0
Dompelpompen

Dompelpompen

Er zijn veel verschillende soorten pompen. Een dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd wordt toegepast om ongewenst water weg te pompen, zoals water in kelder, putten en drainage. Wildkamp is dé specialist op het gebied van dompelpompen voor zowel advies als verkoop.

Wat is een dompelpomp en waar wordt deze toegepast

Een dompelpomp is een pomp die in vloeistof wordt geplaatst, zoals bijvoorbeeld in schoonwater of afvalwater. Aan de onderkant is de pomp voorzien van een opening waardoor de pomp het water aanzuigt. In de dompelpomp zit een waaier die het water naar de uitgang perst. Dompelpompen worden o.a. toegepast voor het leegpompen van kelders, zwembaden, septictanks, putten, drainage, melkputten enz.

Dompelpompen per te verpompen vloeistof

Voor het overzicht hebben wij onze dompelpompen ingedeeld in 3 categorieën.

Dompelpomp voor schoon water

Onder schoon water verstaan we water dat schoon en helder is. Het water bevat geen tot weinig vaste deeltjes zoals zand. Met schoon water kan bijna elke dompelpomp overweg.
Meer informatie over schoonwater dompelpompen

Dompelpomp voor licht vervuild water (grijs water)

Onder licht vervuild water ook wel grijs water genoemd, verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Voorbeeld van licht vervuild water is water in ondergelopen ruimtes zoals garage of kelder, bouwputten en huishoudelijk afvalwater (uitgezonderd toiletwater).
Meer informatie over licht vervuild water dompelpompen

Dompelpomp voor vuilwater (zwart water)

Onder vuilwater ook wel zwart water genoemd, verstaan we water dat troebel is door grotere vaste delen. Voorbeeld van vuilwater is toiletwater. Het water is verontreinigd met fecaliën.
Meer informatie over vuilwater dompelpompen

Dompelpomp met of zonder vlotter

Er zijn dompelpompen die handmatig bediend moeten worden maar ook die zichzelf in- en uitschakelen bij bepaalde waterniveaus. We onderscheiden de volgende vlotters
 • Standaard vlotter.
 • Buisvlotter.
 • Sensoren.
De meest toegepaste is de dompelpomp met standaard vlotter, waarbij deze met een kabel aan de dompelpomp verbonden is. De vlotter drijft op het water en schakelt bij een hoge stand in en een lage stand uit.

De dompelpomp met buisvlotter wordt met name toegepast in situaties waar de pomp in een kleine ruimte staat waardoor een standaard vlotter niet vrij kan bewegen.

De dompelpomp met sensoren worden in vergelijkbare situaties toegepast als de buisvlotter, maar ook in situaties waar het niveau verschil tussen in- en uitschakelen extreem klein is.
Bekijk alle dompelpompen met vlotter

Vlakzuiger

Een vlakzuiger dompelpomp kan het waterniveau tot erg laag niveau wegpompen wat vaak gewenst is bijvoorbeeld bij ondergelopen kelders. Daar waar de meeste dompelpompen een aantal cm water laten staan, pompt een vlakzuiger de ruimte dweildroog.

Capaciteit en opvoerhoogte

De capaciteit en opvoerhoogte houden verband met elkaar. De hoogte waar het water heen gepompt moet worden en de diameter van de afvoerslang bepalen hoeveel capaciteit er nog over is voor het verpompen. Des te hoger de opvoerhoogte en dunner de afvoerslang des te minder capaciteit er verpompt wordt, omdat dit de pomp meer kracht kost doordat de weerstand hoger is.

Capaciteit van de dompelpomp

De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de hoeveelheid water die verpompt kan worden. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal verpompen.

Opvoerhoogte van de dompelpomp

De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid druk (weergegeven in meters) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.

Verlies in opvoerhoogte ontstaat door o.a.:
 • Het aantal meters dat het water omhoog en horizontaal verpompt moet worden vanaf het waterbassin waarin de dompelpomp geplaatst is.
 • De diameter van de persleiding en hoeveelheid water dat hierdoor verpompt moet worden.

Pompwaaiers

De waaier zit gemonteerd op de as van de motor. De waaier draait rond, hierdoor ontstaat er een zuigend effect wat er voor zorgt dat het water aangezogen wordt. Door het draaien van de waaier wordt het water via de perszijde naar buiten geduwd (geperst).

Soorten pompwaaiers

Afhankelijk van de situatie kunnen er verschillende soorten pompwaaiers toegepast worden. Elke waaier heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Open (vortex) waaier De open (vortex) waaier is zeer geschikt voor het verpompen van vloeistoffen met vaste delen.
 • Toepassing: vloeistoffen met grotere vaste delen.
 • Capaciteit: lager.
 • Opvoerhoogte (druk): lager.
Half open / kanaal waaier De half open / kanaal waaier is een combinatie van een open- en een gesloten waaier. De waaier heeft aan de inlaatzijde geen wand, waardoor het meer vaste delen kan verpompen dan een gesloten waaier.
 • Toepassing: vloeistoffen met vaste delen.
 • Capaciteit: gemiddeld.
 • Opvoerhoogte (druk): gemiddeld.
Gesloten waaier De gesloten waaier bestaat uit twee zijwanden waar schoepen tussen zitten. Deze schoepen zijn ten opzichte van de draairichting achterover gebogen, hierdoor heeft de pomp een hogere capaciteit en druk.
 • Toepassing: vloeistoffen zonder vaste delen.
 • Capaciteit: hoger.
 • Opvoerhoogte (druk): hoger.

Slangen en koppelingen voor dompelpomp

Voor het afvoeren van het te verpompen water worden slangen en slangklemmen toegepast. Welke slang het meest geschikt is, is o.a. afhankelijk van de te verpompen vloeistof, verontreiniging, de lengte van de slang en andere omstandigheden. Wildkamp heeft een ruim assortiment slangen, voor elke situatie de juiste slang.

Dompelpomp kopen of meer informatie nodig?

De gewenste dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale pomp voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze pompspecialisten.

Advies nodig?

Heb je vragen over artikelen of kun je ondersteuning gebruiken bij een project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen graag met een passende oplossing.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.