0
Schoonwater dompelpompen

Schoonwater dompelpompen

Schoonwater verpompen? Dan is bijna elke dompelpomp geschikt. Onder schoonwater verstaan we water dat schoon en helder is. Het water bevat geen tot weinig vaste deeltjes zoals zand. Er zijn vele soorten schoonwater dompelpompen. Voor elke situatie de juiste pomp. Wildkamp is dé specialist op het gebied van schoonwater dompelpompen voor zowel advies als verkoop.

Hoe werkt een dompelpomp en waar wordt deze voor toegepast

Een dompelpomp wordt in de vloeistof geplaatst, zoals bijvoorbeeld in schoonwater of afvalwater. Aan de onderkant is de pomp voorzien van een opening waardoor de pomp het water aanzuigt. In de dompelpomp zit een waaier die het water naar de uitgang perst. Dompelpompen worden o.a. toegepast voor het leegpompen van kelders, zwembaden, septictanks, putten, drainage, melkputten enz.

Dompelpompen per te verpompen vloeistof

Voor het overzicht hebben wij onze dompelpompen ingedeeld in 3 categorieën.

Dompelpomp voor schoonwater

Onder schoonwater verstaan we water dat schoon en helder is. Het water bevat geen tot weinig vaste deeltjes zoals zand. Met schoonwater kan bijna elke dompelpomp overweg.
Meer informatie over schoonwater dompelpompen

Dompelpomp voor licht vervuild water (grijs water)

Onder licht vervuild water ook wel grijs water genoemd, verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Voorbeeld van licht vervuild water is water in ondergelopen ruimtes zoals garage of kelder, bouwputten en huishoudelijk afvalwater (uitgezonderd toiletwater).
Meer informatie over licht vervuild water dompelpompen

Dompelpomp voor vuilwater (zwart water)

Onder vuilwater ook wel zwart water genoemd, verstaan we water dat troebel is door grotere vaste delen. Voorbeeld van vuilwater is toiletwater. Het water is verontreinigd met fecaliën.
Meer informatie over vuilwater dompelpompen

Dompelpomp met of zonder vlotter

Er zijn dompelpompen die handmatig bediend moeten worden maar ook die zichzelf in- en uitschakelen bij bepaalde waterniveaus. We onderscheiden de volgende vlotters
  • Standaard vlotter.
  • Buisvlotter.
  • Sensoren.
De meest toegepaste is de dompelpomp met standaard vlotter, waarbij deze met een kabel aan de dompelpomp verbonden is. De vlotter drijft op het water en schakelt bij een hoge stand in en een lage stand uit.

De dompelpomp met buisvlotter wordt met name toegepast in situaties waar de pomp in een kleine ruimte staat waardoor een standaard vlotter niet vrij kan bewegen.

De dompelpomp met sensoren worden in vergelijkbare situaties toegepast als de buisvlotter, maar ook in situaties waar het niveau verschil tussen in- en uitschakelen extreem klein is.

Vlakzuiger

Een vlakzuiger dompelpomp kan het waterniveau tot erg laag niveau wegpompen wat vaak gewenst is bijvoorbeeld bij ondergelopen kelders. Daar waar de meeste dompelpompen een aantal cm water laten staan, pompt een vlakzuiger de ruimte dweildroog.

Capaciteit en opvoerhoogte dompelpompen

De capaciteit en opvoerhoogte houden verband met elkaar. De hoogte waar het water heen gepompt moet worden en de diameter van de afvoerslang bepalen hoeveel capaciteit er nog over is voor het verpompen. Des te hoger de opvoerhoogte en dunner de afvoerslang des te minder capaciteit er verpompt wordt, omdat dit de pomp meer kracht kost doordat de weerstand hoger is.

Capaciteit van de dompelpomp

De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de hoeveelheid water die verpompt kan worden. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal verpompen.

Opvoerhoogte van de dompelpomp

De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid druk (weergegeven in meters) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.

Verlies in opvoerhoogte ontstaat door o.a.:
  • Het aantal meters dat het water omhoog en horizontaal verpompt moet worden vanaf het waterbassin waarin de dompelpomp geplaatst is.
  • De diameter van de persleiding en hoeveelheid water dat hierdoor verpompt moet worden.

Mantelgekoelde dompelpompen

Water verpompen op een plek waar de pomp niet geheel in het water staat? Dan is het verstandig te kiezen voor een mantelgekoelde dompelpomp. Bij een mantelgekoelde dompelpomp wordt het water langs de motor gepompt waardoor deze koeling krijgt. Mantelgekoelde dompelpompen worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld het leegpompen van grote bassins en vijvers.

Kogeldoorlaat

Kogeldoorlaat ook wel korrelgrootte genoemd, geeft de grootte van de vaste delen aan die een pomp kan verpompen.

Slangen en koppelingen voor dompelpomp

Voor het afvoeren van het te verpompen water worden slangen en slangklemmen toegepast. Welke slang het meest geschikt is, is o.a. afhankelijk van de te verpompen vloeistof, verontreiniging, de lengte van de slang en andere omstandigheden. Wildkamp heeft een ruim assortiment slangen, voor elke situatie de juiste slang.

Dompelpomp kopen of meer informatie nodig?

De gewenste dompelpomp kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale pomp voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze pompspecialisten.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.