0
Klantinterview: UniCom Oost

Klantinterview: UniCom Oost

UniCom Oost ook actief in Grondwerk en Infra
"Hemelwater lozen op riool is taboe"

Met meer dan 60 jaar praktische ervaring en 65 enthousiasteReferentie UniCom Oost medewerkers is UniCom Oost een begrip in Oost-Nederland. De roots liggen in het agrarisch loonwerk, maar het scala aan werkzaamheden waarin deze dienstverlener tegenwoordig actief is, is veel breder. Een erfenis uit het verleden, omdat de onderneming het resultaat is van verschillende fusies, maar ook het gevolg van het zien van marktkansen. Zo is begin dit jaar UniCom Saneringen opgericht, dat is gecertificeerd om asbest te saneren. De laatste decennia is Grondwerk en Infra steeds belangrijker geworden. Met medewerker Frank Klein Koerkamp praten we over de aanleg van rioleringen en infiltratiesystemen.

De naam UniCom Oost vindt zijn oorsprong in 2005 toen het bedrijf van de familie Bloemenkamp in Lettele - dat was gericht op agrarisch loonwerk, grondwerk en mechanisatie - fuseerde met de Coöperatieve Landbouwwerktuigen Vereniging (CLWV) te Haarle. Een unieke combinatie, vonden de personeelsleden, en omdat het bedrijf voornamelijk actief is in Oost-Nederland, was de naam UniCom Oost geboren. Vanaf dat moment werden de machines en het personeel in één bv ondergebracht. De inkt van de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel was nauwelijks droog toen een derde partij zich meldde: Flierman & Zonen te Colmschate. Ook deze activiteiten op het gebied van agrarisch loonwerk, grondwerk, mechanisatie en de afdeling tuin en park werden geïntegreerd in de nieuwe combinatie.

Ook mechanisatiebedrijf
Aan het roer van UniCom Oost staan de broers Nico en Jos Bloemenkamp. Hun opa legde in 1948 met de aanschaf van de eerste trekker de basis. En hoewel het hoofdkantoor tegenwoordig is gevestigd in Lettele, zijn de vestigingen in Haarle en Colmschate nog steeds in bedrijf. "Dicht bij je klanten zitten, dat is belangrijk", aldus Nico Bloemenkamp. Bijzonder is dat van oudsher, naast de dienstverlenende activiteiten, ook een mechanisatiebedrijf wordt gerund. Zo is UniCom Oost subdealer van Claas (Lettele) en New Holland (Colmschate). De werkplaatsen in Lettele en Colmschate onderhouden zowel het eigen materieel als dat van boeren in de omgeving. Bloemenkamp: "Het voordeel is dat klanten vaker bij je over de vloer komen en daardoor de binding groter is."

Grondwerk
Omdat de kranen er toch waren, heeft UniCom Oost geleidelijk het grondwerk uitgebreid. Nu draaien er vrijwel dagelijks een tiental wiel- en rupskranen waarmee ook graafwerk voor woning- en utiliteitsbouw wordt gedaan. Grondverbetering, de aanleg van riolering en infiltratiesystemen, sloopwerkzaamheden en afvoeren van afval, het behoort allemaal tot de werkzaamheden. En als logisch vervolg is daar infrawerk als bestraten, profileren, gladheidbestrijding en machinaal vegen bijgekomen. Maar ook onderhoud van (kunst)grasvelden wordt gedaan. "Voordeel van het bedienen van meerdere sectoren is dat je gespreid over het jaar beter je personeel aan het werk kunt houden", stelt medewerker Frank Klein Koerkamp.

"Zo proberen we met het seizoenwerk, bijvoorbeeld in de agrarische sector, rekening te houden in de planning van het grondwerk." Klein Koerkamp zorgt ervoor dat de materialen, samen met de benodigde machines en personeel, op het juiste moment op een werk bij elkaar komen als het gaat om Grond en Infra. "Ik doe zowel de administratie, calculatie als werkvoorbereiding en -begeleiding in het veld. En tijdens piekperioden in het loonwerk spring ik ook zelf wel op een trekker."

Infiltratiekratten
Bij woningbouw legt UniCom Oost vaak de buitenriolering aan. "Vanaf de voorgevel tot aan het gemeentelijk riool. Maar ook drainage en het plaatsen van infiltratiekolken en -kratten doen we regelmatig. Gemeenten eisen dat het hemelwater niet meer op het riool wordt geloosd, maar bovengronds wordt afgevoerd of geïnfiltreerd in de bodem. Bij een standaard woning met circa 40 tot 50 vierkante meter dakoppervlak is een infiltratiekolk, een geperforeerde buis met doek eromheen die 2 meter de grond ingaat, vaak toereikend. Dan kun je een bui van 12 tot 15 mm water goed aan. Valt er meer water, dan vindt lozing plaats op de openbare weg. Moet je een groter oppervlak infiltreren en heb je meer bergend vermogen nodig, bijvoorbeeld 20 mm, dan komt een infiltratiekrat in beeld. Omdat je meer contactoppervlak hebt met de omringende grond, kun je meer water verwerken. Overigens bepaalt de gemeente vaak of het een infiltratiekolk of -krat moet worden."

Container op bouwplaats
Goede ervaringen heeft UniCom Oost opgedaan met het plaatsen van een container op de bouwplaats voor het leveren van de benodigde materialen door Wildkamp. Klein Koerkamp: "In Borne legden we de riolering aan voor 28 nieuwbouwwoningen. Wildkamp vulde, op basis van onze bestellingen, 's nachts de container bij met pvc materialen en kolken. Als onze jongens 's ochtends om 7 uur begonnen, hadden ze direct de beschikking over alle benodigde materialen. Een magazijn op locatie. Ideaal voor grotere projecten."

Profiel UniCom Oost
UniCom Oost is ontstaan uit een fusie tussen vier (loon)bedrijven: Fa. Bloemenkamp te Lettele, Dijkink te Holten, CLWV te Haarle en Flierman & Zonen te Colmschate. UniCom Oost heeft zich ontwikkeld tot dienstverlener in Groen, Grond, Infra, Loonwerk, Mechanisatie en Tuin & Park. Er wordt gewerkt voor provincies, gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, bouwaannemers, GWW-aannemers, agrariërs en particulieren. Het hoofdkantoor zit in Lettele, maar UniCom Oost heeft ook vestigingen in Haarle en Colmschate. Dit jaar is tevens UniCom Saneringen opgericht, dat zich bezighoudt met asbestsanering.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.