0
Klantinterview: Lagemaat Sloopwerken

Klantinterview: Lagemaat Sloopwerken

Hergebruik centraal bij Lagemaat Sloopwerken
"Veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop"

"Slopen is een vak, een discipline waarvoor vLagemaat referentieeel kennis en kunde nodig is. "Veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop." Of het nu gaat om asbestsanering of scheiden van afval en hergebruik van bouwmaterialen, Lagemaat Sloopwerken BV beheerst deze disciplines tot in de finesse. Recycling domineert de activiteiten aan de Zwarteweg in Heerde. Het hele bedrijf ademt de filosofie 'afval is bouwstof'. De ontwikkeling van een landschapsplan borduurt voort op dit principe.

Lagemaat Sloopwerken BV is een echt familiebedrijf. In 1975 opgericht door de schoonouders van Gerd Jan Jongerman, met wie we het gesprek hebben en wiens vrouw ook in het bedrijf actief is. Samen met zijn twee zwagers geeft hij dagelijks leiding aan het bedrijf waarvoor zo'n 150 personen actief zijn. "We hebben een grote flexibele schil om snel te kunnen schakelen. Maar we doen het samen."

Totaalpakket
Werd vroeger op een andere locatie ooit gestart met louter sloopwerken, door de tijd heen zijn er allerlei disciplines – zoals asbestsanering, bodemsanering, grondwerk, straatwerk, puinrecycling en containerverhuur - bijgekomen en het bedrijf groeide ook qua omvang. Jongerman: "We begonnen met simpele asbestsanering, nu hebben we circa 12 asbestploegen op de weg. We doen zowel totaalsloop als renovatiesloop, maar ook grond- en straatwerk en het aanleggen van rioleringen. Eigenlijk moet je het zo zien; als de klant het wenst, kunnen wij een bestaand pand verantwoord afbreken en de kavel compleet bouwrijp, inclusief nieuwe bouwput en tuin, weer opleveren. Een totaalpakket."

Ontzorgen
Het ontzorgen en meedenken met de klant gaat ver. "Ons doel is niet alleen om te groeien, maar om ons verder te ontwikkelen in kennis en kunde. Daarmee onderscheiden we ons", aldus Jongerman. "Neem alle normering rond asbestsanering. Daarin hebben wij ons vroegtijdig verdiept en zijn daardoor ook klankbord voor partijen als gemeenten en woningcorporaties. Grote, complexe werken zijn ons op het lijf geschreven. Maar we voelen ons niet te goed om ook een tuinhuisje van één vierkante meter te slopen", lacht Jongerman. "Simpel werk is ook werk. De kunst is steeds om je te verplaatsen in de klant. Niet leveren wat hij vraagt, maar wat 'ie wenst. Op maat bedienen." De benodigde rioolmaterialen, pompen en beregeningsartikelen worden al sinds jaar en dag betrokken bij Wildkamp. "We streven naar vaste relaties. Dat is beleid. Wat de klant van ons verwacht, verwachten wij van onze onderaannemers en leveranciers: flexibiliteit, een no-nonsense mentaliteit en oplossingsgericht meedenken."

Recycling
Lagemaat Sloopwerken was een van de eerste bedrijven met een vaste breker. Inmiddels zijn de recyclingactiviteiten op de locatie in Heerde enorm uitgebreid en is het bedrijf tevens gecertificeerd grondbank geworden.

"We zijn anders tegen materialen gaan aankijken", legt Jongerman uit. Lagemaat Sloopwerken BV is een meester geworden in het scheiden aan de bron bij totaalsloop. "Omgekeerd bouwen, noemen we dat. Eerst slopen we alle installaties en materiaalcomponenten uit een gebouw, tot we terug zijn bij het casco. Pas dan breken we het betonskelet af. Slopen begint met het lezen van de tekeningen en een inventarisatie." Hergebruik van materialen is niet alleen uit maatschappelijk oogpunt gewenst, maar ook financieel aantrekkelijk, stelt Jongerman. "We zijn overal voor gecertificeerd. Onze mobiele breker is de enige in Nederland die een windshifter heeft. Op basis van lucht halen we nog extra afval uit het menggranulaat. Dat is niet verplicht, maar we doen het wel. Kwaliteit is bij ons nooit een discussiepunt." Tevens is Lagemaat een milieubrengstation geworden waar alles, van groen- tot bouwafval, gescheiden wordt ingezameld voor de gemeente Heerde.

Landschapsplan
Momenteel wordt regelmatig met Wildkamp gespard in het kader van een landschapsplan aan de Zwarteweg. Jongerman: "We verbinden het industriële met het landschappelijke. Allemaal maatwerk. Zo zuiveren we ons oppervlaktewater in een helofytenfilter dat is geïntegreerd in het landschapsplan. Dit water wordt deels gebruikt om de granulaatbulten te bevochtigen voor een juiste vochtsamenstelling en om op ons terrein stofvorming tegen te gaan, het overige water wordt teruggegeven aan het hoogwaardig beekstelsel. Daarnaast wordt een looproute in het landschapspark aangelegd. Alle materialen die worden toegepast, van houten vlonders tot paden van gebroken menggranulaat, zijn afkomstig van projecten. Dus 100 procent hergebruik." Dit alles past perfect in de visie 'afval is bouwstof' van Lagemaat Sloopwerken, aldus het directielid. "Producten kunnen super duurzaam worden gemaakt en geleverd, maar dat wil niet zeggen dat het eindproduct ook duurzaam kan worden hergebruikt. Eigenlijk zouden wij als sloper veel vaker bij de architect van een gebouw aan tafel moeten zitten. Er wordt nu bij het ontwerp vaak nog te weinig rekening gehouden met hergebruik aan het einde van de levenscyclus van een gebouw."

Profiel Lagemaat Sloopwerken
Lagemaat Sloopwerken BV, gevestigd in Heerde, is al meer dan 30 jaar actief in de sloopbranche. Een echt familiebedrijf met korte lijnen waar het ontzorgen van de klant centraal staat. Hieraan wordt invulling gegeven middels diverse diensten die in de loop der jaren aan het dienstenpakket zijn toegevoegd: sloopwerk, asbestsanering, bodemsanering, grondwerk, puinrecycling, containerverhuur en afvalinzameling. De verschillende disciplines ondersteunen elkaar. Regionaal georiënteerd, maar in het hele land actief "omdat de klanten ons soms meenemen."

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies