0
Klantinterview: Salomons Agro

Klantinterview: Salomons Agro

Salomons Agro ontwikkelt droogsystemen voor mest
Referentie Salomons Agro"Besparen op afzetkosten pluimveemest"

Het drogen van pluimveemest loont. Het resulteert niet alleen in minder af te zetten tonnen mest, maar dit kan ook nog eens gebeuren tegen een fors aantrekkelijker tarief. De mestdroogsystemen van Salomons Agro uit Dronten zijn ontwikkeld vanuit de praktijk en met een droogpercentage van meer dan 30 procent bewezen e­ffectief. Klaasjan Salomons: “De nazorg is belangrijk. Wij zorgen dat een installatie goed werkt. En wij kunnen, indien gewenst, ook een mestafzetcontract afsluiten.”

Pluimveehouder Klaasjan Salomons uit Dronten experimenteerde jaren op zijn eigen legkippenbedrijf hoe hij de pluimveemest droger kon krijgen. “De afzetmogelijkheden voor pluimveemest worden groter naarmate de mest droger is. Niet alleen voor de export, maar ook voor mestverwerking. We zijn begonnen met een simpel systeem om lucht - of beter gezegd zuurstof - via buizen onder in de mest te brengen, waardoor er een biologische reactie ontstaat. Voedt mest met zuurstof en de temperatuur loopt op. Eigenlijk proberen we de mest in een gecontroleerd broeiproces te krijgen, waardoor er water verdampt en het drogestofgehalte stijgt.”

Mesthandel
Na enkele jaren finetunen, functioneerde het systeem optimaal. Pluimveemest heeft normaal gesproken een drogestofgehalte van circa 45 procent. Met het mestdrogingsprincipe van Salomons kan dit percentage worden verhoogd tot gemiddeld 70 procent. “Dat scheelt bijna de helft qua gewicht”, weet Salomons. Via de inmiddels opgerichte mesthandel Salomons Agro kwam hij in contact met andere pluimveehouders die wel interesse hadden. “Zodoende zijn we zo’n twee jaar geleden begonnen met het plaatsen van droogsystemen bij collega’s. We leveren bijna elke week wel ergens in Nederland of België een project op. Inmiddels draaien er meer dan 70 installaties. Circa 90 procent in de pluimveehouderij, maar er is ook animo uit de varkens- en geitenhouderij.”

Nazorg
Omdat Salomons zelf pluimveehouder is, praat dat makkelijk met potentiële klanten. “De nazorg is belangrijk. Wij zorgen dat een installatie goed werkt. De pluimveehouder krijgt daarmee de zekerheid dat hij zijn gedroogde mest voor een sterk gereduceerd tarief kwijt kan. De terugverdientijd van de investering bedraagt voor een gemiddeld pluimveebedrijf circa anderhalf jaar.” Het unieke is dat Salomons niet alleen een droogsysteem kan leveren, maar tevens een afnamecontract voor het eindproduct. “Indien gewenst, sluiten we een mestafzetcontract af. Boeren worden zo ontzorgd op het gebied van hun mestafzet. Normaal gesproken is het moeilijker om in de winter mest af te zetten, vanwege verminderde vraag uit de akkerbouw, maar bij ons gaat 80 procent van de pluimveemest naar mestverwerkingsfabrieken. Daardoor zijn wij niet seizoensgebonden in onze afzet.”

Drie systemen
Salomons Agro kan drie verschillende systemen leveren. Het meest simpel is een buizenstelsel dat op het beton in een bestaande mestopslag wordt gelegd. Voordat de mest wordt afgevoerd, worden deze buizen uit de mesthoop getrokken. Het tweede systeem bestaat uit een buizenstelsel waar de tussenruimten zijn gevuld met betonnen H-klinkers, zodat de laadschop ongehinderd zijn werk kan doen. Het derde systeem, dat bij nieuwbouw wordt toegepast, omvat een beluchtingssysteem dat in het beton van de vloer wordt gestort. “Vooraf voorzien we de buizen op de juiste afstanden van spigots die we later open boren. Resultaat: een beluchtingsvloer die een aslast van 15 ton kan hebben.”

Voor de beluchting wordt een speciaal type ventilator gebruikt die een hoge druk kan opbouwen. Salomons: “In de loop der jaren heb ik een formule ontwikkeld, waarin het aantal dieren en de oppervlakte van de mestopslag worden gekoppeld aan de capaciteit van de ventilator en het aantal benodigde beluchtingsgaatjes.” Sensoren meten de mesttemperatuur, waarbij de ventilatie zich automatisch aanpast om op de gewenste streeftemperatuur te komen. De automatische regeling kan in veel gevallen op de bestaande klimaatcomputer worden aangesloten. Samen met installatiebedrijf Van der Beek uit Voorthuizen heeft Salomons Agro echter ook een eigen processor ontwikkeld, waarmee tevens op afstand via internet het hele proces kan worden gemonitord en data worden verzameld. “Daardoor kunnen we het droogproces nog verder optimaliseren.”

Just in time
Vrijwel al het benodigde buismateriaal wordt via Wildkamp betrokken. “Van pvc-werk, zoals bochten en koppelstukken, tot spiraliet. Deze thermisch verzinkte stalen buizen gebruiken we voor de aanvoerbeluchting aan de buitenzijde van het gebouw. Wildkamp Dronten is mijn aanspreekpunt. Ik ben zeer content over hun technische kennis en servicegerichtheid. En als wij een montageklus plannen, dan laten wij de producten ‘just in time’ leveren. Ideaal.”

Profiel Salomons Agro
De opa van Klaasjan Salomons begon in 1962 in Oostelijk Flevoland met een akkerbouwbedrijf. Toen zijn vader het bedrijf in de jaren ‘70 overnam, kwamen er vleeskuikens bij. Die werden later ingeruild voor 110.000 legkippen, waarbij de 30 hectare grond ten dienste kwam te staan van de vrije uitloop. Tegenwoordig zijn aan de Olsterweg in Dronten twee aparte bedrijven gevestigd: Pluimveebedrijf Salomons en Salomons Agro. Salomons Agro is in het verleden opgericht als mesthandel, maar levert sinds een paar jaar ook mestdroogsystemen.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik vancookies