0
Afscheiders

Afscheiders

Een afscheider is een put die in een rioolstelsel wordt geplaatst. Het doel hiervan is om bezinkbare en/of drijvend vuil (verontreiniging) op te vangen en hierdoor het rioolstelsel te ontlasten van vuil en verontreiniging.

Soorten afscheiders: 

Coalescentieafscheiders

Coalescentieafscheiders oftwel klasse 1 afscheiders, olie & benzineafscheiders (klasse 2 afscheiders) of slibvangputten worden vaak toegepast bij tankstations, wasplaatsen, autobedrijven, garages en parkeerterreinen waar minerale vloeistoffen vrijkomen. Het werkt volgens het zwaartekrachtprincipe, het verschil in soortelijk gewicht tussen water en vet. Dit houdt in dat zware stoffen in het rioolwater zoals slib, modder naar de bodem zinken, terwijl lichte stoffen (bijv. dierlijke oliën en vetten) in de vetafscheider stijgen. 

Het verschil tussen een benzine- en olieafscheider en een coalescentieafscheider is dat een coalescentieafscheider is voorzien van een ingebouwd coalescentiefilter. Als er een maximale uitstoot van minder dan 5 mg/liter olie en benzine vereist is, moet een olieafscheider zijn voorzien van een ingebouwd coalescentiefilter, oftewel een coalescentieafscheider.

Niet elke afscheider is voor elke situatie geschikt. De keuze voor het type afscheider is afhankelijk van een aantal factoren zoals de tappunten en de lozing van het hemelwaterafvoer, waar de (coalescentie)afscheider geplaatst wordt, en de eventuele belasting van verkeer. Daarnaast is het van belang om te inventariseren hoeveel instrumenten of installaties worden aangesloten op de coalescentieafscheider en waar de lozing plaatsvindt. Dit is nodig om de capaciteit te berekenen. Wij adviseren jou hier graag in. 

Vetafscheider

Een vetafscheider wordt gebruikt bij bedrijven waar vethoudend afvalwater ontstaat. Het werkt volgens het zwaartekrachtprincipe, het verschil in soortelijk gewicht tussen water en vet. Dit houdt in dat zware stoffen in het rioolwater zoals slib, modder naar de bodem zinken, terwijl lichte stoffen (bijv. dierlijke oliën en vetten) in de vetafscheider stijgen.

Voor een goede werking van de vetafscheider moet er rekening gehouden worden met de aanwezige keukenapparatuur zoals spoelbakken, vaatwassers, tappunten, kookketels etc. Op basis daarvan wordt er een capaciteitsberekening uitgevoerd. Onze kenners kunnen deze berekening voor je uitvoeren en jou adviseren welke vetafscheider het meest geschikt is in jouw situatie. 

Hoe werkt een afscheider? 

Het verhoudend afvalwater wordt via de inlaat onder vrij verval in de afscheider gevoerd. De inlaatkamer vertraagt de waterstroom en zorgt voor een gelijkmatige doorstroming van de put (1). In deze rustige stroming van inlaat naar uitlaat zal het slib bezinken en in de slibvangzone onderin de put een sliblaag vormen (2). De olie en benzine of vettenzullen opdrijven en aan het wateroppervlak een drijflaag vormen (van het water afscheiden). Het gezuiverde water verlaat tenslotte door een uitlaatkamer onderin de put via de uitlaat de afscheider (3). 

Vetafscheiders 1     Vetafscheiders 2     Vetafscheiders 3

Maatwerk of een berekening nodig?

De capaciteit van de (vet)afscheiders in ons assortiment varieert van 0,3 t/m 15 liter per seconde. Onze vetafscheiders kunnen geleverd worden met klasse A (beloopbaar, belasting tot 15 kN), met klasse B deksel (voor een lichte verkeersklasse belasting van 125 kN) of met een klasse D deksel (voor een zware verkeersklasse belasting van 400 kN).

We hebben een ruim assortiment aan afscheiders Een overzicht van alle afscheiders vind je hier. Wil je liever advies op maat, met capaciteitsberekening en direct de juiste afscheider voor jouw situatie? Vul dan hier het formulier in. 

  • Coalescentieafscheiders
    Coalescentieafscheiders
  • Olie- en benzineafscheiders
    Olie- en benzineafscheiders
  • Slib-en vetafscheiders
    Slib-en vetafscheiders

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.