0
Stalverkoeling

Stalverkoeling

Manieren van stalverkoeling

Hoge temperaturen in de zomer kunnen zorgen voor problemen bij dieren zoals verminderde activiteit, verminderde eetlust en kans op pensverzuring. Breng de temperatuur in de stal naar beneden en zorg voor een aangename omgeving voor jouw koeien, varkens, kippen of ander vee. De oplossing is eenvoudig maar zeer effectief. Slechts enkele onderdelen zijn nodig om de stal te kunnen koelen denk aan nevelsproeiers, enkele (pvc/tyleen) buizen en een slangaansluiting/verloopje. Er zijn diverse manieren van stalverkoeling:

 • Verneveling (buiten of binnen de stal)
 • Besproeien van daken
 • Bevochtigen door middel van een druppelslang

1. Stalverkoeling door verneveling
Iedere stal bevat ventilatoren welke de toevoer van buitenlucht naar de stal regelt. Als de temperatuur buiten stijgt, treedt deze warme lucht ook naar binnen. Nevelsproeiers worden om die reden vaak toegepast in stallen langs de zijkant. Om nevel te creëren wordt er een buis langs de lange luchtinlaten gemonteerd welke sproeiers bevat. De luchtstroom gaat via deze wijze langs het water waardoor de luchtstroom afkoelt. De temperatuur in de stal is hierdoor met ongeveer 5 graden terug te brengen. In de praktijk werkt deze oplossing erg goed, voornamelijk bij kippen en kuikens.


Voor rundveestallen is deze oplossing vanwege de grootte van de ventilatoren bij een rundveestal minder gunstig. In dit geval kunnen er kleine sproeiers geinstalleerd worden voor de stalventilator. Via het ventilatiesysteem wordt het water verneveld de stal ingeblazen. Jouw vee wordt verkoeld, zonder dat de vloer nat wordt! 


2. Dakoppervlakte koelen

Het is ook mogelijk om sproeiers op de nok van het dak te installeren. Zo kan het dakoppervlakte worden gekoeld tijdens de warmste zomerdagen wat zorgt voor een lagere staltemperatuur.

3. Bevochtigen door middel van een druppelslang
Een stal bevat roostervloeren waar de koeien op lopen en waar de mest op valt. Tijdens warme dagen droogt deze mest op. Veel boeren beschikken over een mest robot, echter loopt deze robot vast op droge mest. Om dit te verhelpen kan een druppelslang toegepast worden. Een druppelslang wordt voornamelijk gebruikt in tuinen voor het bedruppelen van planten. Deze slang kun je ook ophangen aan een lijn boven de rooster vloer. Druppelsgewijs druppelt hier water uit, waardoor de mest weer smeuïg wordt en de mest robot weer volledig kan functioneren. Door het uiteenspatten van het water treedt ook verkoeling op in de stal.

 • Tyleen buizen
  Tyleen buizen
 • Nevelsproeiers
  Nevelsproeiers
 • Netafim coolnet 4
  Netafim coolnet 4

Zelf aan de slag?

Zoals hierboven beschreven zorgen diverse producten voor stalverkoeling. Er is geen standaard oplossing voor welke en hoeveel producten er precies nodig zijn omdat elke stal en situatie anders is. Het toepassen van stalverkoeling is maatwerk. Uiteraard denken we hierin graag met je mee.

Hieronder staan voorbeelden van producten die vaak in de praktijk worden toegepast voor stalverkoeling. Let wel op dat jouw dieren niet te nat worden, eventueel kunnen de sproeiers wat hoger in de stal geplaatst worden. Let ook goed op tot waar het water komt, zodat het bijvoorbeeld niet op het voer komt. Een sproeier met een hogere watercapaciteit kan het beste op het dak geplaatst worden.

Informeer bij jouw dichtstbijzijnde vestiging ook eens naar onze Netafim oplossingen. Deze oplossingen zijn zeer laag in waterverbruik (bijvoorbeeld: 6,5 liter per uur).


 
Stalberegening 1  Stalberegening 2  PVC drainageputten 3  Stalberegening 4  Stalberegening 5

Drinkwater

Een koe nuttigt minimaal 150 liter water per dag. Voor elke liter melk is minstens 3 liter water nodig. Zodra een koe een kilo droge stof (voer) nuttigt, is er voor de opname van deze voedingsstoffen 5 liter water nodig. Als een koe minder water nuttigt dan noodzakelijk, veroorzaakt dit al gauw problemen. Schoon drinkwater is dus erg belangrijk!

Drinkbakken kunnen vervuild raken met voerresten of mest. Door die vervuiling kunnen het kiemgetal en het E. coli bacterie gehalte te hoog raken (twee belangrijke factoren voor hygiëne van drinkwater). Vervuild drinkwater zorgt ook voor een slechtere gezondheid van de koe. Dit veroorzaakt klachten zoals verminderde eetlust, productie en vruchtbaarheid van het dier.

Stalverkoeling voor pluimveehouders


De juiste temperatuur in een kippenstal, ook tijdens extreem warme zomers, is van groot belang. Te hoge temperatuurstijgingen zorgen voor slecht eten en drinken, minder of niet meer groeien en hebben in uiterste gevallen een fatale afloop. Stalverkoeling door middel van een nevelsysteem zorgt voor een nauwkeurigere regeling van de temperatuur, ook tijdens warme zomers. Het kan zelfs een reductie van 4 à 5 graden opleveren.

"De warme lucht gaat door de koude waternevel via de luchtinlaat de stal in. Hierdoor wordt de lucht gekoeld, met als resultaat een lagere temperatuur in de stal.”

Interesse in dit systeem? Neem contact op met een van onze specialisten, we helpen je de warme zomers graag onbezorgd door.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp filialen

Bezoek één van onze vestigingen

Openingstijden
Vandaag:
7:00 t/m 17:30
Morgen:
7:00 t/m 17:30
Alle vestigingen
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.