0
Klantinterview: Hoeve Sonneclaer Fluitenberg

Klantinterview: Hoeve Sonneclaer Fluitenberg

Sonneclaer investeert in luxe kamperen bij de boer
"Adviezen Wildkamp bij aanleg nutsvoorzieningen waardevol"

Kampeerboerderij Sonneclaer in het Drentse Referentie SonneclaerFluitenberg investeerde de afgelopen jaren in luxe kamperen bij de boer. Als deelnemer aan de kampeerformule FarmCamps zijn nu in totaal 25 volledig uitgeruste safari- en lodgetenten geplaatst. Wildkamp leverde niet alleen de onderdelen voor de nutsvoorzieningen, maar adviseerde ook over de totale aanpak.

De familie Mul - bestaande uit Barend, Tineke en zoon Gerard - runt een biologisch melkveebedrijf in Fluitenberg. Eind jaren negentig werd gestart met 'kamperen bij de boer' en daar kwam weldra het bereiden van ambachtelijk ijs bij. Het op een gemoedelijke manier kennismaken met het leven op en rond de boerderij is het credo van de familie Mul. Bij die beleving hoort ook het produceren van eigen producten, legt Tineke Mul uit. "Sonneclaer staat ergens voor. Beleef de boerderij en weet waar je eten vandaan komt. Er waren hier in de buurt al genoeg zelfkazende boeren, daarom zijn wij met het op ambachtelijke wijze produceren van ijs begonnen." Dit ijs wordt in de zomermaanden aan huis verkocht en jaarrond op bestelling geleverd aan horeca en winkeliers in heel Nederland.

Wolhaar varkens
Het melkveehouderijbedrijf omvat tegenwoordig zo'n 80 melk- en kalfkoeien die worden gehuisvest in een serrestal. Maar vanwege de educatieve functie en het kringloop denken, worden ook graskippen gehouden in een mobiele ren, loopt een vijftal Zwartbles schapen rond en wordt in de eigen boerderijwinkel en aan restaurants in de buurt het vlees van een tiental Hongaarse wolvarkens (Mangalitza) verkocht. "We willen ook steeds meer verschillende voedergewassen zelf telen", aldus Barend Mul. "Het is een continue zoektocht."

Farmcamps
De familie Mul zag de afgelopen jaren echter met lede ogen aan dat, naast de behoefte aan rust en ruimte, bij het traditionele 'kamperen bij de boer' de prijsstelling onder druk kwam te staan, terwijl steeds vaker echte agrarische activiteiten ontbreken. "Als educatieve kampeerboerderij willen we ons juist onderscheiden. Wij zoeken het hogere segment, mensen met kinderen die echt het leven op de boerderij willen ervaren. Toen we drie jaar geleden werden benaderd door de kampeerformule FarmCamps, zijn we dan ook direct aangehaakt." FarmCamps speelt in op de trend van 'glamping', oftewel het nieuwe luxe kamperen. Bij FarmCamps logeer je met het hele gezin in volledig uitgeruste safari- of lodgetenten op werkende boerenbedrijven.

Comfortabel kamperen, met de beschikking over elektriciteit, een koelkast, stromend water en toilet. De lodgetenten hebben zelfs warm water en een douche.

Nutsvoorzieningen
Na het eerste jaar, in 2012, waarin werd gestart met de aansluiting van 10 safaritenten op de bestaande voorzieningen, besloot de familie Mul vorig jaar in overleg met FarmCamps uit te breiden tot 20 tenten en de infrastructuur voor de nutsvoorzieningen goed aan te pakken. Mul: "We wilden af van de oliekachels en de chemische toiletten. Daarvoor moesten er riolering en gasleidingen worden aangelegd, evenals stromend water en nieuwe elektrische aansluitingen. Hierbij moest ook rekening worden gehouden met mogelijk verdere uitbreiding." Uiteindelijk werd via Dennis Kroezen, filiaalleider van Wildkamp Hoogeveen, geregeld dat een technisch specialist van Wildkamp de situatie ter plaatse kwam bekijken. Dit resulteerde in een offerte, inclusief technische specificaties en een onderbouwing met tekeningen voor de aanleg. "Zo wilden we aanvankelijk met aardgas verwarmen, maar dat bleek met de huidige kacheltechniek, waarbij een uitlaat nodig is, niet mogelijk in de tenten. Daarom stoken we nu met propaangas, maar bij de dikte van de leidingen is al rekening gehouden met de mogelijkheid om ooit aardgas te gebruiken", legt Mul uit. "Wildkamp heeft echt met ons meegedacht. Ook bij de uitvoering, waarvoor in overleg AWF Installatieservice uit Hoogeveen is ingeschakeld."

Helder
Al met al heeft Mul, die dit voorjaar het aantal tenten heeft uitgebreid met 5 lodges, een positief gevoel over de samenwerking met en ondersteuning van Wildkamp. "Lopende het project zijn er altijd aanpassingen die je wilt. Dan deed men er alles aan om de materialen de volgende dag op het erf te krijgen. En alles is heel transparant en overzichtelijk, ook de facturen. Daarop staat precies wat is geleverd en wat weer retour is gegaan. Samenvattend: goed, goedkoop en eigenlijk was ik positief verrast over de technische deskundigheid die men in huis heeft."

Profiel Sonneclaer
Hoeve Sonneclaer in Fluitenberg, gerund door de familie Mul, is een typisch voorbeeld van verbrede landbouw. Een deel van de melk, afkomstig van de biologische melkveehouderij, wordt verwerkt tot ambachtelijk ijs. Sonneclaer is aangesloten bij de kampeerformule FarmCamps. Tevens zijn er tal van activiteiten mogelijk, zoals excursies, boerengolf, melkworkshop en koeknuffelen.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik vancookies