0
Klantinterview: Neutel besproeiingsinstallaties

Klantinterview: Neutel besproeiingsinstallaties

Edwin Neutel specialist in bronboring en beregening
"Wij leggen leidingen zonder te graven"

Van oudsher is Neutel Besproeiingsinstallaties kind aReferentie Neutelan huis bij villa's in Het Gooi om gazons en tennisbanen vochtig te houden. Maar de tijd dat een beregeningssysteem in de tuin alleen was weggelegd voor welgestelde burgers, ligt ver achter ons. Het werkgebied bestrijkt inmiddels heel noordelijk Nederland en installaties worden zowel in grote als kleine tuinen aangelegd. "Naast het gemak levert een beregeningsinstallatie namelijk ook een waterbesparing op", aldus Neutel. "Helemaal als het systeem wordt gecombineerd met een bronboring."

Neutel Besproeiingsinstallaties uit Tiendeveen is gespecialiseerd in bronboringen en de aanleg van sproei- en beregeningsinstallaties. Die houden tuinen, tennisbanen en paardrijbakken nat, zowel bij particulieren als maneges. Eigenaar Edwin Neutel zit als sinds 2006 in het beregeningsvak. "Door jarenlange ervaring met het aanleggen van installaties, hebben wij voor elke tuin en bodem een passende installatie", zegt Neutel. Slepen met tuinslangen en losse sproeiers behoort tot het verleden als Neutel is geweest. "En wie wil, kan zijn installatie tegenwoordig zelfs middels een app op de smartphone of tablet bedienen. Of helemaal automatisch met behulp van een computer die is gekoppeld aan sensoren die regen detecteren en de bodemvochtigheid meten."

Zuigboorinstallatie
Wie veel water nodig heeft en kostbaar leidingwater wil uitsparen, kan een bron laten slaan. "Een bronboring kan een flinke kostenbesparing opleveren", aldus Neutel. Maar soms is de kwaliteit van het grondwater te slecht voor beregening, bijvoorbeeld omdat het ijzergehalte te hoog is. "Dat kunnen wij goed zien, omdat wij een bron altijd boren in plaats van spuiten. Bij deze zogenoemde zuigboring vangen we de grond die naar boven komt op en per meter maken we een monster. Op basis van de samenstelling van de grondlagen weten we precies hoe diep we de bronfilterbuis moeten plaatsen zodat de waterkwaliteit goed is." Als de kwaliteit onvoldoende is, kan worden uitgeweken naar het oppervlaktewater. Een ontijzeringsinstallatie is ook een optie, maar een duurder alternatief. Gemiddeld is een boring van 10 tot 20 meter diepte voldoende, waarbij de totale kosten afhangen van de diepte en de brondiameter. Om bronboringen ook bij particulieren te kunnen uitvoeren, heeft Neutel zelf een compacte zelfrijdende bronboorinstallatie op rupsbanden ontwikkeld. "Nog geen 1,10 meter breed. Daarmee kom ik door elke schuttingdeur."

Frequentieregelaars
Door de beregeningsinstallatie bij de aanleg op te delen in verschillende secties, kan naar behoefte worden beregend. Neutel: "En als je dan ook nog de juiste beregeningssproeiers installeert, zorg je ervoor dat het water precies dáár komt waar je het wilt hebben.

Een terras beregenen, heeft bijvoorbeeld weinig zin en een heg kan toe met een druppelslang. Verder gebruiken we vaak pop-up turbine- of nevelsproeiers. Het voordeel van die laatste is dat ze in bijna alle mogelijke standen kunnen worden afgesteld." Door toepassing van frequentieregelaars, waarbij het toerental van de pomp wordt afgestemd op de watervraag, kan worden bespaard op elektriciteit. "In voorkomende gevallen heb ik contact met technicus Rudolf van der Velde op het hoofdkantoor van Wildkamp om zo'n installatie optimaal af te kunnen stellen."

Bodemraket
Neutel is vrijwel het hele jaar rond bezig met het aanleggen van beregeningsinstallaties. Vaak zonder de paardenbak, het straatwerk of het gazon te beroeren, want als de omstandigheden het toelaten kan middels een zogenoemde pneumatische 'bodemraket' een horizontale gang worden getrokken of eigenlijk beter gezegd, geschoten. Neutel: "Hier drukken we dan later de waterleiding door. Als we klaar zijn, zie je niet dat we zijn geweest. Alleen als er teveel puin in de bodem zit of als er te weinig ruimte is om de bodemraket in te graven, lukt dit niet. Dan zijn we aangewezen op een sleuvengraver die zo'n 40 centimeter diep kan." Begin mei werd op het Wildkamp filiaal in Hoogeveen door Neutel een demonstratie 'horizontaal boren' gegeven. Hij is daar kind aan huis. "Ik betrek vrijwel alles wat ik nodig heb van Wildkamp: sproeiers, pompen, leidingen, filterbuizen en -grind." 

Onderhoudscontracten
Neutel Besproeiingsinstallaties biedt klanten tevens de mogelijkheid een onderhoudscontract af te sluiten voor de beregeningsinstallatie. "Negen op de tien klanten kiest daarvoor. In het voorjaar komen we langs en starten de hele installatie op. We lopen dan alle sproeiers en pompen na en controleren de afstelling en de werking. Indien nodig wordt het systeem opnieuw ingeregeld, zodat het weer een seizoen optimaal presteert", legt Neutel uit. "In de herfst komen we langs om de installatie winterklaar te maken: uitschakelen, water aftappen en leidingen leegblazen met lucht zodat vorst geen schade kan veroorzaken."

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.