0
Drainage

Drainage

Drainage zorgt voor afwatering van grondwater. Door het toepassen van drainage wordt het water uit de bodem afgevoerd met als doel het grondwaterpeil te verlagen. Een te hoge waterstand veroorzaakt verrotting van gewassen, volgelopen kelders en schade aan gebouwen. Een goed aangelegd drainagesysteem zorgt dat een pand, tuin, terras, maar ook akkers, weilanden en sportvelden niet onder water staan. Wildkamp levert drainage voor de landbouw, gebouwen, tuinen en sport & recreatie.

Aanleg van drainage

Het ingraven van drainage buizen is een veel gebruikte methode. Om ervoor te zorgen dat het water op een juiste manier afgevoerd wordt, moeten de drainage buizen op een bepaalde diepte en afstand van elkaar ingegraven worden. Niet alleen de diepte en afstand, maar ook factoren als de grondsoort, grondwaterstand, omhulling van de drainage en diameter van de drainagebuis zijn van belang voor het effectief afvoeren van water.

Soorten omhullingsmaterialen

Er zijn verschillende soorten drainage, met of zonder, omhullingsmateriaal verkrijgbaar:
  • Drainagebuis met pp-vezel
    In de meeste omstandigheden is pp-vezel toepasbaar en heeft een onbeperkte levensduur. In sterk ijzerhoudende grond wordt meestal drainage met kokosomhulling toegepast, dit om te voorkomen dat het ijzer een waterdichte laag om het pp omhulsel gaat vormen.
  • Drainagebuis met kokosvezel
    Kokos filtert het beste, maar afhankelijk van de dikte en omstandigheden verteert het in de loop der tijd.
  • Niet omwikkelde drainagebuis
    In (zware) kleigrond worden niet omwikkelde drainagebuizen toegepast.

Drainage installatie richtlijnen:

  • Minimale diepte 60 cm., maximaal 90 cm
  • Drainageslang moet goed vlak in de sleuf liggen voor beste werking.
  • Minimale diameter 60mm, maximale diameter 100mm.
  • Na het leggen de sleuf aanvullen met ruime hoeveelheid grint of drainagedoek voor het beste resultaat.
  • Rekening houden met minimale afloop van de sleuf voor afwatering.
  • Afstand tussen de sleuven onderling 5 tot 6 meter.

Soorten drainage:

Heb je last van een te natte tuin en blijven er plassen staan op het gras? Dan kun je het beste kiezen voor een oppervlakte drainage. Of heb je last van water in de kruipruimte, waardoor het vochtig in huis is? Dan kun je het beste kiezen voor een ringdrainage, die rond de woning wordt aangebracht.

Grondsoorten

  • Veen- en zandgrond: Voor drainage in veen- en zandgrond wordt soms nog gekozen voor een kokos drainagebuis. Kokos is zeer sterk en toch erg licht van gewicht. Het gebruik van een kokos drainagebuis voorkomt dichtslaan in oergrond.
  • Kleigrond: Wanneer je een drainage wilt aanleggen in kleigrond kun je het beste kiezen voor een drainagebuis met kunststof vezels als omhulling. Dit zorgt voor een zeer lange levensduur van de drainagebuis en voorkomt wegrotten in zure grond.
  • Andere grondsoorten: Wanneer je drainage wilt aanleggen in bijvoorbeeld een grindpad kun je kiezen voor een drainagebuis zonder omhulsel. Deze drainagebuis is goedkoper dan drainagebuizen met omhulsel, zeer stevig en licht van gewicht.

Welke diameter buis moet ik gebruiken?

  • 50mm: Kassenbouw
  • 60mm: Landbouw / Tuinen / Paardrijbakken
  • 65mm: Sportvelden
  • 80mm: Tuinen / Paardrijbakken / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
  • 100mm: Hemelwaterafvoer boerderijen / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
  • 125mm: Hoofddrainageleiding / GWW
  • 160mm: Hoofddrainageleiding / GWW
  • 200mm: Hoofddrainageleiding / GWW
  • 250mm: Stalbeluchting

Hoe leg ik drainage aan?

Bij een ringdrainage leg je de drainage rond je huis aan. Bij een oppervlakte drainage leg je in de hele tuin drainage aan. Zorg bij oppervlakte drainage dat elk punt van je tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan ligt. Drainagebuizen zullen zo maximaal 5 meter uit elkaar liggen.

Voorbereiding

Wanneer je besloten hebt waar de drainage gaat komen begin je met het graven van de sleuf. Maak de sleuf ongeveer 60 cm diep. Zorg ervoor dat de sleuf waterpas loopt. Vervolgens breng je een laag van ongeveer 3 tot 5 cm grofkorrelig zand aan.

Drainage ingraven

Op de bodem van zand leg je vervolgens waterpas of onder minimaal afschot de drainage. De drainage laat je uitkomen op een nabijgelegen water of sloot (met een eindbuis) of de hemelwaterafvoer rioolbuis (met een drainage rioolverloop) . De gleuf vul je aan met ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De overige ruimte kun je opvullen met grind, straatzand of grond.

A-kwaliteit drainagebuizen

Wij werken met a-kwaliteit producten en selecteren zorgvuldig onze toeleveranciers. Dit betekent dat onze assortiment drainagebuizen voldoet aan de geldende eisen en richtlijnen. Het aanbod aan drainagebuizen bestaat uit de diameters 50 tot en met 315 mm waarbij je kunt kiezen uit diverse drainage hulpstukken zoals moffen, T-stukken, kappen en taludgoten. De drainagebuizen zijn licht van gewicht en door de geprofileerde wand hebben ze een grote weerstand tegen de gronddruk. Duurzaamheid, betrouwbaarheid en garantie zijn juist in het geval van drainage van groot belang. Door voor kwaliteit te kiezen ben je verzekerd van een duurzame, veilige en betrouwbare oplossing.

Maatwerk drainagebuizen

Drainagebuizen op maat nodig? Bij het aanleggen van een drainagesysteem is er vaak een drainagebuis op gewenste lengte nodig om het drainagesysteem passend te krijgen. Wij zagen ook drainagebuizen op maat.

Welke drainage is geschikt voor mij?

Er zijn verschillende soorten drainagebuizen beschikbaar, welk soort drainage is geschikt in jouw project? Onze kenners op de vestigingen helpen jou graag met het adviseren/berekenen van de juiste drainage. Kom langs in één van onze vestigingen.

Weet je al welk drainage materiaal je nodig hebt? Bestel jouw drainage materialen dan snel en eenvoudig via de webshop.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.