0
Energielabel C

Verplichting energielabel C

Vanaf 2023 Energielabel C verplicht voor kantoorpanden

Vanuit de Nederlandse overheid is besloten dat alle kantoren boven de 100 m² per januari 2023 minimaal over energielabel C moeten beschikken. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m² per jaar. Voldoet het gebouw vanaf die datum niet aan deze eisen, dan mag het kantoor niet meer gebruikt worden. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012.

Een energielabel: wat is het precies?
Een energielabel wordt toegepast om aan te tonen hoe energiezuinig een gebouw is. Hiervoor worden letters toegekend aan het label, deze variëren van G (minst energiezuinig) naar A++++ (meest energiezuinig). Een energielabel wordt getoetst op de hoeveelheid primair fossiel energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter. Naar aanleiding van dit gegeven wordt bepaald welk energielabel er van toepassing is bij het gebouw.

Wilt je graag het huidige energielabel van een gebouw achterhalen? Dat is mogelijk. Deze kun je vinden via de database EP-online.

Het aanvragen van een energielabel
Heeft het kantoorgebouw geen energielabel of is deze niet bekend? Dan kan deze opnieuw worden aangevraagd. Advies kun je inwinnen bij een EP-geregistreerde energieadviseur. Een vakbekwaam EP-adviseur doet ter plaatse een gebouwopname en registreert de energieprestatieberekening ten behoeve van het label in de landelijke registratie database EP-online. Tijdens de gebouwopname wordt er achterhaald hoe energiezuinig het kantoorgebouw is door middel van een controle op een aantal kenmerken.

Zodra een adviseur de controle heeft uitgevoerd en het kantoorgebouw heeft beoordeeld met energielabel A t/m C, dan wordt er een labelberekening gemaakt, geregistreerd en afgemeld. Mocht er geconcludeerd worden dat het kantoorgebouw niet energiezuinig is en beoordeeld worden met een energielabel D t/m G, dan kunnen energiezuinige maatregelen toegepast worden. In sommige gevallen is het al mogelijk om zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C te halen.

Kortom, de volgende stappen moeten worden doorlopen zodra je een energielabel wilt aanvragen:
Energielabel

  1. Maak een afspraak bij een EP-geregistreerde energieadviseur welke het kantoorgebouw kan inspecteren t.b.v. een energielabel en bijbehorend advies. Er zijn vele energieadviseurs die kunnen helpen bij het aanvragen van een energielabel, deze energieadviseurs kun je vinden via websites zoals deze

  2. Er wordt een bezoek gepland waarbij er een controle wordt uitgevoerd en de kenmerken van het kantoorgebouw vast worden gesteld. Dit bezoek duurt ca. 2 uur, afhankelijk van de vindbaarheid van de kenmerken.

  3. Het energielabel wordt gemaakt en geregistreerd. Je ontvangt hierbij een schriftelijk exemplaar.

  4. Het energielabel is 10 jaar geldig en is ten alle tijden terug te vinden via EP-online.

Wij helpen graag: maak vrijblijvend een afspraak
Voldoet het pand niet aan energielabel C? Wij denken graag met je mee om te achterhalen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Om tot energielabel C te komen kun je namelijk al met een aantal energiebesparende maatregelen goede resultaten behalen, bijvoorbeeld door te investeren in LED verlichting.

Wij kijken graag met je mee om een passende lichtoplossing te realiseren die niet alleen voldoet aan de besparing van energie- en onderhoudskosten, maar ook vele andere voordelen met zich meebrengt. Wij voorzien je graag van een passend advies en oplossing om ledverlichting toe te passen in jouw kantoorgebouw. Maak vrijblijvend een afspraak op één van onze vestigingen. 

maak afspraak

Webinar Verlicht je kantoor terugkijken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een link om het webinar Verlicht je kantoor terug te kijken via mail. Sta je al ingeschreven? Laat ook dan jouw e-mailadres achter om het webinar te ontvangen. 

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.