0
Case | Attractiepark Slagharen

Case | Attractiepark Slagharen

Water lijkt misschien een kleine kostenpost binnen je bedrijf. Maar het waterverbruik neemt toe waardoor tekorten ontstaan. Veel bedrijven, waaronder recreatieparken en campings, zijn beperkt in hun uitbreidingsmogelijkheden doordat waterleveranciers niet in staat zijn de benodigde watercapaciteit tijdens piekperioden te waarborgen. Bovendien wordt voorspeld dat de kosten voor drinkwater in de nabije toekomst met 30% zullen stijgen. Deze kostenstijgingen worden voornamelijk doorberekend aan de grootverbruikers. Met dit in het vooruitzicht investeren steeds meer bedrijven in het recyclen van regenwater.

attractiepark Ook Attractiepark Slagharen ziet de voordelen van regenwaterhergebruik en investeert in een regenwatersysteem waarmee ze water opvangen en hergebruiken voor het spoelen van toiletgroepen. Hiermee besparen ze per jaar 535.000 liter drinkwater.

Tijdens de renovatie van de toiletgroepen op het park is een extra leidingnet aangelegd voor regenwater. Vervolgens heeft Wildkamp met leverancier GEP de situatie ter plekke bekeken en geïnventariseerd. De keuze voor het type regenwatersysteem is namelijk van veel factoren afhankelijk. De verkeersbelasting, de hoeveelheid dakoppervlakte dat regenwater kan opvangen en de grondwaterstand.

Vanwege de royale daken van het theater en de winkelstraat in combinatie met de hoge grondwaterstand is geadviseerd om een betonnen put met een groot volume te gebruiken. Deze put kan 20.000 liter regenwater herbergen en is zwaar genoeg om als ballast te dienen voor de hoge grondwaterstand.

John Arkes, Hoofd Infra van attractiepark Slagharen: “Op twee plekken in het park hebben we deze betonnen regenputten geplaatst om het regenwater op te vangen. Vervolgens hebben we een dubbel pompsysteem geïnstalleerd die het regenwater richting de toiletgebouwen voert voor het spoelen.”

Betonnen regenwaterput

Voor het bergen van het regenwater wordt gebruik gemaakt van een prefab betonnen regenwaterput met geïntegreerd filter. De tank is op drie meter diepte geplaatst op twee locaties in het attractiepark net onder het maaiveld. De wanden en bodem van de regenwaterput vormen 1 geheel, dus geen kans op lekkages bij kieren en randen. John: “Per tank kunnen we 20.000 liter regenwater bergen. Wanneer er onvoldoende regenwater voorhanden is, schakelt het systeem automatisch door op leidingwater.” 

Filtering

Het geïntegreerde regenwaterfilter is gebaseerd op de nieuwste filtertechnologie en is voorzien van automatische filterreinigers. “Het regenwaterfilter houdt bladeren en grofvuil tegen en voert dit af richting de riolering. Het redelijk schone water dat dan overblijft wordt in de tank opgevangen. In de donkere tank vindt daarna een natuurlijke filtering plaats”, legt John uit.

Installatie

Het installeren van een regenwaterput is nu veel eenvoudiger dan voorheen. Vroeger moest je betonnen stelringen gebruiken om de hoogte van de opening aan te passen aan het maaiveld, wat soms problemen veroorzaakte omdat het maaiveld niet altijd gelijk was met de opening van de put. De regenwaterput die voor dit project wordt gebruikt omzeilt de betonnen stelringen en het mortelen door de gepatenteerde Varitank Flexoline oplossing.

Advies nodig over de materialen die nodig zijn voor regenwaterhergebruik? Stap eens binnen bij een van onze 45 vestigingen. Onze collega's daar vertellen jou graag meer over de mogelijkheden. Of neem nu direct contact op met onze klantenservice.

Waterrijk      Waterrijk      Waterrijk     

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.