0
Afvoer van afvalwater d.m.v. een pvc-afvoerleidingsysteem

Afvoer van afvalwater d.m.v. een pvc-afvoerleidingsysteem

Afvalwater is water dat gebruikt is voor bijvoorbeeld douchen en het doorspoelen van het toilet Afvoer afvalwater systeem 1wat daarna via de gootsteen of afvoerputje in het riool terecht komt. Hemelwater komt via putten in de weg of via de regenpijp ook in het riool terecht. Al het afvalwater en hemelwater gaat via afvoerbuizen naar de rioolwaterzuivering. Hier wordt het water gezuiverd en komt het in oppervlaktewater terecht.

Woningen beschikken over afvoerleidingsystemen voor het afvoeren van afvalwater en hemelwater. Hier bespreken we het afvoeren van afvalwater door middel van een afvoerleidingsysteem.

De benodigdheden voor afvoerleidingsystemen vind je in onze webshop.
Klik op onderstaande links om naar de betreffende artikelen te gaan.

Aanbevolen diameter afvoerbuis per lozingsunit

Fontein in toilet

32 mm

Wastafel

40 mm

Gootsteen

50 mm

Bad of douche

50 mm

Toilet

110 mm

Binnenriolering
Binnenriolering bestaat uit een open systeem van afvoerbuizen en hulpstukken welke zich in een woning of gebouw bevindt. Een open systeem houdt in dat er op verschillende plaatsen afvalwater kan worden geloosd op het systeem. Het afvalwater uit de wastafel, toilet, douche, gootsteen, enz., wordt afgevoerd door pvc-afvoerbuizen en hulpstukken. Er wordt normaal gesproken gewerkt via genormaliseerde aansluitingen. Een wastafel, douche, toilet hebben een verschillende diameter afvoerleidingen. De diameter van de afvoerbuis is afhankelijk van de "unit" dat er op loost.

In deze tabel worden de meest gehanteerde diameters per lozingsunit getoond. Deze leidingen worden onderling verbonden door middel van hulpstukken met lijmverbinding. Er worden bij voorkeur hulpstukken gebruikt met een zo laag mogelijke stromingsweerstand. Het is bijvoorbeeld beter 2 bochten van 45° te gebruiken dan van 90° i.v.m. de stromingsweerstand.

Sifons & beluchters
Het pvc-afvoerleidingsysteem wordt afgesloten met een sifon. Het afvalwater wat in de afvoerleidingen zit stinkt. Om te voorkomen dat deze rioollucht in de woning waarneembaar is worden er zogenaamd watersloten aangelegd. Een sifon is een waterslot. Er zijn verschillende soorten sifons. Bijvoorbeeld de zwanenhals, beker- of douchesifon. Onder een fontein in het toilet en de gootsteen wordt vaak een zwanenhals gebruikt, de bekersifon plaatst men onder wastafels en de vloersifon wordt gebruikt voor douches. Doordat er water in de sifon staat kan er geen stank uit het afvoerleidingsysteem ontsnappen.

afvalwater ontluchting

Bij een sifon kan er een ontluchting in de woning aangebracht worden. Deze zorgt ervoor dat er bij het lozen van het afvalwater van bijvoorbeeld het toilet niet toch lucht door de hoge druk in het leidingsysteem uit een sifon wordt geperst en geborrel optreedt in wastafels en gootstenen. Om dit te voorkomen wordt er een ontluchting in het afvoerleidingsysteem aangebracht. Deze bestaat uit een buis welke vanaf het leidingsysteem naar boven door het dak wordt gebracht. Via deze afvoerbuis kan lucht uit de leiding ontsnappen en frisse lucht in het systeem komen.

Bekijk alle sifons en beluchters in deze productgroep.

Buitenriolering
De binnenriolering (alles in en onder de woning) wordt buiten de fundering aangesloten op de pvc-buis van de buitenriolering. Deze heeft normaal gesproken een diameter van 125 mm en wordt onderling gekoppeld door middel van pvc-hulpstukken met manchetverbinding. Het is verstandig direct buiten de muur een ontstoppingsstuk aan te brengen. Deze kan zowel dienen voor het ontstoppen van het leidingsysteem onder de woning als wel naar het gemeentelijk aansluitpunt.

Buiten rioleringDe afvoerbuizen worden onder een bepaald afschot geplaatst waardoor het afvalwater naar het gemeentelijk aansluitpunt stroomt. Over het te hanteren afschot van de afvoerbuis bestaan verschillende meningen in de installateurs wereld. Terwijl de een beweert dat er onder afschot moet worden gelegd, adviseert een ander de afvoerbuizen waterpas te leggen, dit om aankoeken in de afvoerbuis te voorkomen.

Alle binnen- en buitenriolering vind je in deze productgroep.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.