0
Uitleg CW-klassen

Uitleg CW-klassen

De CW klasse. Wat zegt dit over de cv-ketel?

cv ketelCW staat voor Comfortklasse Warmwater en het getal zegt iets over de tapwater prestaties van de cv-ketel. Het warmwatercomfort is vaak het belangrijkst bij de keuze van een nieuwe cv-ketel. Er zijn meerdere CW-klassen (Comfort Warmwater). Hoe hoger de CW-klasse of CW-waarde, hoe meer capaciteit voor warm water. De tegenwoordig populaire regendouches verbruiken zeer veel warmwater. Voordat je begint met installeren van een regendouche check eerst de CW-klasse van je ketel. Hieronder hebben we de verschillende cw waardes uitgelegd.

Klasse CW3

Cv ketel met CW klasse 3 is geschikt voor kraan of douche. De ketel levert minimaal 6,0l/min warmwater (60°). En ca 10,0l/min warmwater(40°).
handen wassen

Klasse CW4

Geschikt voor kraan of douche of bad. De ketel levert minimaal 7,5l/min warmwater(60°). En ca 12,5l/min warmwater(40°).

Klasse CW5

Geschikt voor kraan of douche of bad. De ketel levert minimaal 9,0l/min warmwater(60°). En ca 15,0l/min warmwater(40°). Een bad van 150 liter kan dan binnen 10 minuten gevuld worden. Tevens zal een CW5 toestel veel minder in temperatuur zakken tijdens het gebruik van douche en warmwaterkraan tegelijk als een CW4.

Klasse CW6

Geschikt voor kraan en douche of kraan en bad. De ketel levert minimaal 11,0 l/min warmwater(60°), en ca 22,0l/min warmwater(40°). Maar kan ook goed met pieken overweg zoals douchen en 10 minuten een warmwater kraan gebruiken. Een bad van 200 liter kan dan binnen 10 minuten gevuld worden met warmwater (40°)

In de productgroep cv ketels vind je een overzicht van alle cv ketels in ons assortiment. Selecteer in deze groep het gewenste merk ketel en vervolgens het filter met CW-klasse.

De capaciteit van een CV ketel

De capaciteit van een cv-ketel geeft aan hoeveel warmte de ketel kan leveren, gemeten in kilowatt (kW). Het is essentieel om de juiste ketelcapaciteit te kiezen om ervoor te zorgen dat de ketel voldoende warmte kan produceren om aan de verwarmingsbehoeften van een huis of gebouw te voldoen. Bij het bepalen van de juiste capaciteit van een cv-ketel zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

CV ketel capaciteit: waar rekening mee houden?

 • Grootte van het huis of gebouw: De oppervlakte van de te verwarmen ruimte is een cruciale factor. Een groter huis heeft doorgaans een ketel met een hogere capaciteit nodig om alle ruimtes effectief te verwarmen.
 • Isolatie: Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel ontsnapt, waardoor de ketel minder hard hoeft te werken. Bij een goed geïsoleerd huis kan een ketel met iets lagere capaciteit voldoende zijn.
 • Warmwaterbehoefte: Als de cv-ketel ook verantwoordelijk is voor het verwarmen van het tapwater in het huis, moet de warmwaterbehoefte ook worden meegenomen bij het bepalen van de capaciteit.
 • Klimaat: Het klimaat van de regio waarin het huis zich bevindt, speelt een rol. In koudere klimaten is een ketel met een hogere capaciteit nodig om de kamers op de gewenste temperatuur te houden.
 • Type verwarmingssysteem: Het type verwarmingssysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming, kan van invloed zijn op de benodigde ketelcapaciteit

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden bij het kiezen van de ketelcapaciteit. Een te kleine ketel zal overbelast raken en moeite hebben om het huis te verwarmen, terwijl een te grote ketel inefficiënt kan werken en meer energie kan verbruiken dan nodig is. Voor advies over de juiste cv-ketelcapaciteit voor een specifieke situatie neem contact op met 1 van onze vestigingen. Zij kunnen rekening houden met alle relevante factoren en een passende keuze voorstellen.

Het verschil tussen boilers en geisers

Een boiler slaat warm water op voor later gebruik en levert warm water op aanvraag. Een geiser verwarmt water wanneer dat nodig is zonder opslagtank. Beide hebben hun eigen voordelen en worden gekozen op basis van de specifieke behoeften van het huishouden of de toepassing.

Boiler

 • Een boiler is een opslagtank die water opwarmt en opslaat voor later gebruik. Het is ontworpen om een voorraad warm water beschikbaar te hebben wanneer dat nodig is.
 • De boiler wordt meestal gevoed door elektriciteit, gas of olie en houdt het water op een constante temperatuur.
 • Het warme water in de boiler wordt gebruikt voor verschillende huishoudelijke taken, zoals douchen, baden, afwassen en wassen.
 • De capaciteit van een boiler varieert, maar ze kunnen aanzienlijke hoeveelheden warm water opslaan voor huishoudelijk gebruik.
 • Geiser

 • Een geiser, ook wel doorstroomverwarmer genoemd, is een apparaat dat water verwarmt op het moment dat het door het apparaat stroomt. Het verwarmt het water op aanvraag.
 • In tegenstelling tot een boiler heeft een geiser geen opslagtank voor warm water. Het warmt alleen het water op dat op dat specifieke moment nodig is.
 • Geisers kunnen elektrisch of op gas werken en zijn vooral handig voor situaties waar het warme water niet continu wordt gebruikt, omdat ze geen energie verspillen aan het verwarmen van een volledige voorraad water.
 • Ze zijn ideaal voor kleinere huishoudens of situaties waarin de warmwaterbehoefte niet erg hoog is.

Welke CW-klassen zijn er?

De CW-Klasse geeft de hoeveelheid water aan die een combiketel, geiser of boiler kan leveren. Gaskeur heeft de volgende CW-klasses gedefinieërd:

CW-Klasse

Toepassing

Keuken (60°)

Douche (40°)

Bad (40°)

CW 1

Keuken

>2,5

-

-

CW 2

Keuken of douche

>2,5

>6

-

CW 3

Keuken of douche of bad (100 l)

>3,5

10

<12

CW 4

Keuken of douche of bad (120 l)

>3,5

>12,5

<11

CW 5

Keuken of douche of bad (150 l)

>3,5

>12,5

<10

CW 6

Keuken en douche
Keuken en bad (150 l)
Bad (200 l)

>3,5
>3,5
-

>12,5
-
-

-
<10
<10

> = Minimale waterhoeveelheid in liter/min.

< = Maximale tijdsduur in minuten

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.