de locatie (zon/schaduw) en de waterbehoefte van de beplanting en de hoogteverschillen en obstakels in de tuin, zoals hogere beplanting in borders, hagen en bomen. Om de redenen hiervoor genoemd groeperen we de beregeningsinstallatie in verschillende sectoren. 

Wanneer de hovenier het tuinontwerp, zijn wensen en het budget toestuurt, maken we gratis een ontwerp voor de beregeningsinstallatie. Hierbij houden we altijd rekening met de juiste verdeling van sectoren, waar welke sproeier moet komen en welk type pomp het meest geschikt is. Daarnaast ontvang je een overzicht, met materialen voor de aanleg en de juiste nozzles. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag gaat met een tuinproject.
Om je zo goed en zo snel mogelijk van dienst te zijn, vragen we je tijdens de aanvraag een tekening te uploaden van jouw tuin. Bekijk hier direct waar de tekening aan moet voldoen.

 aanleg

2. Aanleg


Een gedetailleerd ontwerp is belangrijk, maar de beregening moet ook op de juiste manier worden aangelegd. Vaak worden bijvoorbeeld de sproeiers te ver uit elkaar gezet of er worden verkeerde nozzles gebruikt. Ook zien we vaak dat er materialen worden gekozen van lage kwaliteit met kans op lekkende leidingen of niet functionerende kleppen. Hierdoor ontstaat er te veel water of er ontstaan bruine plekken in het gazon, zonde!

Laat je deskundig adviseren, niet alleen over het ontwerp maar ook over de juiste materialen en de aanleg. Je voorkomt problemen bij de aanleg door een goed beregeningsplan. Onze kenners passen het ‘head to head’ principe toe en zorgen voor voldoende overlap. Ook brengen ze advies uit over de juiste nozzle en het type sproeier. En, als er bij de aanleg toch problemen voorkomen, zijn we met 46 vestigingen altijd dichtbij.
management

3. Management


Onder het management van beregeningsinstallaties wordt de aansturing van de beregening verstaan. Dus: op het juiste moment, op de juiste plek voor een bepaalde duur beregenen. Volledig afgestemd op de waterbehoefte van het gewas. Factoren die belangrijk zijn in het bepalen van de waterbehoefte zijn de grondsoort en de vochtopname, het type gewas en de leeftijd van het gewas.

Gelukkig zijn er veel producten die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste waterbehoefte en het monitoren hiervan. Hierbij kun je denken aan een slimme beregeningscomputer aangesloten op een weerstation, regensensoren of bodemvochtigheidssensoren. Hieronder hebben we de meest gebruikte technieken en producten op een rijtje gezet.

  1. Bodemvochtigheidsmeter
  2. Regensensoren
  3. Slimme beregeningscomputers
  4. Waterbesparende turbinesproeiers
Onderhoud

4. Onderhoud


Het gebrek aan regelmatig onderhoud kan leiden tot problemen in een beregeningsinstallatie. Verstopte sproeiers, lekkende leidingen, defecte kleppen en andere problemen kunnen optreden als het systeem niet regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden. Ook de groei, bloei en de leeftijd van beplanting maakt aanpassingen van het beregeningsysteem in de toekomst noodzakelijk. Het is daarom belangrijk om het systeem periodiek te inspecteren, reinigen, repareren en eventueel te verleggen, om een optimale werking te garanderen.

Steeds meer hoveniers bieden een onderhoudscontract aan. Niet zo gek, want een beregeningsinstallatie is een investering. Goed onderhoud verlengt de levensduur en garandeert een optimale werking van de installatie.

Vraag advies

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.