0
Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing

Nederland is een land met extreme weersomstandigheden. Gedurende de jaren krijgen we in ons land steeds langere tijden van droogte. Kwetsbare planten en andere gecultiveerde aanplanting hebben in deze periodes veel te verduren. Om die reden is druppelbevloeiing van positieve invloed om uw beplanting in topconditie te houden. Druppelbevloeiing is een vorm van specifiek beregenen die ervoor zorgt dat de waterafgifte gericht bij de wortels van de desbetreffende plant terechtkomt. Deze vorm van beregening is de meest efficiënte manier, dit percentage kan oplopen tot boven de 90%!

Welke soorten druppelbevloeiing zijn er, welke mogelijkheden biedt druppelbevloeiing, handige richtlijnen voor de installatie van het systeem en bijbehorende tips voor het onderhoud en managen ervan. Wij leggen het graag uit.

Druppelbevloeiing

Wat is druppelbevloeiing?

Beregening door middel van een druppelslang of druppelbevloeiingssysteem wordt druppelbevloeiing genoemd. Druppelbevloeiing is zeer geschikt voor kwetsbare bloemen gezien de gerichte waterafgifte bij de wortels van de plant. Echter kan druppelbevloeiing ook toegepast worden bij andere gewassen. Hierbij kan ook gedacht worden aan situaties van andere gecultiveerde aanplanting zoals hagen, bomen en struiken.

Onderdelen druppelbevloeiing

Een druppelslang is een lange flexibele PE buis met gaatjes op gelijke onderlinge afstand. Zodra er waterdruk op de slang komt druppelt er langzaam water door de gaatjes van de slang naar buiten. Op deze manier is er met een druppelslang constante afgifte van water mogelijk. Een druppelbevloeiingssysteem bestaat onder andere uit:

Verschil druppelslang en zweetslang
Vaak wordt een zweetslang geassocieerd met druppelbevloeiing. Toch is een zweetslang niet hetzelfde als een druppelslang. Maar wat is het verschil tussen een druppelslang of zweetslang? Het grote verschil zit in de exacte werking van de zweetslang zelf. Een zweetslang bevat namelijk veel minuscule gaatjes waarbij er niet evenveel water uit alle gaatjes komt. Dit is dus wel degelijk verschillend van de druppelslang waarbij de gaatjes op gelijke onderlinge afstand liggen en er tevens een vaste waterafgifte plaatsvindt. De zweetslang werking lijkt dus wel veel op de werking van een druppelslang, maar toch behoort de zweetslang niet tot druppelbevloeiing.

Druppelslang of zweetslang?
Aangezien de werking veel op elkaar lijkt ontstaat vaak de vraag: ‘Kan ik beter gebruik maken van een druppelslang of zweetslang?’ Een druppelslang is goed controleerbaar in de constante afgifte van water. Aangezien bij een zweetslang de afgifte van water minder goed controleerbaar is ontstaat er ook minder grip op het totale proces. Een zweetslang wordt net als een druppelslang veelal gebruikt voor de irrigatie van bloembedden, hagen en struik- en groentegewassen. De keuze tussen een druppelslang of zweetslang is dus afhankelijk van de situatie en controle die uitgevoerd dient te worden op de waterafgifte. Is exacte controle nodig? Dan is het raadzaam gebruik te maken van een druppelslang. Is exacte controle wat minder belangrijk dan is het ook mogelijk gebruik te maken van een zweetslang.

Druppelbevloeiing

Voordelen druppelbevloeiing

Beregenen in de vorm van druppelbevloeiing heeft vele voordelen. Zo is druppelbevloeiing de meest efficiënte manier van beregenen. Sproeien heeft namelijk een efficiëntie tot 80%, bij druppelbevloeiing kan dit percentage oplopen tot boven de 90%. Er hoeft daarnaast geen rekening gehouden te worden met bepaalde tijdstippen om te beregenen, omdat er veel minder verdamping voorkomt. De voordelen van druppelbevloeiing voor u op een rij:

 • Efficiënt: gerichte waterafgifte
 • Hierdoor waterbesparing
 • Gebruiksgemak (montagegemak)
 • Zeer geschikt voor kwetsbare bloemen & planten

Ervaring druppelslang

De ervaring met een druppelslang is dat deze vorm van beregening een hoge waterefficiëntie heeft. Naast de hoge waterefficiëntie geven gebruikers ook aan dat hun ervaring met de druppelslang is dat het gebruiksgemak hoog is. Wel is het gebruiksgemak afhankelijk van het soort druppelbevloeiing, er is namelijk een verschil tussen ondergrondse en bovengrondse druppelbevloeiing.

Druppelbevloeiing: welke mogelijkheden zijn er?

Druppelbevloeiing kan op diverse manieren worden toegepast. Wanneer u wilt starten met druppelbevloeiing is het handig om de verschillende soorten druppelbevloeiing hieronder goed door te nemen.

Ondergrondse druppelbevloeiing

Ondergrondse druppelbevloeiing wordt vast geïnstalleerd onder de grond, het gebruiksgemak is hierdoor hoog doordat u niet hoeft te slepen met slangen en de installatie is te allen tijde gebruiksklaar.

Daarnaast zorgt ondergrondse druppelbevloeiing voor het vereenvoudigen van het onderhoud aan de tuin doordat de druppelslang minder in de weg zit bij werkzaamheden zoals schoffelen of harken. Tevens zorgt deze mogelijkheid ervoor dat het water direct bij de wortel wordt afgegeven. De kenmerken op een rij:

 • Installatie onder de grond
 • Altijd gebruiksklaar
 • Nooit meer slepen met slangen
 • Geen last tijdens tuinwerkzaamheden
 • Waterafgifte direct bij de wortel

Bovengrondse druppelbevloeiing

Bovengrondse druppelbevloeiing is een type beregening waarbij de onderdelen (bijvoorbeeld de slang en sproeier) boven de grond worden geplaatst en dus zichtbaar zijn. Bovengrondse druppelbevloeiing wordt vaak geplaatst wanneer op dat moment de beregening gewenst is.

Het opbergen van de druppelbevloeiing is niet noodzakelijk. Wel adviseren we om in de winterperiode het water uit de slang(en) te halen. De slang van de bovengrondse druppelbevloeiing is direct zichtbaar boven de grond. Hierdoor kan de werking van de beregening eenvoudig gecontroleerd worden en is deze installatie makkelijker uit te breiden dan ondergrondse druppelbevloeiing. De kenmerken op een rij:

 • Installatie boven de grond (dus zichtbaar)
 • Geschikt voor tijdelijke beregening
 • Werking kan eenvoudig gecontroleerd worden
 • Installatie is eenvoudig uit te breiden

Drukcompenserende druppelslangen

Drukcompenserende druppelslangen geven zowel aan het begin als aan het einde van de slang exact dezelfde hoeveelheid water af mits de lengte niet te lang is en de druk voldoende. Wij adviseren om in tuinen altijd drukcompenserende druppelslangen toe te passen. De druk (tussen de 1 en 4 bar) heeft dan ook geen invloed op de waterafgifte. Deze druppelslang is nauwkeuriger in de waterafgifte dan een niet-drukcompenserende druppelslang.

 • Gelijke, nauwkeurige waterafgifte
 • Prijscategorie €€€

Niet-drukcompenserende druppelslangen

Niet-drukcompenserende druppelslangen kunnen in de waterafgifte verschillen. Dit soort druppelslangen zijn goedkoper dan drukcompenserende slangen. Bij een kleinere slanglengte kan een niet-compenserende druppelslang worden gebruikt, uiteraard op voorwaarde dat een beperkt verschil in afgifte geen probleem is.

 • Ongelijke waterafgifte
 • Prijscategorie €

Een ondergrondse druppelbevloeiing heeft geen andere samenstelling dan bovengrondse druppelbevloeiing, alleen de druppelaars zijn wel verschillend van elkaar.

"De meest voorkomende vorm van druppelbevloeiing is bovengrondse, drukcompenserende druppelbevloeiing."

Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing aanschaffen - waar moet ik op letten?

Heeft u een keuze gemaakt voor bovengrondse of ondergrondse druppelbevloeiing? En kiest u voor drukcompenserende druppelbevloeiing of niet? Als u zover bent zijn er nog enkele zaken waar u op moet letten voordat u druppelbevloeiing aanschaft.

Om te bepalen welke soort druppelbevloeiing het best bij uw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type druppelader, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?

Bron bepalen

Als u weet welk type beregening het beste past in uw situatie, moet u zich afvragen vanuit welke bron u wilt gaan beregenen. Er moet namelijk een bron aanwezig zijn waar u water vandaan kunt halen.

Beregenen vanuit kraan/waterleiding
Wanneer u de kraan wilt gebruiken om uw beregening op aan te sluiten, moet u eerst bepalen of er genoeg watercapaciteit is. Dit kunt u eenvoudig zelf berekenen middels de emmerproef.

Beregenen met een pomp
Vraagt de situatie om het gebruik van een pomp in de installatie, bijvoorbeeld wanneer de tuin te groot is om te beregenen met een waterleiding of er geen tappunt binnen bereik is? Dan is de beregeningsinstallatie over het algemeen wat complexer, waardoor het verstandig is contact op te nemen met één van onze adviseurs.

Beregenen vanuit eigen bron
Wilt u beregenen met grondwater en heeft u hiervoor nog geen eigen bron? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf een waterbron aan te laten leggen in uw tuin. Een eigen waterbron heeft een aantal voordelen:

 • Gratis gebruik van grondwater
 • Duurzame vorm van beregenen
 • Grotere capaciteit dan via een waterleiding

Let goed op de voorwaarden van uw waterschap regio. Het kan zijn dat er toestemming nodig is van het waterschap. Ook moet u het grondwaterpeil (laten) opmeten en het grondwater (laten) testen, in sommige gevallen is het bronwater niet geschikt voor beregening. Een bron kan ijzer of zand bevatten.

Hemelwater voor druppelbevloeiing
Hemelwater (regenwater) is goed geschikt om te gebruiken voor druppelbevloeiing. Voordat hemelwater daadwerkelijk wordt opgeslagen komt er vuil mee. Om die reden is het belangrijk dat het water gefilterd wordt, alvorens het water wordt opgeslagen. Hoe schoner het water, hoe beter de werking. Hemelwater is beter geschikt dan bronwater, omdat:

 • Hemelwater is minder koud
 • Hemelwater bevat stoffen die voorkomen in de cyclus van verdampen
Druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing: onze oplossingen

Er zijn mogelijkheden om eenvoudig te starten met druppelbevloeiing. In complexere situaties adviseren we echter altijd eerst een beregeningsplan aan te vragen. Wij berekenen dan precies hoeveel beregening nodig is en welke materialen geschikt zijn in uw situatie.

Afhankelijk van de complexiteit van uw aanvraag hebben wij enkele oplossingen voor u op een rij gezet:

Aanschaf losse materialen

U kunt alle losse onderdelen van uw druppelbevloeiing installatie zelf aanschaffen. Alles wat u nodig heeft hiervoor vindt u bijvoorbeeld in ons assortiment druppelbevloeiing.

Basisset bovengrondse druppelbevloeiing

Heeft bovengrondse druppelbevloeiing uw voorkeur? Dan kunt u ook gebruikmaken van onze basisset druppelbevloeiing. Hierbij geven wij precies weer welke en hoeveel materialen u nodig heeft.

Druppelbevloeiing: complete sets

Er zijn ook complete sets verkrijgbaar voor druppelbevloeiing. Een voorbeeld hiervan zijn de druppelbevloeiingssystemen van Netafim. Deze zijn geschikt voor onder andere:

Advies op maat via een beregeningsplan

Voldoet één van onze standaard oplossingen niet aan uw wensen, dan helpen wij u graag verder met een maatwerk beregeningsplan. Hierdoor zal de aanleg van de beregeningsinstallatie voor u een stuk eenvoudiger en sneller gaan.

Druppelslang installeren

Een druppelslang aanleggen dient op de juiste wijze gedaan te worden, dit is een belangrijk onderdeel van de beregeningsinstallatie en bepalend voor de efficiëntie van het systeem. Een beregeningsinstallatie bestaat naast de druppelslangen uit verschillende onderdelen. Bij het installeren van een druppelslang moet u denken aan bijvoorbeeld een pomp, sproeiers, leidingen, afsluiters en eventueel een besturingscomputer.

druppelbevloeiing

Ondergrondse druppelslang aanleggen

Bij het aanleggen van een ondergrondse druppelslang speelt de diepte een grote rol. Het wordt aangeraden om deze druppelslang net onder de wortel van de plant aan te leggen. Hoe diep de wortel is, hangt af van het soort plant. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de doorlopende groei van de wortel.

Standaarden die worden aangehouden zijn:

 • Boom – ca. 30 cm
 • Struik – ca. 20 cm
 • Gazon – ca. 10 cm

Reduceerventiel

Wanneer de waterdruk te hoog is en hierdoor geen installatie voor druppelbevloeiing mogelijk is, kan er een reduceerventiel geplaatst worden om de druk terug te dringen. Het ventiel bevat een verstelknop waarbij de gereduceerde druk ingesteld kan worden. Bij het installeren van het ventiel is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de capaciteit. Bij een te hoge of te lage capaciteit werkt het ventiel niet optimaal.

Controle na installatie

Om te controleren of de installatie van de druppelbevloeiing werkt, is het mogelijk om een indicator te plaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een pop-up sproeier. Hiervan wordt de nozzle dichtgedraaid. Als er druk op de sproeier komt, komt deze omhoog. Zodra de sproeier zichtbaar is boven de grond is dit een teken dat de druppelbevloeiing werkt. Heeft u het programma gestart maar de sproeier komt niet boven de grond uit? Dan kunnen de volgende oorzaken van toepassing zijn:

 • Het filter zit verstopt
 • Er zit een breuk in de slang
 • De pomp is defect

Besturing druppelbevloeiing

Zodra de beregeningsinstallatie is aangelegd, kan deze op verschillende manieren worden bestuurd. Dit kan handmatig, maar ook automatisch gedaan worden aan de hand van een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Het automatisch aansturen van een beregeningsinstallatie heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld:

 • Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
 • De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
 • Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld, mits er een regensensor gebruikt wordt
 • Beregening kan eenvoudig aangestuurd worden in groepen
Druppelbevloeiing

Onderhoud druppelbevloeiing

Goed onderhoud is uiterst belangrijk voor een optimale werking en levensduur van druppelbevloeiing. Tijdens de installatie kunnen er al verschillende producten geplaatst worden die ervoor zorgen dat u minder activiteiten hoeft uit te voeren die betrekking hebben op onderhoud. Als er tijdens de installatie een filter wordt geplaatst, zorgt dit ervoor dat de slang minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Mocht het nodig zijn om de slang schoon te maken, dan zijn hier verschillende middelen voor beschikbaar. Houdt er rekening mee dat dit soort middelen niet altijd geschikt zijn voor planten.

Filters

Vuil in het water kan een nadelig effect hebben op de werking van druppelbevloeiing. Om die reden is het belangrijk om de druppelslang schoon te houden, dit kan middels het plaatsen van een filter. Een filter zorgt er onder andere voor dat gronddeeltjes, zand en kalk worden tegengehouden. Het filter bevat een behuizing met een patroon. Dit patroon zorgt ervoor dat het vuil niet binnendringt in de druppelslang. Het is mogelijk om het patroon te ontkoppelen en schoon te maken.

Verstoppingen voorkomen

Bij bovengrondse druppelbevloeiing is het niet mogelijk dat de wortel van de plant in de druppelslang groeit, bij ondergrondse druppelbevloeiing kan dit wel gebeuren. Om die reden bevat een ondergrondse druppelslang koperen plaatjes of pasta. Deze onderdelen zorgen ervoor dat er geen wortels of andere elementen binnendringen in de slang, daarentegen kan het water vanuit de slang wel naar buiten treden en zal het de waterafgifte niet beperken. Pasta of koperen plaatjes zitten standaard in de druppelslang verwerkt.

Managen van een druppelsysteem

Zodra de installatie gereed is en de besturing is bepaald, komt het managen van de beregeningsinstallatie aan bod. Voor het managen van een druppelsysteem moet er rekening gehouden worden met de volgende factoren, om vervolgens te kunnen bepalen hoe lang een druppelslang aangezet moet worden:

 • Welke planten zijn er aanwezig
 • In welk stadium bevinden deze planten zich
 • In welk seizoen wordt er beregend
 • Hoeveelheid verdamping
 • Welke grondsoorten komen voor
grondsoorten

Grondsoorten

Een grondsoort wat gezien wordt als grof zoals zand, heeft een lage opslagcapaciteit. Dit houdt in dat er langer beregend moet worden. Bij een grondsoort zoals klei heeft dit een tegenovergestelde werking. Klei heeft een veel grotere opslagcapaciteit, een keer zo groot als bij zand. In theorie hoeft deze oppervlakte minder lang beregend te worden. Bij fijne korrels kan het water makkelijker hechten, er ontstaat meer capaciteit om water op te slaan.

Levensduur druppelbevloeiing

Een druppelsysteem kan jaren meegaan, maar dit hangt af van de kwaliteit van het water. Vervuild water kan ervoor zorgen dat er sneller verstoppingen voorkomen in de slang. Er wordt aangeraden dat, zodra de tuin winter- of zomerklaar wordt gemaakt, de druppelslang ook wordt meegenomen in dit proces. Zorg ervoor dat het filter schoon is en spoel eenmaal per jaar het gehele systeem door voordat het programma gestart wordt.

Zichtbare trend

Het is ook mogelijk om bovengrondse druppelbevloeiing verticaal aan te leggen, bijvoorbeeld bij een schutting. Bij een verticale aanleg ontstaat er een drukverschil. Om dit drukverschil te beperken is het mogelijk om de druppelslang horizontaal aan te leggen in lagen boven elkaar. Met een niveau van 50 cm verplaatst u de druppelslang naar beneden. Vervolgens legt u een meter lager weer een druppelslang enzovoort.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag