0
Tuinberegening aanleggen

Tuinberegening aanleggen

Door klimaatverandering wordt de kans op hittegolven groter. Met een goede beregeningsinstallatie bereid je de tuin optimaal voor op lange, droge periodes. Veel mensen hebben een sproeier in de tuin, maar wist je dat dit vaak niet efficiënt genoeg is? Veel water verdampt al voordat het de grond raakt en komt niet altijd op de plekken waar het nodig is, met als gevolg droge en gele plekken in jouw gazon. Door te investeren in een goed beregeningsysteem zorg je dat water op een efficiënte manier op de juiste plek komt.

Het meest voorkomende systeem is een ondergronds systeem met pop-up sproeiers. Het grootste voordeel is dat je er niets van ziet. De sproeiers komen alleen omhoog als de installatie gebruikt wordt. Dit kun je zelfs uitbreiden met een beregeningscomputer. Van afstand bedienbaar met je telefoon. Volautomatisch! Kortom, met slimme beregening is het eenvoudig om gazons en tuinen in topconditie te houden.

Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Er wordt van een beregeningsinstallatie gesproken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). De verschillende onderdelen, zoals sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventueel een besturingscomputer moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed werkend beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.

Waarom tuinberegening

Zowel voor de tuineigenaar als voor de tuin zelf heeft het aanleggen van een beregeningsinstallatie een aantal voordelen:
 • Eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud
 • Geen gesleep met slangen en sproeiers
 • Gelijkmatige besproeiing, geen droge plekken in het gazon
 • Geen verdroging van beplanting
 • Gehele tuin beregenen met één draai aan de knop
 • Automatische beregening mogelijk
 • Tijdsbesparing voor een tuineigenaar
 • Waterbesparing door gerichte beregening
 • Eenvoudig uit te breiden

Wat heb je nodig om tuinberegening aan te leggen?

Om te bepalen welke beregening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak nog meer zaken van belang:
 • Het type sproeier
 • De leiding
 • Handmatig of automatisch
 • Aansturing via een pomp of via de waterleiding 
Aan de hand van deze gegevens kan er gekozen worden voor een passende beregeningsset of een op maat gemaakt beregeningsplan. Lees hieronder meer over de verschillende soorten beregening of ga naar de keuzehulp voor het juiste type beregening voor jouw situatie.

Weten welke beregening?
Bekijk onze keuzehulp om erachter te komen wat bij jouw wensen en situatie past
Naar keuzehulp
Wil je een oplossing op maat?
Vraag gratis en vrijblijvend een beregeningsplan aan
Beregeningsplan aanvragen

Welke soorten tuinberegening zijn er?

Er zijn Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:

Uiteraard is een combinatie van bovenstaande ook mogelijk

Voor het aanleggen van bovengrondse beregening vind je in ons assortiment verschillende sproeiers. Wil je een klein gazon beregenen? Dit kan bijvoorbeeld met een zwenk of cirkelsproeier. Grotere oppervlakten kunnen beter met een sectorsproeier, rondsproeier of een verrijdbare sproeier worden beregend. Wanneer gekozen wordt voor ondergrondse beregening kan gebruik gemaakt worden van turbinesproeiers of nevelaars.

Turbinesproeiers
Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregeningshoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.


Pop-up sproeier nevelaar
Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.

Pop-up roterende nozzles
Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.

Naast beregening door middel van een sproeier kan er ook gekozen worden voor beregening met behulp van een druppelslang, ook wel druppelbevloeiing genoemd. Voor kwetsbare bloemen zoals rozen is druppelbevloeiing zeer geschikt, door de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Daarnaast wordt door de gerichte waterafgifte van een druppelslang minder water verbruikt dan bij sproeiers. Druppelbevloeiing kan op worden toegepast, namelijk:

 • Bovengronds
 • Ondergronds
 • Drukcompenserend
 • Niet drukcompenserend

Tuinberegening aanleggen: waar moet ik op letten?

Als je een keuze hebt gemaakt voor bovengrondse of ondergrondse beregening zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten.

Om te bepalen welke soort tuinberegening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?

Vanuit welke bron wil je beregenen?

Afhankelijk van de waterbron, kun je bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Wil je door middel van een waterleiding beregenen? Bepaal dan eerst de capaciteit van de leiding. In dit PDF document vind je manieren om de capaciteit te bepalen aan de hand van jouw watermeter of de emmerproef.

Vraagt de situatie om het gebruik van pompen in de installatie, bijvoorbeeld wanneer de capaciteit van de waterleiding niet voldoende is of er geen tappunt binnen bereik is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs om de juiste pomp te kiezen.

Handmatig of automatische besturing?

Een belangrijk onderdeel van een beregeningsinstallatie is de besturing van de installatie. Dit kan handmatig, maar ook automatisch via een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen, waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Het automatisch aansturen van een beregeningsinstallatie heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld:

 • Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
 • De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
 • Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld
 • Beregening kan op deze manier eenvoudig aangestuurd worden in groepen

Tuinberegening: onze oplossingen

Je kunt bij ons terecht voor diverse oplossingen op het gebied van beregening. Er zijn mogelijkheden om eenvoudig te starten met tuinberegening. In complexere situaties adviseren we altijd eerst een beregeningsplan aan te vragen. Wij berekenen dan precies hoeveel en welke materialen geschikt zijn voor jouw situatie.

Afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag zetten wij hieronder een aantal oplossingen voor jou op een rij:

 • Aanschaf losse materialen
 • Basis beregeningssets
 • Advies op maat via een beregeningsplan
 • Plan adviesgesprek in

1. Aanschaf losse materialen

Je kunt alle losse onderdelen van jouw beregeningsinstallatie zelf aanschaffen. Alles wat je nodig hebt hiervoor vind je bijvoorbeeld in ons assortiment beregening.

2. Basis beregeningssets

Een basis beregeningsset bestaat uit alle onderdelen die nodig zijn voor een eenvoudige bovengrondse of ondergrondse beregeningsinstallatie. Deze basissets zijn geschikt voor het besproeien en beregenen van tuinen van verschillende groottes en met verschillende soorten beplanting.

3. Advies op maat via een beregeningsplan

Voldoet één van onze standaard oplossingen niet aan jouw wensen, dan helpen wij jou graag verder met een maatwerk beregeningsplan.

Tijdens het maken van een beregeningsplan houden wij altijd rekening met het head-to-head principe. Wanneer een permanente beregeningsinstallatie wordt aangelegd is het uiteraard belangrijk dat het complete oppervlak goed wordt voorzien van water.

4. Adviesgesprek in jouw vestiging

Plan een adviesgesprek in jouw dichtstbijzijnde vestiging. We helpen je graag wanneer het jou het beste uitkomt. Kies de gewenste vestiging, datum en tijdstip en kom bij ons langs!

Aanleg van jouw tuinberegening

Wij ondersteunen jou bij het maken van een beregeningsplan en bij het selecteren van de benodigde producten. Wij leggen zelf de beregening niet aan. Wil je ook de aanleg van jouw installatie verzorgd hebben? Wij hebben een landelijk netwerk van hoveniers, zodat wij jou aan de juiste lokale vakman kunnen koppelen.

Ben je geïnteresseerd in het laten aanleggen van beregening door één van onze partners? Geef dit dan even aan tijdens het aanvragen van een beregeningsplan.

Zelf aanleggen of nog meer leren?

Lees de tips in ons whitepaper of bekijk het webinar over beregening

Tuinberegening in de basis
Leer wat er allemaal bij tuinberegening komt kijken in onze whitepapers
Download whitepaper
Experts over tuinberegening
Bekijk de webinars van de beregenings experts van Wildkamp
Bekijk webinar

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.