0
Klantinterview: Zeus Beton Hardenberg

Klantinterview: Zeus Beton Hardenberg

Emissiearme vloer Zeus Beton vroeg maatwerk
"Meedenken in oplossingen is de kracht van ons beide"

Zeus Beton uit Hardenberg is groot gReferentie Zeus Betoneworden door de productie van gestandaardiseerde prefab betonelementen, maar de laatste jaren onderscheidt het bedrijf zich steeds vaker door ook maatwerk te leveren. Voor de nieuwe, in eigen huis ontwikkelde, emissiearme AgriFloor type 2 vroeg het zelf om maatwerk. Samen met Wildkamp is een urinegatdoorvoer ontwikkeld.

Het maken van prefab betonnen poeren voor kassen, daar ligt eigenlijk de oorsprong van Zeus Beton bv. De betonfabrikant in Hardenberg produceert nog steeds funderingen voor kasconstructies die wereldwijd hun weg vinden in de glastuinbouw. Daarnaast is het bedrijf tegenwoordig actief als producent van prefab betonelementen voor de stallenbouw, de spoorwegen en grond-, weg- en waterbouw (GWW).

Stallenbouw
Vooral de laatste jaren is de agrarische sector een belangrijke afnemer voor Zeus Beton. Voor de stallenbouw worden onder andere traditionele roostervloeren, boxdekken, opstort vloerelementen en onderslagbalken vervaardigd. Van oudsher standaard prefab elementen, die meestal uit voorraad kunnen worden geleverd. "Voorraad is verkopen", aldus Patrick Moeken, verkoop buitendienst, die vooral actief is in de agrarische sector. "Dat is de kracht van Zeus Beton." Maar de laatste jaren onderscheidt de betonfabrikant zich steeds vaker met het tevens aanbieden van prefab maatwerkoplossingen. "We zullen niet gauw 'nee' zeggen. Met onze losse stortafdeling kunnen we inspelen op maatwerk dat de klant eist. Men herkent steeds vaker de voordelen van prefab: geen bewapening vlechten en bekisting plaatsen op het werk en wachten tot het beton is uitgehard, maar het element plaatsen en klaar."

Direct ontkisten
Nu de melkveehouderij voorsorteert op de afschaffing van de superheffing in 2015, wordt er ontzettend veel geïnvesteerd in nieuwe rundveestallen. Zeus Beton timmert in dit segment behoorlijk aan de weg met haar dichte sleuvenvloeren voor emissiearme stallen, die worden geleverd onder RAV-nummer BWL 2010.24. Deze vloerelementen kunnen zowel worden toegepast op onderkelderde als niet-onderkelderde stallen. "Het feit dat we hier in Hardenberg werken met trilbeton, betekent dat wij de emissiearme vloeren direct na het storten kunnen ontkisten en niet 24 uur hoeven te wachten. Dat levert niet alleen kostprijstechnisch een aantrekkelijke vloer op, omdat met één mal zo'n 70 elementen per dag kunnen worden gemaakt, maar ook een ruwer oppervlak van het vloerelement. En dat is weer een pre in verband met de beloopbaarheid van de vloer door koeien."

Agrifloor type 2
Een emissiearme vloer berust op het principe van het zo snel mogelijk scheiden van de urine van de dikke mestfractie, waardoor de vorming van ammoniak (NH3) wordt geblokkeerd. Na de lancering van het eerste type emissiearme vloer, ruim zeven jaar geleden en inmiddels toegepast in bijna 60 rundveestallen, is vorig jaar AgriFloor Type 2 door Zeus Beton ontwikkeld. Dit is een geheel gesloten vloersysteem met om de meter een urinegat van 40 mm doorsnede, dat is gekoppeld aan een rioleringssysteem onder de vloer. Door de aflopende dwarssleuven naar het midden van het element, stroomt de urine sneller weg naar het onderliggende rioolsysteem of de kelder. Het resultaat: een nog hogere ammoniakreductie. Op basis van theoretische berekeningen leidt dit tot 6,5 kg NH3 minder per koeplaats per jaar bij weidegang en 7,8 kg NH3 reductie bij volledig opstallen.

Urinegatdoorvoer
Voor de ontwikkeling van de urinegatdoorvoer, klopte Zeus Beton aan bij Erwin Wermink, filiaalleider van Wildkamp Hardenberg. Dit leidde uiteindelijk tot een speciaal geproduceerde kunststof mof, die wordt meegestort in de vloer, waaraan de standaard buizen van 160 mm rond worden bevestigd. Moeken: "Wildkamp heeft uitstekend met ons meegedacht. Niet alleen over technische aspecten, maar ook over de prijstechnische haalbaarheid. Je kunt van alles maken, maar het moet wel concurrerend zijn." Een mestschuif zorgt ervoor dat de vaste mest naar een mestafstort wordt geschoven. Deze dagverse mest kan daardoor goed worden gebruikt voor mestscheiding of -raffinage, op dit moment een hot item in de veehouderij. De vlakke, geprofileerde vloer zorgt ervoor dat het oppervlak vochtig blijft en daardoor goed beloopbaar is. Bij plaatsing op een kelder is het rioolsysteem niet verplicht. Er wordt dan gebruikgemaakt van een emissiearme klep bij de urinegaten. Inmiddels zijn al drie proefstallen met AgriFloor Type 2 uitgevoerd en binnenkort starten de praktijkmetingen.

Profiel Zeus Beton
Zeus Beton in Hardenberg is al meer dan 30 jaar actief als prefab betonfabrikant in de segmenten kassenbouw, stallenbouw, spoorwegen en GWW. Het bedrijf heeft verschillende sleuvenvloeren voor emissiearme stallen ontwikkeld. Alle gecertificeerde wapening wordt door het naastgelegen zusterbedrijf Zeus Metaal vervaardigd. Hercules Beton in Tienray is een ander zusterbedrijf waarmee veel wordt samengewerkt.

Vraag onze specialisten

Heeft u vragen over artikelen of diensten of kunt u ondersteuning gebruiken bij uw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. Wij helpen u graag met een passende oplossing.

Live Chat

Stel direct uw vraag aan één van onze specialisten. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan uw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met u op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Wildkamp maakt gebruik van cookies