0
Vijver aanleggen met vijverfolie

Vijver aanleggen met vijverfolie

Aanschaf van een vijver

De aanschaf

Van plan om een vijver aan te leggen met vijverfolie? Maak dan eerst de volgende afwegingen. Wil je vissen houden, dan moet de vijver minimaal 65 cm diep zijn, anders overleven de vissen waarschijnlijk een strenge winter niet. Wanneer je een vijver met allerlei verschillende planten wilt, dan is een vijver met verschillende beplantingsniveaus waarschijnlijk iets voor jou. De plaats, de vorm en de afmeting zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte en architectuur van jouw tuin.

Ligging van een vijver

De ligging

De ligging van de vijver is uiterst belangrijk. Plaats deze bij voorkeur niet onder bomen. De wortels kunnen bij het uitgraven voor de nodige problemen zorgen, terwijl in het najaar bladeren de kwaliteit van het vijverwater negatief kunnen beïnvloeden. Voordat gestart wordt met het aanleggen van de vijver moet je er op letten dat deze op een zonnige plek komt te liggen, zodat het water helder blijft. Bovendien houden veel waterplanten van zon en warmte. Teveel zon is daarentegen ook niet optimaal voor de waterkwaliteit. Het vijverwater kan dan te warm worden. Dit kun je voorkomen door schaduwgevende beplanting te plaatsen.

Vijverfolie Vijverfolie

Voordat je begint met het aanleggen van de vijver, dient het vijverfolie gecontroleerd te worden op eventuele gebreken. Als tijdens de aanleg van de vijver een mankement aan de vijverfolie geconstateerd wordt is dit lastiger te verhelpen.

PVC vijverfolie en EPDM vijverfolie

Pvc vijverfolie en epdm vijverfolie

Er zijn verschillende soorten folies zoals pvc en epdm vijverfolie. Epdm folie, ook wel rubber vijverfolie genoemd, heeft een zeer hoge elasticiteit, is in elk jaargetijde soepel te verwerken en erg sterk.

De vijver aanleggen

Voor het aanleggen van de vijver is het belangrijk rekening te houden met verschillende onderdelen en bepaalde stappen door te lopen. Hieronder lichten we deze verschillende stappen en onderdelen toe.

Vormbepaling en afmetingen

Vormbepaling en afmetingen vijverBepaal eerst de vorm van de aan te leggen vijver. Met behulp van bijvoorbeeld een kunststof tuinslang markeer je de omtrek van de aan te leggen vijver.

Berekening voor de hoeveelheid vijverfolie

Wanneer je de definitieve vorm in de tuin hebt uitgezet, kun je de lengte en breedte opmeten. Door het invullen van onderstaande tabel is dan uit te rekenen hoeveel vijverfolie nodig is.

Tip: Als er een oeverrand met flinke keien gemaakt gaat worden, is in ieder geval een dikkere vijverfolie dan 0,5 mm nodig.

Lengte van de vijverfolie:

Vijverlengte:

 ............. m

  + tweemaal de vijverdiepte:

 ............. m

  + tweemaal randdetail van ± 0,5 m:

 ............. m

      = lengte vijverfolie

 ............. m

Breedte van de vijverfolie

Vijverbreedte:

 ............. m

  + tweemaal de vijverdiepte:

 ............. m

  + tweemaal randdetail van ± 0,5 m:

 ............. m

      = breedte vijverfolie

 ............. m

Benodigde hoeveelheid vijverfolie

Lengte x breedte

 ............. m

      = benodigde hoeveelheid vijverfolie

 ............. m

Vijver aanleggen

Vijvers voor iedereen, op elke plek


Een vijver op een (dak)terras of balkon: dat is nu mogelijk met de terrasvijvers met houten ombouw. Deze vijvers worden compleet als bouwpakket geleverd en kunnen in een handomdraai geïnstalleerd worden. Ook deze vijvers kunnen prachtig worden aangekleed met fonteintjes, beplanting en waterverlichting. Als je geen open water in jouw tuin wilt, maar wel een decoratief waterspel, dan is de fonteinvijver een perfecte oplossing. Deze vijver bestaat uit een reservoir dat wordt ingegraven. Hierop komt een afdekplaat die geheel weggewerkt kan worden met bijvoorbeeld kiezels of lavastenen. Met behulp van een vijverpomp, die je in het reservoir plaatst, kunt je een fontein of een spuitfiguur aansturen. Ook een molensteen of zelfs een molensteenpiramide kan op de fonteinvijver geplaatst worden, wat in combinatie met opborrelend water een sfeervol effect geeft.

Je kunt alle artikelen voor (de aanleg van) vijvers vinden in de productgroep tuin & vijvers.

Meer informatie over het aanleggen van een vijver of hulp nodig bij de aanleg van jouw vijver? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

Vijverplanten Vijverplanten

Wanneer de juiste beplanting in jouw vijver wordt toegepast, ontstaat er een biologisch evenwicht. Bepaalde soorten waterplanten zorgen voor de productie van zuurstof, hierbij speelt zonlicht een belangrijke rol. Zelfs onderin de vijver moet het zonlicht door kunnen dringen. Daarom wordt geadviseerd slechts 30% van het wateroppervlak te beplanten om kroosvorming tegen te gaan. Drijvend hoornblad (Ceratophyllum Demerum) is een voorbeeld waarmee kroosvorming kan worden onderdrukt.

VijverplantenDoor op verschillende niveaus beplanting aan te brengen, wordt ook op verschillende niveaus zuurstof gevormd. Goede zuurstofproducenten zijn bijvoorbeeld glanzend fonteinkruid (Potamogeton Lucens), aarvederkuid (Myriophyllum Spicatum), wattanonkel (Ranunculus Aquatilis) en waterpest (Elodea Canadensis). De laatste drie blijven ook in de winter groen en zijn dus het hele jaar actief.

Vijverplanten voeden zich met de meststoffen, afkomstig van vissen, visvoeder, rottende plantresten, ingewaaide bladeren en regen (stikstof). Deze meststoffen zorgen voor een ideale voedingsbodem voor algen, die op hun beurt weer het zonlicht tegenhouden. Daarom is het belangrijk om voldoende waterplanten in de vijver te plaatsen om de meststoffen te verminderen. Bovendien zijn waterplanten ook weer voedsel voor b.v. waterslakjes en verschillende soorten plankton.

Uiteindelijk ontstaat zo een gezond vijverklimaat, waarin schadelijke bacteriën en algengroei zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Uiteraard kun je de natuur een handje helpen met het bereiken van dit biologisch evenwicht, door allerlei afval uit de vijver te verwijderen met speciaal vijvergereedschap. Het gebruik van vijversubstraat is ook aan te bevelen om het vijverklimaat gezond te houden. Indien de vijver niet op een natuurlijke wijze in conditie blijft, kun je de daarvoor bestemde vijver accessoires bestellen.

Tip: Laat waterplanten nooit in het kweekpotje zitten, dan sterven ze af. Kies daarom voor elke waterplant een passende vijvermand en gebruik speciale vijveraarde.

Oeverplanten Vijverplanten

De meeste voorgevormde vijvers hebben een biorand, welke zorgt voor een goede overgang van vijver naar tuin. Ook bij een vijver met vijverfolie is het raadzaam een biorand aan te leggen. Moerasplanten en vochtminnende planten doen het in dit overgangsgebied erg goed. Aantrekkelijk bloeiende vochtminnaars zijn pinksterbloem, kievitsbloem, echte sleutelbloem en witte dotter. Deze zijn in het voorjaar op hun mooist. Fraaie zonnebloeiers zijn de moeras-vergeet-mij-niet (Myosotis Palustris), zwanebloem en egelskop. Kleurrijke planten zijn ook mooi. Bijvoorbeeld de Houttuynia cordata 'Chameleon', die rood-groen-witte bladeren heeft. Kies Krulpitrus voor zijn grappige vorm.

Bodembedekkers, zoals zenegroen en penningkruid, maken de vijverrand onzichtbaar en moerasvarens (o.a. Thelypteris Palustrid) maken de oeverbeplanting compleet. Door het gebruik van biorandzakken wordt het woekeren van de plantenwortels tegengegaan.

WaterleliesWaterlelies

Waterlelies zijn natuurlijk de onbetwiste blikvangers in uw vijver. Hun schoonheid wekt misschien de indruk dat deze planten moeilijk in leven te houden zijn. In de praktijk is de waterlelie echter een dankbare groeier, die geplaatst in de speciale leliemand met voldoende voedzame grond, een zonnige plaats in de vijver zal belonen met vele bloemen. Deze bloemen gaan 's ochtends open en sluiten zich in de middag of avond. De bloei duurt ongeveer vijf dagen, waarna een nieuwe bloem de taak overneemt. Wel opletten: teveel blad aan de oppervlakte belemmert de lichtinval in de vijver.

Vissen in de vijverVissen in vijver

Van de echte waterbewoners spelen vissen natuurlijk de hoofdrol. Zoals al gezegd is de diepte van de vijver zeer belangrijk voor het houden van vissen. Een diepte van 65 cm is noodzakelijk om een strenge winter te overleven. Een ijsvrijhouder of beluchtingspomp zorgt ervoor dat ook in de winter genoeg zuurstof in het water komt. Wacht na het aanleggen van de vijver nog enige tijd met het uitzetten van vissen, totdat de beplanting in uw vijver goed aanslaat en het water helder is. Is het biologisch evenwicht in de vijver toch verstoord, dan kun je proberen om de helft van het vijverwater te verversen met leidingwater en de vissen een tijdje niet meer te voeren. Na een paar weken is, onder normale omstandigheden, het evenwicht in de vijver weer terug. In verband met een overproductie van meststoffen moeten vissen niet te vaak gevoerd worden. Met een visvoederring verspreidt het voer zich niet over het gehele wateroppervlak, waardoor ook weer minder meststoffen ontstaan. De meest geschikte siervissen voor de vijver zijn goudwindes, typische oppervlaktevissen, die ook andere vissen naar de oppervlakte lokken. Het is aan te bevelen meerdere exemplaren uit te zetten, want de goudwinde is gewend aan het zwemmen in scholen. Ook de mooie Shunbunkins, met glanzende rode, witte en zwarte vlekken en de sluierstaartvissen voelen zich goed thuis in de vijver. Goudvissen (karperachtigen) zijn minder geschikt voor een vijver, omdat ze de grond omwoelen en zo de aanwezige waterplanten vernielen en het water vuil maken.

ElektraTip: houd bij het aanleggen van jouw vijver al rekening met een elektra-aansluiting (volgens NEN 1010), voor het geval je later een fontein, zuivering, waterval of verlichting in de vijver wilt plaatsen. Een slangaansluiting moet ook al worden aangelegd voor een toekomstige vijverfilter of een waterval. Vijverfolie heeft het grote voordeel dat je vrij bent in afmetingen en vorm. Vooral voor de grotere waterpartijen is vijverfolie zeer geschikt, omdat het in verschillende breedtematen en alle lengtematen van de rol verkrijgbaar is. De vijverfolie is verkrijgbaar in verschillende diktes. De juiste dikte van het folie hangt af van de afmetingen en vorm van de vijver. Als er een oeverrand met flinke keien gemaakt gaat worden, is in ieder geval een dikkere vijverfolie dan 0,5 mm nodig. Het maken van een vijver met vijverfolie hoeft niet moeilijker te zijn dan het aanleggen van een voorgevormde vijver. Er moet natuurlijk wel een aantal spelregels om acht worden genomen. Zo moet de hellinghoek van de wanden tussen de 25° en 65° zijn, afhankelijk van de stevigheid van de grond. Om een redelijke diepte te bereiken, heb je daardoor meer tuinoppervlak nodig. Wil je vissen in de vijver, dan is een minimale diepte van 65 cm aan te bevelen, in verband met het dichtvriezen van de vijver. Het heeft weinig zin een vijver aan te leggen die dieper is dan 1 meter. Bij de vormgeving van de vijver moet ook rekening gehouden worden met verschillende beplantingsniveaus. Elke vijverplant heeft namelijk een bepaalde plantdiepte nodig om goed te kunnen gedijen. Het aanleggen van bio- of moerasranden rondom is aan te bevelen om een goede overgang te creëren van tuin naar vijver en veel variatie in flora en fauna.

Meer informatie of hulp nodig bij de aanleg van jouw vijver? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.