0
Waterontharders

Waterontharder keuzehulp

Ons drinkwater heeft een lange weg afgelegd als grond-, duin of oppervlaktewater en neemt daarbij mineralen op. Kalk is één van deze mineralen. Bij het neerslaan van dit mineraal ontstaat er kalkaanslag. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid) en staat voor 17,8 gram per 1000 liter. Ons standaard leidingwater bevat in veel gebieden een hoge concentratie kalk. Zodra kalkdeeltjes opdrogen, wordt het een vaste stof en hecht het zich muurvast op sanitair en in waterverbruikende apparatuur.

Huishoudelijke apparaten
Sanitair in badkamer, keuken en toilet hebben te lijden onder kalkaanslag en dienen met regelmaat ontkalkt te worden. Vervuiling, verkorte levensduur, ergernis en schade door agressieve schoonmaakmiddelen zijn vaak het gevolg. Huishoudelijke apparaten zoals was- en vaatwasmachine, CV-ketel, heetwaterkraan en stoomoven ondervinden hinder van deze kalkaanslag. Een verhoogd chemie- en energieverbruik, verminderde werking en verkorte levensduur treden op.

Horeca en industrie
Alle (technische) onderdelen van uw waterverbruikende machines en apparatuur zoals stoomketels, koelings- en verhittingselementen, vernevelaars, leidingstelsels en dergelijke, moeten het ontgelden. Hierdoor werken deze minder efficiënt en realiseren een verminderd eindresultaat. Hoge bedrijfskosten door reparatie en verkorte levensduur zijn hiervan het negatieve gevolg.


Keuzeknop


Waarom een waterontharder?

De vraag; ‘Waarom een waterontharder?’ wordt vaak gesteld. Of u een waterontharder nodig heeft hangt vooral af van de waterhardheid in uw regio. De hardheid van het water kan namelijk sterk verschillen per regio, zelfs per straat kan dit nog verschillend zijn. De hardheid van uw water kunt u terugvinden op de website van uw drinkwaterbedrijf.

Echter is deze data niet altijd even nauwkeurig, verstandig is dan ook een waterhardheid test te doen. Dit kan eenvoudig met een waterhardheid testset. Het testen werkt op basis van een chemische reactie die ontstaat door het toevoegen van tritrant vloeistof aan het water. Ontvangt u liever persoonlijk advies over de juiste waterontharder? Onze specialisten online of in de vestigingen helpen graag. Neem direct online contact op. Onze productspecialisten zullen uw drinkwater test analyseren en geven u graag passend advies voor uw situatie. Een waterontharder biedt een permanente oplossing tegen kalk en kalkaanslag, bijkomende voordelen van een waterontharder zijn onder andere:

 • glanzend sanitair, kalk hecht zich hier niet langer aan
 • besparing op was- en schoonmaakmiddelen
 • langere levensduur van apparatuur
 • lagere energiekosten
 • minder belastend voor huid en haar

Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een waterontharder kan in het kort worden vergeleken met een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Daar waar het drinkwater de woning binnenkomt wordt de waterontharder geplaatst, dit is meestal een kelder of garage. Het water wordt dus vrijwel direct bij binnenkomst van de woning al behandeld. Hierdoor is het water dat verder gebruikt wordt in de woning al onthard door de ontharder.

Het grootste deel van de waterontharders werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. In deze waterontharders zitten minuscule harsbolletjes die de calcium- en magnesiumionen uitwisselen tegen natriumionen. Door de calcium- en magnesiumionen in het water te verlagen wordt ook de hardheid van het water verlaagd. Hierdoor is vorming van kalk niet langer mogelijk.

Het zout in een waterontharder zorgt ervoor dat het uitwisselen van de ionen uitgevoerd kan blijven worden. De harsbolletjes in waterontharder worden verzadigd door het opnemen van calcium- en magnesiumionen. Deze harsbolletjes moeten dan ‘schoon’ worden gespoeld. Dit wordt ook wel regenereren genoemd, dit wordt door pekelwater uitgevoerd. Uiteraard is de werking van de waterontharder zo dat er tijdens dit proces geen contact wordt gemaakt met het drinkwater. Daarnaast wordt deze altijd nagespoeld waardoor al het zout verdwenen is, voordat de ontharder weer met het drinkwater weer in contact komt.

Een waterontharder heeft doorgaans stroom nodig om o.a. de spoeling te kunnen starten. Dit is niet voor elke ontharder van toepassing, zo zijn er bijvoorbeeld ook waterbehandelaars die geen elektriciteit nodig hebben. In het hoofdstuk ‘soorten waterontharders’ wordt verder ingegaan op de verschillende mogelijkheden om uw kalkprobleem te verhelpen. Afhankelijk van het aantal liter water dat gebruikt is zal er een spoeling gestart worden. Om daarnaast stilstaand water te voorkomen zal een ontharder zichzelf, meestal na zeven dagen, aansturen om een spoeling te starten.

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende manieren om een kalkprobleem op te lossen. Afhankelijk van uw situatie en voorkeuren kan er een keuze worden gemaakt voor een bepaald soort waterontharder. Belangrijk is verschillende waterontharders te vergelijken. Op deze manier kunt u bepalen welke ontharder het meest geschikt is in uw situatie. Om een juiste keuze voor een ontharder te maken is het belangrijk in ieder geval te letten op de volgende onderdelen:

 • wat is uw waterverbruik?
 • wat is er nodig voor de ontkalking?
 • heeft de waterontharder stroom nodig?
 • hoe groot is de waterontharder?
 • is er een afvoer nodig?

Om een juiste keuze te maken uit het assortiment waterontharders van Wildkamp vergelijken we de waterontharders op bovenstaande punten.

Waterontharder

Waterbehandelaar


+ Permanentere oplossing

+ Lange levensduur

+ Kalk is niet meer aanwezig in het water

+ Verschillende modellen dus makkelijk aan te passen aan de situatie

+ Positieve invloed op energieverbruik

+ Eenvoudige installatie

+ Volume en tijdsturing

+ Instelbare hardheid

- Stroompunt nodig voor elektriciteit

- Afvoer nodig

- Regeneratiezout nodig

+ Voordelige oplossing voor het neutraliseren van kalk

+ Gemakkelijke installatie

+ Compact model/afmetingen

+ Heeft geen elektriciteit nodig

+ Geen regeneratie van water, daardoor geen afvoer-installatie en zout nodig

- Bestaande kalkaanslag zal enkel verminderen/afnemen, kalk blijft aanwezig

- Patroon moet elke 2 - 3 jaar vervangen worden

U bent zich rustig aan het inlezen en oriënteren U bent direct (met spoed) op zoek naar een oplossing
U bent op zoek naar een permanentere oplossing U bent op zoek naar oplossing met een kortere levensduur
U heeft genoeg ruimte om een waterontharder te plaatsen De ruimte om een waterontharder is zeer beperkt
U bent op zoek naar een permanente, ingebouwde oplossing U bent op zoek naar een niet permanente en niet ingebouwde oplossing
U wilt uw waterontharder laten installeren U wilt de waterbehandelaar zelf kunnen installeren

Aquastar Pro waterontharders

Aquastar Pro waterontharders slaan met behulp van zout de kalkdeeltjes uit uw leidingwater op. Voor de werking van deze waterontharder is dus zout nodig. Periodiek wordt uit het water verwijderde kalk via terugspoeling afgevoerd. Voor het spoelen van de waterontharder is stroom nodig, het is dus belangrijk dat er een stroompunt aanwezig is op de plek waar de waterontharder geïnstalleerd dient te worden. Daarnaast is ook een afvoer noodzakelijk, aangezien het spoelwater afgevoerd dient te worden. Aquastar Pro heeft verschillende soorten waterontharders in het assortiment. In iedere woning is de situatie anders, daarnaast verschilt het waterverbruik per persoon nogal. De verschillende modellen uit het assortiment bieden voor iedere situatie een geschikte oplossing.

Welk model geschikt is voor uw situatie is o.a. afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en het waterverbruik. De grootte van de waterontharder is uiteraard ook afhankelijk van het gekozen model. Hieronder worden de verschillende modellen waterontharders van Aquastar Pro overzichtelijk weergegeven. Op basis van verschillende gegevens kunt u de geschikte keuze maken voor het model waterontharder van Aquastar Pro in uw situatie. Voor het bepalen van het geschikte model is de capaciteit van de waterontharder altijd leidend en dit bepaald dus de keuze voor het model waterontharder.

Model waterontharder S-500 S-1000 HE+ ES-1000 HE+ S-1800 HE+ ES-1800 HE+
Aantal personen 1 - 2 1 - 5 1 - 5 1 - 8 1 - 8
Bij een jaarverbruik van ca. (m³) 104m³ 208m³ 208m³ 374m³ 374m³
Max. uitwisselingscapaciteit (m³) 2m³ 4m³ 4m³ 7m³ 7m³
Eco. uitwisselingscapaciteit (m³) 1m³ 2m³ 2m³ 3,5m³ 3,5m³
Harsinhoud (liter) 5L 10L 10L 18L 18L
Zoutinhoud (kilogram) 5 kg 30 kg 15 kg 65 kg 40 kg
Normaal debiet (liter/uur) 1000 2000 2000 2000 2000
Afmeting hxbxd (cm) 46,5x20x36 57,5x33x47 65x22x45 103x33x47 110x22x45
Zoutverbruik (gram/m³) 500m³ 350m³ 350m³ 350m³ 350m³
Artikelnummer 970149 970183 970185 970184 970186
Bij een hardheid van 10 dH

Watts OneFlow anti-kalk waterbehandelaar

Een Watts OneFlow anti-kalk waterbehandelaar neutraliseert kalk waardoor het zich niet aan oppervlakken kan hechten. Dit wordt gedaan door de toepassing van Template Assisted Crystallization. Hierbij worden de calcium- en magnesium mineralen omgezet in microscopische kristallen waardoor kalkaanslag kan worden voorkomen. Het grootste verschil met een Watts OneFlow anti-kalk waterbehandelaar en een Aquastar Pro waterontharder is dat kalk wel aanwezig blijft in het water. Belangrijk is dat de Watts OneFlow waterbehandelaar dus geen waterontharders is, maar de kalk in het water juist neutraliseert. Daarnaast moet het patroon in de Watts OneFlow iedere 2 tot 3 jaar vervangen worden. Daarentegen heeft de Watts OneFlow geen elektriciteit nodig en is deze erg compact qua formaat, handig wanneer er beperkte ruimte en geen stroompunt in de buurt van de te installeren plek is. Tot slot is er geen regeneratiezout nodig en dus geen afvoer.

Twijfelt u of u gebruik wilt maken van een waterbehandelaar of waterontharder? Of heeft u vragen over het geschikte model waterontharder van Aquastar in uw situatie? Wij helpen u uiteraard graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies in uw situatie.

Wat kost een waterontharder

Wat kost het als ik zacht water wil? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, doordat de prijs van een waterontharder afhankelijk is van het gekozen model. De prijzen van de verschillende modellen waterontharders kunt u terugvinden op de verschillende productpagina’s van de waterontharders.

Naast de waterontharder zelf dient u nog rekening te houden met een aantal bijkomende kosten. Zo moet u denken aan installatiekosten wanneer u de waterontharder laat installeren of materiaal om de waterontharder aan te sluiten wanneer u dit zelf doet. Om een duidelijke indicatie van de bijkomende kosten te geven lichten we graag toe welk materiaal er nodig is voor de installatie van een waterontharder. Het daadwerkelijk benodigde materiaal kan afwijken en is afhankelijk van uw situatie.

Zout voor waterontharders

Het zoutverbruik van een waterontharder is altijd afhankelijk van het waterverbruik. Over het algemeen is de optimale situatie dat een waterontharder een zoutverbruik heeft van ongeveer 350 gram per m3.

Het verbruik van het zout is o.a. afhankelijk van de gewenste hardheid van het water en het waterverbruik per dag. Er zal meer zout verbruikt worden in een huishouden met zes personen dan in een tweepersoons huishouden. Bij een gemiddelde hardheid van het water zal een huishouden met twee personen ongeveer 50 kg per jaar gebruiken, dit zijn gemiddeld 2 tot 3 zakken per jaar. Indien het water erg hard is zal het verbruik wat hoger liggen.

Installeren van een waterontharder

Het installeren van een waterontharder kunt u uit laten voeren door een installateur. Wilt u een waterontharder zelf installeren? Wanneer u kennis heeft van leidingwerk kunt u met behulp van een handleiding het installatieproces zelf stap voor stap doorlopen.
Hieronder de veelgestelde vragen betreft het installeren van een waterontharder. Heeft u nog vragen of wilt u de installatie graag laten uitvoeren door een professional? Wij helpen u uiteraard graag, neem vrijblijvend contact met ons op.Veel gestelde vragen

AquaStar-Pro waterontharder

 • Waar moet ik op letten bij het installeren van een waterontharder?
  Bij het plaatsen van een waterontharder is het belangrijk rekening te houden met de plaatselijke voorschriften zoals een CA-terugstroombeveiliging voor de waterontharder.

 • Waar moet ik de waterontharder plaatsen?
  Belangrijk is om vooraf te bepalen waar de waterontharder geplaatst moet worden. Belangrijk is dat de ontharder daar waar het drinkwater de woning binnenkomt wordt geplaatst, dit is meestal een kelder of garage. Let op; de volgende onderdelen moeten aanwezig zijn in de buurt van de ontharder:
  • Waterleiding vanaf de watermeter en weer terug
  • Afvoer naar het riool. De afvoer is aan te sluiten op de bestaande riolering of rioolbuis/regenwaterafvoer in de kruipruimte
  • Stopcontact. Het meegeleverde aansluitsnoer mag verlengd worden (veilige laagspanning)

  Houd er daarnaast rekening mee dat de ontharder makkelijk bereikbaar is, omdat er zout moet kunnen worden bijgevuld.

 • Tips voor het gebruik van een waterontharder
  • Komt u terug van vakantie? Dan is het verstandig alle kranen goed door te laten lopen. Nadat een waterontharder langere tijd stil heeft gestaan kunt u er ook voor kiezen een extra spoeling laten draaien.
  • Wanneer u gebruik maakt van een waterontharder kunt u ruim de helft minder aan reinigingsmiddelen gebruiken (zoals wasmiddel, vaatwastabletten shampoo enz.).
  • Stel de waterhardheid niet in op 0. Het is niet verstandig al het kalk uit je water te laten halen door een waterontharder. Voor ons lichaam, maar ook voor bijvoorbeeld vijvers en zwembaden, is het mineraal kalk in kleine hoeveelheden juist goed. Stel je waterontharder daarom in op 2 tot 4 dH en je zult geen last krijgen van kalkaanslag, maar wel de juiste hoeveelheid kalk behouden.
  • Smaak van het water niet lekker? Voor een andere smaak kunt u een waterzuiveraar in het keukenkastje installeren of een beetje resthardheid instellen.
  • Vergeten zout bij te vullen? Dit is geen probleem voor de ontharder zelf. De ontharder levert alleen geen zacht water meer. Vul het zout bij en start daarna een handmatige spoeling.
  • Gaat u verhuizen? Elke waterontharders is afkoppelbaar en dus verhuisbaar.
  • Wanneer u een zwembad of jacuzzi vult met water blijft de chloordosering stabieler als de hardheid ca. 4 dH is. Ook vijvers en aquaria behouden graag een beetje kalk. Vul deze bijvoorbeeld half met hard water, of laat een standaard resthardheid instellen.

Meer informatie en persoonlijk advies over de juiste waterontharder? Vul onderstaande formulier in, wij helpen u graag verder.

Informatie aanvragen

N.B.: Wanneer u deze pagina ingelogd bezoekt, zijn de velden van het contactformulier alvast voor u ingevuld.

Wildkamp maakt gebruik vancookies