0
Hergebruik grijs water

Hergebruik grijs water

In een wereld waar water schaars is, lijkt het ondenkbaar dat we onze toiletten spoelen met kostbaar leidingwater. In Nederland gebruiken we per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag. En wist je dat we meer dan 50% hiervan spoelen door het toilet en gebruiken voor de wasmachine of de tuin? Toepassingen waar helemaal geen dure drinkwaterkwaliteit voor nodig is! Zonde, want dat kan echt anders. Grijswater en regenwater zijn namelijk perfect recyclebaar. Beter voor het milieu en het levert een aanzienlijke waterbesparing op, tot wel 60%!

Hergebruik grijswater

Voordelen van grijswater hergebruik voor bedrijven

Water lijkt misschien een relatief kleine kostenpost binnen je bedrijf. Het waterverbruik neemt echter steeds verder toe. Waterbedrijven verwachten dat er in 2050 meer dan 30% meer water wordt gebruikt door Nederlanders en willen deze kosten vooral neerleggen bij grootverbruikers. Hergebruik van grijswater van douches, wasbakken en keukens levert een aanzienlijke besparing op, soms tot wel 60%. Ook resulteert hergebruik van grijswater in een lagere rioolheffing. Omdat het water van bad, douche, wastafel (en soms ook wasmachine) niet rechtstreeks afgevoerd wordt naar het riool wordt de taks of heffing uitgesteld. Het wordt eerst opnieuw gebruikt en resulteert per saldo in een lagere rekening. Hierdoor zien steeds meer bedrijven de voordelen van het hergebruik van grijswater.

Om grijswater afkomstig van douches, wasbakken en keuken te hergebruiken heb je een grijswater filtratiesysteem nodig. Optioneel kan dit systeem aangesloten worden op een regenwatertank met pomp. Bij gebrek aan grijs water schakelt het systeem automatisch over op regenwater en vervolgens op leidingwater.

Werking van een grijs water systeem

Een grijs water systeem werkt relatief eenvoudig. Eerst wordt het grijs water afkomstig van douche, wastafel en bad afgevoerd naar een opvangtank. Dit licht vervuilde grijs water wordt daar biologisch gereinigd. Dit biologisch gereinigde water wordt vervolgens door het membraamfilter geleid, waarna het in de schoonwatertank wordt opgeslagen. Vanuit deze schoonwatertank wordt het naar behoefte door een pomp naar de secundaire waterleiding gevoerd. Deze waterleiding is aangesloten op jouw wasmachine, tuinkranen, urinoirs en toiletten. Wanneer de schoonwatertank na veel gebruik leeg dreigt te raken, wordt deze aangevuld vanuit de regenwatertank (optioneel). Mocht de regenwatertank ook leeg of niet aanwezig zijn, schakelt het systeem automatisch over op drinkwater.

De capaciteit van een grijs watersysteem?

Een systeem op maat is van groot belang voor de efficiëntie van het grijs watersysteem. De modulaire opbouw van onze grijs watersystemen biedt hiervoor goede mogelijkheden. Door meerdere tanks parallel te plaatsen kan een grijs watersysteem gecreëerd worden met een opwerkingscapaciteit van 500 tot 33.750 liter per dag. Bovendien is het dankzij de modulaire bouwwijze ook mogelijk om ondergrondse of lokale tanks te gebruiken. Dit komt de flexibiliteit en de prijs ten goede.

Maatwerk aanvragen?

Voldoet een standaard oplossing niet aan jouw wensen? Er is veel mogelijk in de vorm van maatwerk! Vul jouw maatwerk wens hieronder in en onze specialisten nemen contact met je op om te bespreken wat er mogelijk is.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.