0
Waterontharders

Waterontharders vergelijken

Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit, maar is bijna altijd te hard. Dit betekent dat er teveel kalk zit in het water. Kalk laat sporen op huid, douche en apparatuur achter laat. De waterontharder uit ons assortiment van Limso bieden het slimme antwoord op kalk. Zo geniet jij van de voordelen van zacht water.

Een waterontharder is een essentieel apparaat dat ontworpen is om de hardheid van water te verminderen door overtollige mineralen, zoals calcium en magnesium, te verwijderen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw apparatuur langer mee gaat. Je kan op meerdere manieren testen of je een waterontharder nodig hebt. Met een wateronthardertest bepaal je de waterhardheid. De waterhardheidtest van Limso kun je eenvoudig en snel de hardheid van het water testen per Duitse hardheid (dH°). Met deze info is het eenvoudig om de Limso waterontharder in te stellen op de juiste waarde. Als uit de wateronthardertest blijkt dat een waterontharder nodig is zijn er verschillende types waterontkalkers en waterontharders mogelijk. Het vergelijken van waterontharders doe je op basis van de factoren capaciteit, regeneratieproces en onderhoudsvereisten.

Waarom een waterontharder?

De vraag: ‘Waarom een waterontharder?’ wordt vaak gesteld. Ons drinkwater heeft een lange weg afgelegd als grond-, duin of oppervlaktewater en neemt daarbij mineralen op. Kalk is één van deze mineralen. Bij het neerslaan van dit mineraal ontstaat er kalkaanslag. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid) en staat voor 17,8 gram per 1000 liter. Ons standaard leidingwater bevat in veel gebieden een hoge concentratie kalk. Zodra kalkdeeltjes opdrogen, wordt het een vaste stof en hecht het zich muurvast op sanitair en in waterverbruikende apparatuur. Of je een waterontharder nodig hebt hangt vooral af van de waterhardheid in jouw regio. De hardheid van het water kan namelijk sterk verschillen per regio, zelfs per straat kan dit nog verschillend zijn. De hardheid van jouw water kun je terugvinden op de website van jouw drinkwaterbedrijf.

Maar deze data is niet altijd even nauwkeurig. Daarom is het verstandig om een waterhardheid test te doen. Dit kan eenvoudig met een waterhardheid testset. Het testen werkt op basis van een chemische reactie die ontstaat door het toevoegen van tritrant vloeistof aan het water. Ontvang je liever persoonlijk advies over de juiste waterontharder? Onze specialisten online of in de vestigingen helpen graag. Neem direct online contact op. Onze productspecialisten zullen jouw drinkwater test analyseren en geven jou graag passend advies voor jouw situatie.

Wat is de beste waterontharder

Een waterontharder wordt ook wel waterontkalker genoemd. De beste waterontharder is niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van factoren als: hoe groot is jouw huishouden, waterverbruik en soort woning. Hiermee kun je benodigde capaciteit bepalen. In ons assortiment waterontharders kun je de verschillende ontharders met elkaar vergelijken. In ons assortiment bieden we waterontharders van het merk Limso en de OneFlow anti-kalk waterbehandelaars.

Limso waterontharders

De compacte waterontharders van Limso slaan met behulp van zout kalk uit het leidingwater op. Op regelmatige basis wordt uit het water verwijderde kalk via het terugspoelen afgevoerd. Het zout moet je na verloop van tijd wel aanvullen. Dit kan eenvoudig van de grote zout opening. De hoeveelheid en frequentie is afhankelijk van de waterhardheid en het verbruik. 

OneFlow anti-kalk waterbehandelaar

De OneFlow anti-kalk waterbehandelaar neutraliseert kalk waardoor kalk zich niet aan oppervlakken hecht. Omdat er geen electriciteit en afvoer van spoelwater nodig is, vergroot dit het installatiegemak en levert dit energiebesparing op. Essentiele mineralen zoals calcium en magnesium blijven wel in het water aanwezig. Dit zijn juist de belangrijke mineralen voor de mens. Het patroon heeft een levensduur van 2 a 3 jaar en dient dan vervangen te worden.

Limso waterontharder

Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een waterontharder kan in het kort worden vergeleken met een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Daar waar het drinkwater de woning binnenkomt wordt de waterontharder geplaatst, dit is meestal een kelder of garage. Het ontharden van het water wordt dus vrijwel direct bij binnenkomst van de woning al behandeld. Hierdoor is het water dat verder gebruikt wordt in de woning al onthard door de ontharder.

Het grootste deel van de waterontharders werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. In deze waterontharders zitten minuscule harsbolletjes die de calcium- en magnesiumionen uitwisselen tegen natriumionen. Door de calcium- en magnesiumionen in het water te verlagen wordt ook de hardheid van het water verlaagd. Hierdoor is vorming van kalk niet langer mogelijk.

Het zout in een waterontharder zorgt ervoor dat het uitwisselen van de ionen uitgevoerd kan blijven worden. De harsbolletjes in waterontharder worden verzadigd door het opnemen van calcium- en magnesiumionen. Deze harsbolletjes moeten dan ‘schoon’ worden gespoeld. Dit wordt ook wel regenereren genoemd, dit wordt door pekelwater uitgevoerd. Uiteraard is de werking van de waterontharder zo dat er tijdens dit proces geen contact wordt gemaakt met het drinkwater. Daarnaast wordt deze altijd nagespoeld waardoor al het zout verdwenen is, voordat de ontharder weer met het drinkwater in contact komt.

Een waterontharder heeft doorgaans stroom nodig om o.a. de spoeling te kunnen starten. Dit is niet voor elke ontharder van toepassing, zo zijn er bijvoorbeeld ook waterbehandelaars die geen elektriciteit nodig hebben. In het hoofdstuk ‘soorten waterontharders’ wordt verder ingegaan op de verschillende mogelijkheden om jouw kalkprobleem te verhelpen. Afhankelijk van het aantal liter water dat gebruikt is zal er een spoeling gestart worden. Om daarnaast stilstaand water te voorkomen zal een ontharder zichzelf, meestal na zeven dagen, aansturen om een spoeling te starten.

Voordelen van waterontharders

Een waterontharder verwijdert overtollige mineralen zoals calcium en magnesium uit het water, waardoor kalkaanslag op leidingen, apparaten en oppervlakken wordt verminderd of geëlimineerd. Onthard water heeft als voordeel minder onderhoud en een langere levensduur van huishoudelijke apparatuur. De voordelen van onthard water zijn:
 • glanzend sanitair, kalk hecht zich hier niet langer aan
 • besparing op was- en schoonmaakmiddelen
 • langere levensduur van apparatuur
 • lagere energiekosten
 • minder belastend voor huid en haar

Vergelijken van waterontkalkers

Er zijn verschillende manieren om een kalkprobleem op te lossen. Afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren kan er een keuze worden gemaakt voor een bepaald soort waterontharder. Belangrijk is verschillende waterontkalkers te vergelijken. Op deze manier kun je bepalen welke ontkalker het meest geschikt is om jouw water te ontkalken. Om een juiste keuze voor een ontkalker te maken is het belangrijk in ieder geval te letten op de volgende onderdelen:

 • wat is jouw waterverbruik?
 • wat is er nodig voor de ontkalking?
 • heeft de waterontharder stroom nodig?
 • hoe groot is de waterontharder?
 • is er een afvoer nodig?

Om een juiste keuze te maken uit het assortiment waterontharders van Wildkamp vergelijken we de waterontharders op bovenstaande punten.

Waterontharder

Waterbehandelaar


+ Permanentere oplossing

+ Lange levensduur

+ Kalk is niet meer aanwezig in het water

+ Verschillende modellen dus makkelijk aan te passen aan de situatie

+ Positieve invloed op energieverbruik

+ Eenvoudige installatie

+ Volume en tijdsturing

+ Instelbare hardheid

- Stroompunt nodig voor elektriciteit

- Afvoer nodig

- Regeneratiezout nodig

+ Voordelige oplossing voor het neutraliseren van kalk

+ Gemakkelijke installatie

+ Compact model/afmetingen

+ Heeft geen elektriciteit nodig

+ Geen regeneratie van water, daardoor geen afvoer-installatie en zout nodig

- Bestaande kalkaanslag zal enkel verminderen/afnemen, kalk blijft aanwezig

- Patroon moet elke 2 - 3 jaar vervangen worden

Je bent je rustig aan het inlezen en oriënteren Je bent direct (met spoed) op zoek naar een oplossing
Je bent op zoek naar een permanentere oplossing Je bent op zoek naar oplossing met een kortere levensduur
Je hebt genoeg ruimte om een waterontharder te plaatsen De ruimte om een waterontharder is zeer beperkt
Je bent op zoek naar een permanente, ingebouwde oplossing Je bent op zoek naar een niet permanente en niet ingebouwde oplossing
Je wilt de waterontharder laten installeren Je wilt de waterbehandelaar zelf kunnen installeren

Wat kost een waterontharder

Wat kost onthard water? De prijs van een waterontharder is afhankelijk van het gekozen model. De prijzen van de verschillende modellen waterontharders kun je terugvinden op de verschillende productpagina’s van de waterontharders.

Naast de waterontharder zelf moet je rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Bijvoorbeeld de installatiekosten wanneer je de waterontharder laat installeren of het materiaal dat nodig is om de waterontharder aan te sluiten wanneer je dit zelf doet. Om een duidelijke indicatie van de bijkomende kosten te geven lichten we graag toe welk materiaal er nodig is voor de installatie van een waterontharder. Het daadwerkelijk benodigde materiaal kan afwijken en is afhankelijk van jouw situatie.

Limso waterontharder

Werking van de Limso waterontharders

De Limso waterontharders slaan met behulp van zout de kalkdeeltjes uit uw leidingwater op. Voor de werking van deze waterontharder is dus zout nodig. Periodiek wordt uit het water verwijderde kalk via terugspoeling afgevoerd. Voor het spoelen van de waterontharder is daarnaast stroom nodig, het is dus belangrijk dat er een stroompunt aanwezig is op de plek waar de ontharder geïnstalleerd dient te worden. Tot slot is ook de afvoer noodzakelijk, aangezien het spoelwater afgevoerd dient te worden. Limso heeft verschillende soorten waterontharders in het assortiment.

Bestaat je situatie uit een huishouden van maximaal 6 personen in een twee-onder-een-kapwoning of een groot gezin van maximaal 8 personen in een vrijstaande woning? Voor iedere situatie biedt Limso een oplossing. Welk model geschikt is voor de situatie is dus o.a. afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en het waterverbruik. Hieronder worden de verschillende modellen waterontharders van Limso overzichtelijk weergegeven.

Limso 12
De Limso 12 heeft inhoud van 12 liter en is geschikt voor maximaal 6 personen. Daarnaast beschikt de waterontharder over bijvul comfort en LED indicatie.

Limso 20
De Limso 20 heeft inhoud van 20 liter en is geschikt voor maximaal 8 personen. Daarnaast beschikt de waterontharder over bijvul comfort en LED indicatie.

Limso 12 Limso 20
3 t/m 6 personen 5 t/m 8 personen
Capaciteit: 720 liter per uur, piek 1.080 liter per uur Capaciteit: 1.200 liter per uur, piek 1.800 liter per uur
Per regeneratiespoeling wordt 60 liter water verbruikt Per regeneratiespoeling wordt 110 liter water verbruikt
Maximale opvoerhoogte: 5 meter Maximale opvoerhoogte: 5 meter
590 mm (h) x 265 mm (b) x 505 mm (d) 1050 mm (h) x 265 mm (b) x 505 mm (d)
Geschikt voor: 2-onder-een-kap-woning met één badkamer (voorbeeld) Geschikt voor: vrijstaande woning (voorbeeld)
Volledig automatisch Volledig automatisch
Gebruiksvriendelijke display Gebruiksvriendelijke display
Nederlands ontwerp en besturingssysteem Nederlands ontwerp en besturingssysteem
Geen onderhoudscontract nodig Geen onderhoudscontract nodig
5 jaar garantie 5 jaar garantie

  De voordelen van een Limso waterontharder op een rij:
 • De keramische besturing en monosfeer hars in de waterontharder zijn de beste in de markt. De keramische schijven gaan niet alleen langer mee, de besturing is hierdoor ook sneller
 • Geen onderhoudscontract nodig én 5 jaar garantie
 • Het lage zout-, water- en stroomverbruik maakt de ontharder zeer duurzaam in gebruik
 • Bijvullen van zout gaat eenvoudig door de geintegreerde trechtervorm en grote zoutopening
 • Door de LED indicatie is eenvoudig af te lezen of de werking van de ontharder optimaal is
Klik hier voor de Limso waterontharder handleiding

Zout voor waterontharders

Het zoutverbruik van een waterontharder is altijd afhankelijk van het waterverbruik. Over het algemeen is de optimale situatie dat een waterontharder een zoutverbruik heeft van ongeveer 350 gram per m3.

Het verbruik van het zout is o.a. afhankelijk van de gewenste hardheid van het water en het waterverbruik per dag. Er zal meer zout verbruikt worden in een huishouden met zes personen dan in een tweepersoons huishouden. Bij een gemiddelde hardheid van het water zal een huishouden met twee personen ongeveer 50 kg per jaar gebruiken, dit zijn gemiddeld 2 tot 3 zakken per jaar. Indien het water erg hard is zal het verbruik wat hoger liggen. Zie hier regeneratiezout voor waterontharders.

Installeren van een waterontharder

Het installeren van een waterontharder kun je uit laten voeren door een installateur. Wil je een waterontharder zelf installeren? Wanneer je kennis hebt van leidingwerk kun je met behulp van een handleiding het installatieproces zelf stap voor stap doorlopen. Onder de veelgestelde vragen vind je een knop waar je de installatiehandleiding kan downloaden van een waterontharder. Heb je nog vragen of wil je de installatie graag laten uitvoeren door een professional? Wij helpen je uiteraard graag, neem vrijblijvend contact met ons op. 

Installatie van de waterontharder

Onze Limso klanten vertellen

Benieuwd naar de gebruikerservaringen met Limso? Bekijk dan snel deze klantcase met ervaringen over de installatie en het gebruik van de Limso waterontharder.

Veelgestelde vragen

Limso waterontharder

 • Waar moet ik op letten bij het installeren van een waterontharder?
  Bij het plaatsen van een waterontharder is het belangrijk rekening te houden met de plaatselijke voorschriften zoals een CA-terugstroombeveiliging voor de waterontharder.

 • Waar moet ik de waterontharder plaatsen?
  Belangrijk is om vooraf te bepalen waar de waterontharder geplaatst moet worden. Belangrijk is dat de ontharder daar waar het drinkwater de woning binnenkomt wordt geplaatst, dit is meestal een kelder of garage. Let op; de volgende onderdelen moeten aanwezig zijn in de buurt van de ontharder:
  • Waterleiding vanaf de watermeter en weer terug
  • Afvoer naar het riool. De afvoer is aan te sluiten op de bestaande riolering of rioolbuis/regenwaterafvoer in de kruipruimte
  • Stopcontact

  Houd er daarnaast rekening mee dat de ontharder makkelijk bereikbaar is, omdat er zout moet kunnen worden bijgevuld.

 • Tips voor het gebruik van een waterontharder
  • Komt je terug van vakantie? Dan is het verstandig alle kranen goed door te laten lopen. Nadat een waterontharder langere tijd stil heeft gestaan kun je er ook voor kiezen een extra spoeling laten draaien.
  • Wanneer je gebruik maakt van een waterontharder kun je ruim de helft minder aan reinigingsmiddelen gebruiken (zoals wasmiddel, vaatwastabletten shampoo enz.).
  • Stel de waterhardheid niet in op 0. Het is niet verstandig al het kalk uit je water te laten halen door een waterontharder. Voor ons lichaam, maar ook voor bijvoorbeeld vijvers en zwembaden, is het mineraal kalk in kleine hoeveelheden juist goed. Stel je waterontharder daarom in op 2 tot 4 dH en je zult geen last krijgen van kalkaanslag, maar wel de juiste hoeveelheid kalk behouden.
  • Smaak van het water niet lekker? Voor een andere smaak kun je een waterzuiveraar in het keukenkastje installeren of een beetje resthardheid instellen.
  • Vergeten zout bij te vullen? Dit is geen probleem voor de ontharder zelf. De ontharder levert alleen geen zacht water meer. Vul het zout bij en start daarna een handmatige spoeling.
  • Ga je verhuizen? Elke waterontharders is afkoppelbaar en dus verhuisbaar.
  • Wanneer je een zwembad of jacuzzi vult met water blijft de chloordosering stabieler als de hardheid ca. 4 dH is. Ook vijvers en aquaria behouden graag een beetje kalk. Vul deze bijvoorbeeld half met hard water, of laat een standaard resthardheid instellen.

Meer informatie en persoonlijk advies over de juiste waterontharder? Vul onderstaande formulier in, wij helpen jou graag verder.

Informatie aanvragen

N.B.: Wanneer je deze pagina ingelogd bezoekt, zijn de velden van het contactformulier alvast voor je ingevuld.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.