0
Tuinberegening aanleggen

Tuinberegening aanleggen

Door klimaatverandering wordt de kans op hittegolven groter. Met een goede beregeningsinstallatie bereidt u de tuin optimaal voor op lange, droge periodes. Met slimme beregening is het zeer eenvoudig om gazons en tuinen in topconditie te houden.

Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Er wordt van een beregeningsinstallatie gesproken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). De verschillende onderdelen, zoals sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventueel een besturingscomputer moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.

Waarom tuinberegening


Zowel voor de tuin eigenaar als voor de tuin zelf heeft het aanleggen van een beregeningsinstallatie een aantal voordelen:
 • Eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud
 • Geen gesleep met slangen en sproeiers
 • Gelijkmatige besproeiing, geen droge plekken in het gazon
 • Geen verdroging van beplanting
 • Gehele tuin beregenen met één draai aan de knop
 • Automatische beregening mogelijk
 • Tijdsbesparing voor een tuin eigenaar
 • Waterbesparing door gerichte beregening
 • Eenvoudig uit te breiden

Wat heb je nodig om tuinberegening aan te leggen?


Om te bepalen welke beregening het best bij uw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd? Aan de hand van deze gegevens kan en gekozen worden voor een passende beregeningsset of moet er een op maat gemaakt beregeningsplan samengesteld worden. Lees hieronder meer over de verschillende soorten beregening of ga naar de keuzehulp voor het juiste type beregening in uw situatie.

Weten welke beregening?
Bekijk onze keuzehulp om erachter te komen wat bij uw wensen en situatie past
Naar keuzehulp
Wilt u een oplossing op maat?
Vraag gratis en vrijblijvend een beregeningsplan aan
Beregeningsplan aanvragen

Welke soorten tuinberegening zijn er?


Er zijn Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:

Uiteraard is een combinatie van bovenstaande ook mogelijk

Voor het aanleggen van bovengrondse beregening vindt u in ons assortiment verschillende sproeiers. Wilt u een klein gazon beregenen? Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een zwenk of cirkelsproeier. Grotere oppervlakten kunnen beter met een sectorsproeier, rondsproeier of een verrijdbare sproeier worden beregend. Wanneer gekozen wordt voor ondergrondse beregening kan gebruik gemaakt worden van turbinesproeiers of nevelaars.

Turbinesproeiers
Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregeningshoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.


Pop-up sproeier nevelaar
Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.

Pop-up roterende nozzles
Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.

Naast beregening door middel van een sproeier kan er ook gekozen worden voor beregening met behulp van een druppelslang, ook wel druppelbevloeiing genoemd. Voor kwetsbare bloemen zoals rozen is druppelbevloeiing zeer geschikt, gezien de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Daarnaast wordt door de gerichte waterafgifte van een druppelslang minder water verbruikt dan bij sproeiers. Druppelbevloeiing kan op worden toegepast, namelijk:

 • Bovengronds
 • Ondergronds
 • Drukcompenserend
 • Niet drukcompenserend

Tuinberegening aanleggen: waar moet ik op letten?


Heeft u een keuze gemaakt voor bovengrondse of ondergrondse beregening? Als u zover bent zijn er nog enkele zaken waar u op moet letten.

Om te bepalen welke soort tuinberegening het best bij uw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?

Vanuit welke bron wilt u beregenen?

Afhankelijk van de waterbron, kunt u bepalen welke oplossing het beste bij u past. Wilt u aan de hand van een waterleiding beregenen? Dan is het allereerst belangrijk om de capaciteit van de leiding te bepalen. In dit PDF document vindt u manieren om de capaciteit te bepalen aan de hand van uw watermeter of de emmerproef.

Vraagt de situatie om het gebruik van pompen in de installatie, bijvoorbeeld wanneer de capaciteit van de waterleiding niet voldoende is of er geen tappunt binnen bereik is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs om de juiste pomp te kiezen.

Handmatig of automatische besturing?

Een belangrijk onderdeel van een beregeningsinstallatie is de besturing van de installatie. Dit kan handmatig, maar ook automatisch worden gedaan aan de hand van een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen, waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Het automatisch aansturen van een beregeningsinstallatie heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld:

 • Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
 • De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
 • Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld
 • Beregening kan op deze manier eenvoudig aangestuurd worden in groepen

Tuinberegening: onze oplossingen


U kunt bij ons terecht voor diverse oplossingen op het gebied van beregening. Er zijn mogelijkheden om eenvoudig te starten met tuinberegening. In complexere situaties adviseren we echter altijd eerst een beregeningsplan aan te vragen. Wij berekenen dan precies hoeveel en welke materialen geschikt zijn in uw situatie.

Afhankelijk van de complexiteit van uw aanvraag hebben wij enkele oplossingen voor u op een rij gezet:
 • Aanschaf losse materialen
 • Basis beregeningssets
 • Advies op maat via een beregeningsplan
 • Plan adviesgesprek in

1. Aanschaf losse materialen

U kunt alle losse onderdelen van uw beregeningsinstallatie zelf aanschaffen. Alles wat u nodig heeft hiervoor vindt u bijvoorbeeld in ons assortiment beregening.

2. Basis beregeningssets

Een basis beregeningsset bestaat uit alle onderdelen die nodig zijn voor een eenvoudige bovengrondse of ondergrondse beregeningsinstallatie. Deze basissets zijn geschikt voor het besproeien en beregenen van tuinen van verschillende groottes en met verschillende soorten beplanting.

3. Advies op maat via een beregeningsplan

Voldoet één van onze standaard oplossingen niet aan uw wensen, dan helpen wij u graag verder met een maatwerk beregeningsplan.

Tijdens het maken van een beregeningsplan houden wij altijd rekening met het head-to-head principe. Wanneer een permanente beregeningsinstallatie wordt aangelegd is het uiteraard belangrijk dat het complete oppervlak goed wordt voorzien van water.

4. Adviesgesprek in uw vestiging

Plan een adviesgesprek in uw dichtstbijzijnde vestiging. We helpen u graag wanneer het u het beste uitkomt. Kies de gewenste vestiging, datum en tijdstip en kom bij ons langs!

Aanleg van uw tuinberegening

Wij ondersteunen u bij het maken van een beregeningsplan en bij het selecteren van de benodigde producten. Wij leggen zelf de beregening niet aan. Wilt u ook de aanleg van uw installatie verzorgd hebben? Wij hebben een landelijk netwerk van hoveniers, zodat wij u aan de juiste lokale vakman kunnen koppelen.

Bent u geïnteresseerd in het laten aanleggen van uw beregening door één van onze partners? Geef dit dan even aan tijdens het aanvragen van een beregeningsplan.

Zelf aanleggen of nog meer leren?

Lees de tips in ons whitepaper of bekijk het webinar over beregening

Tuinberegening in de basis
Leer wat er allemaal bij tuinberegening komt kijken in onze whitepapers
Download whitepaper
Experts over tuinberegening
Bekijk de webinars van de beregenings experts van Wildkamp
Bekijk webinar

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag